Коли дитина починає говорити перші слова

1215

Зміст:

  • Коли здорова дитина починає говорити
  • Що робити, щоб дитина почала розмовляти
  • В якому віці починати заняття з розвитку артикуляційного апарату
  • Заняття для розвитку мовлення
  • У скільки років дитина заговорить, якщо вже є невеличка затримка
  • Поради батькам
  • Кожне нове досягнення малюка – справжнє свято для батьків, перша посмішка, перший крок, перше слово. Молоді батьки уважно стежать за загальноприйнятими вікових норм розвитку того чи іншого вміння, і дуже переживають, якщо відбуваються навіть незначні затримки. Коли дитина починає говорити пізніше своїх однолітків – це не завжди привід для хвилювання, адже кожен малюк індивідуальний і має свій графік розвитку.

    Перше слово малюка доставляє величезну радість батькам

    Коли здорова дитина починає говорити

    Згідно загальноприйнятим нормативам мовленнєвого розвитку дітей, перші голосові повідомлення дитина подає вже відразу після народження. Плач – свого роду послання дорослим, в якому йдеться про тій чи іншій потреби малюка, дискомфорт або болі.

    Зростаючи і розвиваючись, дитина до 4-6 місяців набуває навички лепетной мови, пробує видавати нові звуки, поєднувати їх між собою, повторювати найбільш часто чутні склади, змінювати інтонацію голосу.

    Хлопчики розвиваються в дещо іншому темпі, трохи повільніше ровесниць. Вони можуть почати говорити трохи пізніше, ніж дівчатка того ж повернення. Це не повинно викликати побоювань.

    До 12 місяців дитина вже може співвідносити предмети з певними звуками, активно пробує вступити в діалог з дорослим на своїй мові, який поки не зрозумілий оточуючим. Так тренуються речедвигательные функції, вимова.

    Подальший мовленнєвий розвиток виглядає так:

    • 1-1,5 р. – дитина намагається вимовляти нескладні слова, частіше повторюючи їх за дорослим.
    • 1,5-2 р. – в арсеналі малюка накопичується до 50 слів, які мають чітке ставлення до того чи іншого предмету, людині, тварині. З’являються перші спроби складання словосполучень.
    • 2-3 р. – словниковий запас постійно поповнюється, дитина будує складні речення, розуміє інструкцію з декількох дій.

    Ці межі відносні. Дитина має право почати розмовляти як раніше, так і пізніше строку. В останньому випадку головне — не панікувати, не злитися на дитину, не змушувати його говорити, а проявити терпіння і спрямувати всі свої сили на заняття по мотивації мовлення.

    Що робити, щоб дитина почала розмовляти

    Коли малюк з народження зростає в сприятливій обстановці, де всі навколишні дорослі нормально спілкуються з ним і між собою в позитивному ключі, затримки в мовному розвитку трапляються рідше.

    Дитина з народження має отримувати досвід словесної і тактильної комунікації. Розмовляти з ним потрібно постійно: під час ігор, купання, годування, масажу, зборів на прогулянку. Всі свої дії мама і інші члени сім’ї повинні супроводжувати словами. Тільки так формуються і розвиваються фонематичний слух і сприйняття – основи правильного звуковимови і мови.

    Відхилення в мовленнєвому розвитку на 6 місяців – допустима норма, яка не вимагає корекційної роботи, якщо немає патологічних розладів.

    При спілкуванні з дитиною важливо:

    • говорити простими, зрозумілими реченнями;
    • коментувати все, що відбувається навколо;
    • правильно будувати фрази, про себе говорити від першої особи, до дитини звертатися на «ти»;
    • в залежності від ситуації фарбувати мова емоційно;
    • намагатися якнайменше сюсюкатися, особливо якщо дитині вже рік і більше. Сюсюкання провокує у дитини перекручування тих або інших звуків надалі.

    Таким чином у дитини формується пасивний запас слів, який у подальшому перейде в активний.

    В якому віці починати заняття з розвитку артикуляційного апарату

    Приблизно до року, як тільки дитина буде готовий слухати, розуміти і виконувати інструкцію, з ним можна починати логопедичні ігри. З їх допомогою маленькі дівчатка і хлопчики не тільки зміцнять емоційний зв’язок з дорослим, але і підготують мовний апарат до правильної вимови звуків.

