Коли можна визначити стать дитини по УЗД

1351

Зміст:

  • Можна вибрати стать дитини
  • Як формуються статеві органи ембріона
  • На якому терміні можна визначити стать дитини
  • Які особливості УЗД на ранніх термінах підкажуть стать малюка
  • Які можливі помилки при визначенні статі при обстеженні ультразвуком
  • Які методики дозволяють дати точну відповідь про статевої приналежності дитини
  • Які додаткові ознаки і народні прикмети доповнять УЗД
  • Безпечний і достовірний спосіб з’ясувати, вагітна жінка хлопчиком або дівчинкою, – визначити по УЗД. Однак є й інші методики. Вони більш складні і дорогі, але іноді їх застосування необхідно. Це потрібно при ризику генетичних хвороб, що передаються дитині певної статі. Від помилок при визначенні тут буде залежати здоров’я новонародженого.

    Бажання знати, на якому терміні можна визначити стать дитини, зазвичай пов’язане з плануванням покупок речей для немовляти певного кольору

    Можна вибрати стать дитини

    Хто народиться – хлопчик чи дівчинка – вирішується в момент зачаття. Кожен сперматозоїд несе певний набір хромосом. Під час поділу і дозрівання статевих клітин у людини утворюються гамети: у жінок утворюється лише один тип гамет (гамети з Х-хромосомою), у чоловіків гамети утворюється два типи гамет (гамета з Х-хромосомою і гамета з Y-хромосомою). Якщо при заплідненні в яйцеклітину потрапляє сперматозоїд з Х-хромосомою, формується зародок жіночої статі, а з Y-хромосомою — чоловічої статі.

    Але і потенційний тато прискорити потрібний сперматозоїд нездатний. Щоправда, є тенденція, що якщо в його родині частіше народжувалися немовлята чоловічої статі, то й він стане батьком хлопчика. Але це далеко не гарантія.

    Вважається також, що при зачатті після тривалого утримання на світ з’явиться дівчинка, а при бурхливого статевого життя – хлопчик. Але і ця теорія вченими не підтверджена.

    Ще менше ймовірність впливу дієти майбутньої мами на стать дитини, хоча раніше така думка мала місце. Мовляв, у тих, хто їсть багато м’яса і картоплі, народжуються хлопчаки. А якщо налягати на солодощі і горішки – дівчинка. Але на ділі мамине харчування може вплинути тільки на здоров’я малюка, а не на його статеву належність.

    Єдиним підтвердженим методом, що дозволяє вибрати стать малюка, є ЕКО. У дітей, зачатих у пробірці, він відомий ще до впровадження заплідненої яйцеклітини. У всіх інших випадках вплинути на те, народиться дівчинка або хлопчик, поки неможливо.

    Як формуються статеві органи ембріона

    Стать дитини вже відомий в момент зачаття. Але тільки природі. На таких ранніх термінах з’ясувати, кого очікувати майбутнім батькам, практично неможливо. Навіть для біохімічних методів потрібно, щоб у малюка з’явилися статеві клітини. Вони формуються на п’ятому тижні вагітності по акушерському терміну. Відлік ведеться з першого дня останніх місячних. У цілому розвиток репродуктивних органів йде все триместри, але основні етапи припадають на перші три місяці.

    • На сьомому тижні починається утворення статевих залоз.
    • На дев’ятій формуються яєчники у дівчаток і яєчка у хлопчиків.
    • На одинадцятій виявляються зовнішні ознаки репродуктивних органів.

    Поки ще не можна точно сказати за даними ультразвукового дослідження, кого чекає майбутня мама, оскільки на цьому терміні орган у ембріона будь-якої статі являє собою крихітний горбок. Потім він починає трансформуватися в статевий член або клітор.

    На якому терміні можна визначити стать дитини

    При хороших умовах досвідчений фахівець здатний виявити статеву приналежність на ультразвуковому дослідженні вже в 12-13 тижнів, під час першого скринінгу. Але точність результатів гарантувати не можна. Зазвичай батькам повідомляють про те, кого вони чекають, коли мама проходить другий скринінг – на 20-24 тижні.

    особенности узи

    Визначити при УЗД стать дитини найбільше шансів на 20-24 тижні

    Але навіть у цей період точність виявлення статевої приналежності не стовідсоткова. Часто дитина прикриває інтимні місця рукою або ногою, повертається до УЗД-датчику спиною, ховається за пуповиною. На визначення статі впливають також кількість амніотичної рідини і товщина черевної стіни. Хлопчиків впізнати простіше, оскільки формуються жіночі органи іноді набрякають і стають схожими на чоловічі.

    Якщо інтимні зони малюка видно, ймовірність виявлення підлоги ультразвуковим методом – 90 відсотків. Ще більше збільшує шанси на УЗД визначити статеву приналежність використання обладнання з ефектом 3D.

    На останньому плановому дослідженні також не завжди вдається підтвердити початкові показання. Дитина до цього часу зазвичай приймає таку позу, що репродуктивних органів не видно. Особливо складно, якщо малюк знаходиться в сідничному передлежанні.

