З якого віку можна давати чорний чай дітям

1171

Зміст:

  • З якого віку можна давати дитині чай
  • З якого віку можна давати чай з добавками
  • Чай тонізує, бадьорить, однак поспішати давати його немовляті не варто. Незважаючи на те, що чай безпечний, і дорослі п’ють його щодня, дитячий організм може негативно відреагувати на прийом цього напою.

    З якого віку можна давати дитині чай

    З 6 місяців вводиться прикорм, і в цей же час можна додатково поїти дитину кип’яченою водою або фруктовими соками. Однак чай давати не можна, не важливо пакетований він або листовий.

    Педіатр підкаже, з якого віку можна давати дитині чай

    Для дітей до року безпечний тільки спеціальний дитячий чай, який можна давати з 4-6 місяців. Він заспокоює, зменшує коліки, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Такий напій продається в аптеці.

    З 1 року можна давати не тільки трав’яні, але і ягідно-фруктові чаї. Вони зміцнюють імунітет, насичує організм корисними речовинами.

    Чорний чай під забороною до 2 років, а зелений і зовсім до 11-12 років. Все тому, що у складі цього напою містяться небезпечні для малюка речовини:

    • Кофеїн. Його доза велика, що загрожує перезбудженням нервової системи не тільки дитини, але і старшої дитини.
    • Дубильні речовини. Вони знижують апетит, дратують слизову шлунка, а також руйнують залізо, з-за чого зростає ризик залізодефіцитної анемії.
    • Щавлева кислота. Її висока концентрація згубно відбивається на стані зубної емалі, сприяє руйнуванню зубів.
    • Алкалоїди, зокрема теїн. Підвищує ймовірність розвитку рахіту, оскільки гальмує продукцію вітаміну Д.

    Чай краще давати дитині вранці і тільки раз в день. Якщо малюк вип’є його перед сном, то заснути йому буде важко.

    З якого віку можна давати чай з добавками

    В 2 роки можна познайомити дитини з чорним листовим чаєм без добавок. В 2 роки підійде і напій з молоком, якщо дитина не страждає алергій. Бажано готувати для дітей тільки слабо заварений чай, щоб напій не гірчив. Розбавляти молоком 50:50. В якості підсолоджувача можна використовувати мед.

    Пакетований чай заварювати дітям не варто, так як він низької якості.

    Готувати чай з цукром варто з 3 років. На 200 мл води додавати 0,5-1 ч. л. Щоб збагатити організм трирічної дитини вітаміном С, можна зробити чай з лимоном. Це має бути по-як і раніше слабо заварений напій.

    Однак лимон можна додавати в чай і з більш раннього віку, а саме з 1 року. Звичайно, якщо у дитини немає алергії на цитрусові. У цьому віці можна поїти малюка виключно дитячим чаєм з додаванням лимона.

    Дитині варто пропонувати лише теплий свіжозаварений напій. Після підігріву частина корисних речовин втрачається.

    Читайте також: з якого віку можна давати дитині кефір