    Артикуляційні ігри для самих маленьких:

    • кривляння перед дзеркалом. Допомагає вивчити себе, своє обличчя, свої рухи і змушує працювати всі мімічні м’язи обличчя;
    • рухи язиком, що імітують облизування губ. Вони вигострюють навички поводження з мовою для вимови складних звуків;
    • надування щік;
    • витягування мови;
    • тренування мовного видиху за допомогою надування мильних бульбашок, здування легких предметів зі столу і пр.

    Головне правило при заняттях з дітьми – гарний настрій, схвалення з боку дорослого.

    Заняття для розвитку мовлення

    Во сколько лет дети воспринимают чтение?

    Здебільшого хлопчики й дівчатка дуже люблять слухати, як мама читає

    Їх можна проводити не тільки тоді, коли дитина вже повинен почати говорити, але і багатьом раніше. Сюди відносяться:

    • читання книжок, віршів, потішок дитині. З їх допомогою розширюється кругозір, поповнюється пасивний словниковий запас, демонструється правильну вимову. Ритмічність віршованих текстів, звукові співзвуччя позитивно впливають на становлення мовлення;
    • ігри на розвиток дрібної моторики. Перебирання круп, пальчикові басейни, шнурівки, гудзики, сенсорні доріжки;
    • розвиток великої моторики;
    • пальчикові ігри;
    • ігрові вправи, спрямовані на розвиток немовного слуху. Сюди можна віднести розпізнавання вмісту різних коробочок по характерному звуку, відгадування музичних інструментів за їх звучанням, диференціацію шумів, що видаються різними предметами.

    Складність занять підбирається у відповідності з віком, спираючись на зону актуального і враховуючи зону найближчого розвитку дитини.

    У скільки років дитина заговорить, якщо вже є невеличка затримка

    Відхилення від встановлених норм на півроку вважається допустимим. Це може бути свідченням індивідуальних особливостей розвитку дитини і не вимагати втручання фахівців. Крім того, хлопчики можуть почати говорити ще пізніше.

    Така особливість може бути обумовлена:

    • генетичним фактором — якщо один з батьків малюка пізно почав розмовляти;
    • особливостями перинатального періоду — важка вагітність, ускладнений анамнез матері, передчасні пологи. У цьому випадку деякі відділи нервової системи можуть формуватися з затримкою. Але важливо виключити наявність серйозних вроджених патологій;
    • зниженням гостроти слуху дитини — зверніться до лікаря для перевірки даного параметра;
    • недостатнім спілкуванням і відсутністю мотивації.

    Якщо в 12 місяців дитина активний, товариський, здоровий, чує, сприймає, розуміє звернену мову і виконує прохання батьків, то хвилюватися не варто.

    Поради батькам

    В каком возрасте заговорит ребенок?

    У якому віці дитина заговорить — багато в чому залежить від атмосфери в сім’ї

    Коли дитина повинна почати говорити, але слів від нього ще не чутно, мамам і татам можна провести самостійну роботу по спостереженню за малюком. На що слід звернути увагу:

    • розвиток загальної моторики. В нормі у нього має бути сформоване вміння швидко ходити, бігати, підніматися по сходах, стрибати на одній та двох ногах;
    • розвиток дрібної моторики та зорово-моторної координації. Звернути увагу на вміння переливати воду зі склянки в склянку, відкручувати пробки, малювати пряму лінію за зразком;
    • розуміння зверненої до нього мови. Наскільки добре і точно виконує прохання, який пасивний словниковий запас;
    • розвиток фонематичного сприйняття і слухових функцій. Добре чує шепотную мова, дізнається контрастність одночасного звучання двох музичних іграшок, легко визначає локалізацію звуків з закритими очима.

    На підставі цих спостережень можна зробити висновки про готовності дитини до мовленнєвої комунікації і зрозуміти, на розвиток яких навичок слід зробити акцент.

    Спокій, позитивний настрій, сприятлива атмосфера любові і розуміння – головна в сім’ї. Якщо дитина мовчить, а його однолітки розповідають перші вірші, це ще не говорить про затримку. Кожна дитина розвивається у своєму власному темпі, і форсувати події не потрібно.

    Але якщо мова затримується більш ніж на півроку від загальноприйнятих норм, краще перестрахуватися і звернутися до фахівця, який проведе обстеження і виключить можливі проблеми і порушення в розвитку.

    Читайте далі: чому дитина не розмовляє