Знижені лімфоцити при вагітності

1743

Зміст:

  • Типи клітин крові і лімфи
  • Причини зниження популяції клітин в біологічній рідині
  • Вагітність – особливий стан, з яким пов’язані фізіологічні зміни. В будь-якому іншому випадку ці зміни є ознаками патології, але для процесу виношування плоду вони нормальні. Нерідко у майбутніх матерів знижені лімфоцити при вагітності у 2-3 триместрі. З чим це пов’язано і до чого призводить, описано нижче.

    Типи клітин крові і лімфи

    В крові людини вільно циркулює певна кількість клітин, що виконують захисну, транспортну та буферну функцію. До них належать еритроцити, тромбоцити, лейкоцити і їх різновиди. Клітини допомагають організму виявити проникнення чужорідних агентів – вірусів, бактерій, алергенів, паразитів. Кожен з видів білих тілець відповідає за певний вид хвороботворних мікробів. Вони наближаються до вірусу або бактерії, захоплюють їх і поглинають або передають на знищення іншим спеціалізованим клітинам.

    Якщо знижені лімфоцити при вагітності, це може стати причиною частих застуд.

    Для ефективного виконання завдань клітини діляться на групи. По-перше, існують гранулоцити і агранулоціти. До першої групи відносять нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, які відповідають за боротьбу з паразитарними інфекціями, грибками і деякими бактеріями.

    На відміну від них, друга група відповідає за віруси та протипухлинну захист. Лімфоцити поділяються на Т-хелпери, Т-кілери і N-кілери в залежності від призначення. Моноцити здатні захоплювати і перетравлювати чужі клітини, порівнянні з власними за розмірами. Зниження їхньої популяції може вплинути на імунний захист у жінки, яка виношує дитину.

    Причини зниження популяції клітин в біологічній рідині

    Майбутні матері зазвичай починають хвилюватися, що це значить, якщо у біологічній рідині виявляється зниження показників лімфоцитів або інших клітин. Це питання залежить від того, на якому терміні вона знаходиться. У перші 3 місяці знижується імунітет, щоб не атакувати майбутньої дитини і не спровокувати викидень. Т — і В — лімфоцити стають менш агресивними, в той час як активність Т-супресорів зростає.

    Другий триместр звичайно характеризується стабілізацією ситуації. Якщо до кінця 24 тижня зберігається зниження рівня лімфоцитів, це привід для пошуку причини порушення.

    в крови

    Макрофотографії лімфоцитів в крові

    Нормою в період виношування плоду вважається значення лімфоцитів 18-44% від загальної кількості лейкоцитів. Відхилення від цього числа в бік зменшення може бути ознакою:

    • хронічно протікають захворювань;
    • алергічних реакцій;
    • ВІЛ;
    • резус-конфлікту між матір’ю і плодом.

    Одночасно зі зниженням рівня агресії щодо плода виникає загроза атаки матері вірусами і бактеріями. Це несприятливо позначається і на дитину, оскільки чужорідні агенти легко проникають до нього від матері. Третій триместр вагітності із зміненими показниками небезпечний виникненням загрози преждевременныых пологів. Тому для попередження ситуації за 3-6 місяців до зачаття необхідно пролікувати усі хронічні вогнища інфекції, подбати про зміцнення імунітету.

    Читайте далі: чхання при вагітності