Зелений чай для схуднення: у чому його користь

1460

Зміст:

  • Користь зеленого чаю для схуднення
  • Протипоказання та можливу шкоду
  • Як потрібно пити чай
  • Рецепт приготування
  • З молоком
  • З імбиром
  • З корицею
  • Допомагає чи готовий екстракт
  • Дієтологи дозволяють використовувати зелений чай для схуднення практично в будь-якій кількості. Напій відрізняється вітамінізованим складом і помірним вмістом кофеїну, подразнює нервову систему. При цьому чай залишається натуральним енергетиком.

    Користь зеленого чаю для схуднення

    Листя зеленого чаю містять більше 300 хімічних сполук. Вітамінний склад представлений групами А, В, С, Е і Р. Є і мінерали – кальцій, цинк, калій, магній, йод, залізо і фтор. Алкалоїди представлені кофеїном і його більш м’якої версією – теином, який бадьорить і активізує роботу мозку, але не так агресивно впливає на судини.

    Зелений чай для схуднення хороший завдяки унікальному складу

    Зелений чай для схуднення ефективний завдяки впливу, який він чинить на організм:

    • покращує настрій;
    • прискорює метаболізм;
    • покращує загальне самопочуття;
    • посилює теплообмін;
    • прискорює переробку жирів;
    • виводить з організму надлишки рідини;
    • знижує рівень цукру в крові;
    • пригнічує відчуття голоду.

    Деякі дієтологи впевнені, що якщо зелений чай пити тиждень, вийде «спалити» на 45% більше жиру. Рекомендована доза при цьому становить не менше 5-6 склянок на день. Поліпшити результат допоможе дотримання нестрогої дієти і помірна фізична активність.

    Протягом дієти рекомендується випивати склянку теплого зеленого чаю за півгодини до прийому їжі. Це дозволить подавити відчуття голоду і скоротити розмір звичної порції без шкоди для самопочуття. Вхідні до складу поліфеноли стимулюють процес окислення жирів, що робить чай природним энергостимулятором.

    Протипоказання та можливу шкоду

    Незважаючи на безліч корисних властивостей, при неправильному вживанні зелений чай становить небезпеку для організму. Категорично забороняється пити напій, який заварювався довше 5-6 годин, за цей час відбувається утворення фенольних сполук, здатних викликати отруєння.

    Зеленый чай для похудения Зелений чай для схуднення не завжди може служити заміною прийому їжі

    З обережністю пити чай із зелених листя потрібно при деяких патологіях. У список входять:

    • глаукома;
    • хвороби серця;
    • подагра;
    • аритмія;
    • активні ерозії і виразки шлунка;
    • гастрит;
    • підвищений тиск.

    Різка зміна раціону при дієтах часто провокує шлункові та кишкові розлади. Зловживання міцним зеленим чаєм в цьому випадку тільки посилить негативний ефект. При виразках шлунка в анамнезі напій стає подразником і призводить до загострення хвороби.

    Із-за вмісту кофеїну серце отримує додаткове навантаження, що становить небезпеку при патологіях серцево-судинної системи. Якщо після чаю з’являється давящее відчуття в грудях, поколювання і тахікардія – краще підібрати інший спосіб позбавлення від зайвої ваги.

    Як потрібно пити чай

    Щоб чай «працював» правильно, необхідно дотримувати деякі правила вживання. За одну добу потрібно випивати не менше чотирьох чашок, і краще робити це вранці або ввечері. Підбадьорливий зелений напій перед сном – не найкраща ідея. Він може спровокувати тимчасову затримку рідини, підсумком якої стануть мішки під очима.

    При схудненні не можна додавати в напої звичайний цукор або навіть цукрозамінник. Поліпшити смак допоможуть м’ята, меліса, сушені ягоди або лимон. З цитрусовими потрібно бути обережніше з-за високої кислотності: на голодний шлунок подібні добавки не підходять.

    Безпечним для дієти замінником цукру служить натуральний підсолоджувач на основі стевії.

    Чай однаково корисний як в гарячому, так і в холодному вигляді. У першому випадку посилюється термогенний ефект, сприяє жіросжіганію. Прохолодний напій вимагає від організму більше енергії для зігріву. Це допоможе додатково витратити близько 50 ккал.