    Які особливості УЗД на ранніх термінах підкажуть стать малюка

    Фахівці в області досліджень ультразвуком враховують різні показники, що дозволяють при сукупному аналізі даних припустити стать плоду вже на 12 тижні після зачаття, коли його розмір не досягне 75 мм. До таких особливостей УЗД відносяться:

    • визначення кута між спиною плода і статевим горбком. У хлопчаків цей показник більше 30 градусів, у дівчаток – менше;
    • аналіз форми черепа і щелепи. Якщо ці елементи ембріона нагадують квадрат, варто чекати хлопчика, у дівчаток вони більш округлі;
    • виявлення місця розташування плаценти. Якщо вона розташована в маточному тілі праворуч, велика ймовірність появи спадкоємця, зліва – спадкоємиці.

    Але навіть якщо все показує, що народиться, наприклад, дівчинка, є вірогідність неточності картинки. І замість маленької принцеси на світ з’являється хлопчина.

    Які можливі помилки при визначенні статі при обстеженні ультразвуком

    Якщо при другому ультразвуковому дослідженні діагност впевнено повідомляє статеву приналежність плоду, вірогідність неточності вкрай мала. Але вона все-таки є.

    • Лікар впевнений, що буде хлопчина, але народжується дівчинка. Це пов’язано з тим, що пуповинна петелька або набряк статевих губ на картинці виявилися зовні схожі з статевим членом.
    • Зворотна ситуація. Вона буває рідше, але теж можлива, коли хлопчик так хитро затискає ніжки, що його інтимна зона стає схожою з дівочою.
    • Помилка у виявленні підлоги з-за того, що у мами – різностатева «королівська» двійня. Іноді знімок не показує точно підлогу одного з малюків, і лікар припускає, що він аналогічний першому. Але таке буває вкрай рідко.

    Зазвичай неточності пов’язані з застарілим обладнанням і «хитрим» розташуванням плода, а також з невисокою кваліфікацією діагноста.

    Які методики дозволяють дати точну відповідь про статевої приналежності дитини

    Інвазивні способи застосовують тільки в тих випадках, якщо є ризик небезпечного спадкового захворювання у дитини певної статі. Наприклад, гемофілії – проблеми згортання крові. Ця хвороба невиліковна і дуже небезпечна. При будь-якій травмі людина може померти від втрати крові. Недуга передається через маму хлопчика. Якщо жінка – носій гемофілії, і дослідження показує, що у неї буде син, лікарі пропонують переривання вагітності.

    До точних методик відносяться:

    • біопсія ворсинок хоріона. Технологія полягає в тому, що особливим зондом з матки вагітної жінки забирають матеріал для дослідження. У результаті аналізу виявляються не тільки можливі спадкові вади, але і наявність чоловічої хромосоми. Подібне дослідження можливе лише за показаннями на терміні 10-12 тижнів;
    • кордоцентез. Передбачає дослідження крові з пуповини. Проводиться він на 14-16 тижня;
    • аналіз амніотичної рідини. При амниоцентезе лікар проколює плацентарний бар’єр і робить забір навколоплідних вод для дослідження. Такі маніпуляції можливі лише після 16 тижня вагітності.

    Всі ці процедури практично виключають помилку в результаті. Але втручання досить небезпечні, оскільки можуть спровокувати передчасні пологи. Є точний і безпечний метод – виявлення статі дитини по аналізу крові з вени на руці мами. Це розширений ДНК-тест, який дає практично стовідсотковий результат на ранньому терміні вже через добу після забору крові. У методики єдиний мінус – висока вартість.

    Які додаткові ознаки і народні прикмети доповнять УЗД

    Крім даних ультразвукового дослідження, майбутні батьки спираються при визначенні статі дитини на ряд додаткових ознак.

    • Сильна пігментація говорить про ймовірне народження дівчинки. Якщо ж шкіра покращується, високий шанс появи хлопчика.
    • Син в утробі мами вимагає м’яса і солоних огірків, донька – солодощів і горіхів.
    • У жінки, вагітної дівчинкою, округлий і піднятий живіт, а якщо він гострий і витягнутий – варто чекати хлопчика.

    Всі ці прикмети не дуже точні, але враховувати їх все ж таки можна.

    особенности узи

    Якщо вагітна жінка помітно гарнішає, це вважається додатковим ознакою народження хлопчика

    У Піднебесній імперії визначали стать дитини за допомогою спеціальних таблиць. Цей китайський метод поширився по всьому світу. Згідно йому, статева приналежність малюка знаходиться в прямій залежності від віку вагітної і місяця запліднення яйцеклітини. У таблиці потрібно знайти ці показники і подивитися на перетин, де і буде вказано стать дитини. Вважається, що метод дозволяє не тільки з’ясувати статеву приналежність, але і запланувати народження спадкоємця або спадкоємиці. Правда, офіційна медицина методику не підтверджує. Так що ймовірність її, як і у випадку ворожінь, – 50 на 50.

    Очікування мам і тат не завжди виправдовуються. Особливо засмучують показання УЗД тих батьків, у яких вже є троє чи четверо діток того ж статі, що і майбутній малюк. Часто чоловіки звинувачують у цьому своїх дружин. Але стать дитини залежить саме від батьків, так і ті ніяк вплинути на бадьорість потрібного сперматозоїда не можуть. Можна засмучуватися нового життя, щоб не нашкодити розвитку малюка. Тим більше, що в сучасному світі гендерна приналежність не заважає людині досягти висот у будь-якій області науки чи мистецтва.

    Також рекомендуємо почитати: як визначити стать дитини