    Для заварювання підходить м’яка вода, очищена від кальцію і хлору. Купувати бажано не дешевий пакетований, а якісний розсипний чай. Кількість корисних речовин, що містяться в листі, багато в чому залежить від умов збирання, зберігання та переробки.

    Рецепт приготування

    Щоб правильно заварити корисні зелене листя, знадобляться:

    • 200 мл води;
    • 1 ч. л. чаю;
    • керамічний чайник.

    Очищена вода кип’ятиться і остуджується до 80 °C. Чайник попередньо обдается гарячою водою, засипаються листя. Тара заливається окропом, який тут же зливається – це потрібно для очищення чаю. Повторно вливається вода, чайничок закривається кришкою. Для кращого ефекту можна обгорнути його рушником.

    Через 5-6 хвилин напій готовий. Корисні властивості зберігаються протягом 3 год, після небажано використовувати рідину.

    З молоком

    Молоко робить чай більш поживним, що дозволить замінити один із прийомів їжі. Таніни захистять стінки шлунка від бродіння білка, а негативний вплив таніну і кофеїну при цьому знизиться. Застосовувати краще пастеризоване гаряче молоко з мінімальним відсотком жиру.

    Зеленый чай для похудения Зелений чай для схуднення слід пити не менше 4-5 разів на добу

    На чайну ложку подрібнених зелених листя потрібно по 100 мл гарячої води і теплого молока. Спочатку чай заливається окропом, тара прикривається, і рідина нудиться 5-6 хвилин. Потім вливається молоко. Підсолодити напій можна натуральним медом, але це в рази підвищить калорійність.

    До обіду або полуденка добре підійде східний варіант заварювання чаю. Він передбачає кип’ятіння молока відразу разом з листям. Для смаку додаються морська сіль, кмин, кардамон, коріандр і чорний перець. Спеції покращують обмін речовин, прискорюють метаболізм і змушують організм активніше спалювати калорії.

    З імбиром

    Пряний корінь імбиру покращує травлення, знижує ймовірність метеоризму і підвищує активність травних ферментів. Мікроелементи і вітаміни сприяють зниженню рівня холестерину і зміцнюють судини. Крім того, імбир надає напою особливий терпкий смак.

    Для заварювання краще використовувати свіжий корінь. Його треба помити, очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці. На склянку окропу досить по 2 ст. л. чаю і кореня. Наполягати напій бажано в термосі протягом 20-30 хвилин. Перед вживанням процідити.

    З корицею

    Кориця багата вітамінами, фенолокислотами, кальцієм і марганцем. Щоденне її вживання допомагає нормалізувати рівень цукру, виводить токсини і шлаки, покращує роботу шлунка, кишечника і печінки. Добре діє пряність у зв’язці з іншими продуктами: вона покращує процес всмоктування, завдяки чому мінерали і вітаміни краще засвоюються.

    Чай потрібно заварювати звичайним способом, достатньо додати щіпку порошку перед тим, як заливати в чайничок воду. Допускається додавати і цільну суху паличку кориці, але заварюватися такий напій повинен не менше години. Щоб поліпшити смак, запах і результат, знадобиться свіжа або сушена м’ята.

    Допомагає чи готовий екстракт

    В аптеці продаються різні схуднення на основі зеленого чаю. Це біологічно активні добавки, що зберігають всі корисні речовини, містяться в сушених листках. Екстракт випускається у вигляді капсул, таблеток і порошку.

    Приймати їх слід після їди: активні речовини підвищують кислотність шлунка і поліпшують процес травлення. Добавку в капсулах радять використовувати перед активними фізичними навантаженнями. Вони забезпечують організм бадьорить кофеїном.

    Перед покупкою слід вивчити склад добавки і звернути увагу на кількість катехінів на одну капсулу. Щоб запустити процес жиросжигания, необхідно 400-500 мг на добу.

    Оптимальна добова доза препарату – одна капсула, тривалість курсу – близько місяця. Після необхідний перерву на 10-15 днів. Перед прийомом потрібна консультація фахівця – лікаря або дієтолога.

    Зелений чай – ефективний помічник в боротьбі із зайвою вагою, але не панацея. Якщо зловживати калорійною важкою їжею, є багато здоби і солодощів і виключити фізичну активність – гарного результату можна не чекати.

    Також цікаво почитати: користь і шкода зеленого чаю для жінок