Королева сердець: 10 улюблених дизайнерів леді Діани

1003

Ім’я принцеси Діани відомо по всьому світу. Її називали «королевою людських сердець» і «іконою стилю». Поки життя леді Ді трагічним чином не перервалася 31 серпня 1997 року, вона радувала кожною своєю появою на публіці, радуючи шанувальників бездоганними образами.

Читайте також:Фотографії принцеси Діани з синами доводять: вона випередила моду

Іконою стилю леді Діана Спенсер стала не відразу. Вона прийшла до цього після одруження з принцом Чарльзом, методом проб і помилок знаходила краще, відкидала те, що здавалося їй невідповідним.

Ми вирішили пригадати її улюблених дизайнерів, що створили свої найкращі твори для однієї з найвпливовіших жінок епохи.

Кетрін Уокер (Catherine Walker)

Принцесса Диана и дизайнер Кэтрин Уолкер© Instagram @thepinkyprincesspoet

Кетрін Уокер – один з улюблених дизайнерів принцеси Діани. Вона придумувала вбрання для дружини принца Чарльза більше 15 років. Західні видання наводили цитати модельєра про свою титулованої замовниці:

Діана завжди була дуже ввічливою і вдячною. Вона ніколи не спізнювалася на прийом, що для зайнятої людини є ознакою поваги. І всякий раз, коли на ній була сукня, яким захоплювалися, дякувала нас.

У гардеробі принцеси Діани було чимало речей, створених Кетрін Уокер. Зокрема, білий костюм з багатою текстурою, розшитий 20 тисячами перлами. Цей костюм, який леді Ді назвала «Сукня Елвіса», вона мала двічі – в Гонг-Конгу в 1989 році, а потім на церемонії British Fashion Awards.

Легендарное «Платье Элвиса» принцессы Дианы от дизайнера Кэтрин Уолкер© V&a’s collections, Instagram @theladysimroyalty, @roses_travelgram

У червні 1997 року Діана продала «Сукня Елвіса» разом з 78 іншими предметами зі свого гардероба на благодійному аукціоні christie’s, зібрав 3,5 мільйона фунтів стерлінгів на боротьбу зі Снідом та раком: наряд був куплений Монетним двором Франкліна, який згодом подарував його музею в 2006 році.

…вечірній сукні, в якій леді Ді позувала в Каннах

View this post on Instagram

A post shared by Vogue Paris (@vogueparis) on May 17, 2019 at 7:16am PDT

… і плаття, зшите для офіційної поїздки до Туреччини

Оранжевое платье в горох принцессы Дианы от дизайнера Кэтрин Уолкер, сшитое для визита в Турцию© Princessdianabookboutique, Instagram @hroniku_lubarta

До речі, дружина принца Вільяма теж обожнює цього дизайнера: у Кейт Міддлтон безліч нарядів від Кетрін Уокер. Гортайте!

View this post on Instagram

A post shared by Joy Dreamslink (@hrhprinceharryandmeghan) on Jun 23, 2019 at 3:47am PDT

Девід і Елізабет Емануель (David Elizabeth Emanuel)

Принцеса Діана довіряла смаком і знанням творчого і подружнього тандему. Нагадаємо, Елізабет Емануель разом зі своїм чоловіком Девідом Емануелем створила весільне плаття принцеси Діани. Воно викликало суперечливі відгуки, в своїй більшості, негативні. Однак вінчальний образ юної Діани, тим не менш, зберігся в історії моди як один з культових.

Читайте також:Як це було: весілля принца Уельського і Діани Спенсер

Свадебное платье принцессы Дианы от дизайнера Элизабет Эмануэль© Independent.ie

Подружжя бачили у своїй замовниці елегантну молоду жінку, тому зшиті ними речі підкреслювали її красу і грацію.

View this post on Instagram

A post shared by Joy Dreamslink (@hrhprinceharryandmeghan) on Aug 19, 2018 at 3:56am PDT

Діана любила сукні з асиметричним вирізом. Тому подружжя Емануель пошила для неї розкішне вбрання кольору слонової кістки, в якому дружина принца Чарльза була під час офіційного візиту в Бахрейн в рамках турне по країнах Перської затоки в 1986 році. Історія цього сукні така, що потім виявилося у магазині вживаних товарів. У 1994 році його придбала британка, ім’я якої не розголошується.

Жінка заплатила 200 фунтів стерлінгів (16 065 руб.) за сукню, потім подивилася документальний фільм про принцесі Діані, в якому побачила дружину принца Чарльза в ньому, і тільки тоді зрозуміла, яка річ лежить в коробці в її гардеробу, – цитує видання Marie Claire представників аукціону Kerry Taylor Auctions, на якому в минулому році знайшла нового власника. Ім’я покупця не розголошується.

Платье принцессы Дианы визита в Бахрейн от дизайнера Элизабет Эммануэль© Princessdianabookboutique

Елізабет Емануель завжди створювала образи для Діани з урахуванням того, куди вони будуть надіті. Наприклад, для туру по Бахрейну в 1986 році пошила синьо-біле плаття в смужку. Леді Ді поєднувала його з шовковим нижнім сукнею Bianchini.

Це плаття також було виставлено на аукціоні Kerry Taylor Auctions і продано за 8 346 897,47 руб.

Сине-белое платье в полоску принцессы Дианы от Элизабет Эммануэль для визита в Бахрейн© Princessdianabookboutique

Девід Сэссун (David Cesson)

Дизайнер модного дому Belville Sassoon Девід Сэссун створював для дружини принца Чарльза розкішні сукні, гідні казкових принцес.

Дизайнер модного дома Belville Sassoon Дэвид Сэссун© Instagram @zr_doc

Модельєр згадував, що Діана любила чепуритися. Однак,на думку дизайнера, принцеси Уельської було передчуття, що її казка не завершиться добре. Маестро бачив вразливість леді Ді. А тому створював для неї пишні сукні, з додатковими деталями, які зовсім не здавалися громіздкими. Навпаки, висока і струнка Діана виглядала в них ніжною і викликала бажання її оберігати.

Знамените червоне плаття Девід Сэссун дизайнер пошив для своєї титулованої замовниці перед її поїздкою в оперу. А так як вона перебувала в очікуванні первістка, зробив завищену лінію талії, щоб майбутній мамі було комфортно.

Красное платье для оперы принцессы Дианы от дизайнера Дэвида Сэссуна© Instagram @ladydianafan

А пальто металевого відтінку, створене кутюр’є, називали «російським». Девід Сэссун явно надихався образами княгинь, які в морозні дні гріли свої ніжні ручки в муфтах. І знову фірмовий стиль модельєра, вишивка і константные деталі, додають образу родзинку.

© Instagram @juan__styles

Відданість Діани дизайнера модного будинку Belville Sassoon була абсолютною: він розробив для неї понад 70 суконь протягом майже двох десятиліть.

Відомо, що для свого офіційного портрета з принцом Чарльзом у честь хрестин принца Вільяма леді Ді вибрала сукню саме в Belville Sassoon.

Її було приємно одягати, – згадував дизайнер. – Вона могла носити будь-який колір і чудово виглядати. Діана завжди посилала невеликі подячні листи.

Розовое платье с крестин принца Уильяма от дизайнера Дэвида Сэссуна© Instagram @ladydianafan

Джон Бойд (John Boyd)

Улюблений капелюшник принцеси Діани створив для неї значну колекцію головних уборів. Існує думка, що леді Ді любила відвідувати ательє дизайнера і спостерігати, як з безформного спочатку матеріалу виникають розкішні речі, які модниці готові копіювати.

Капелюхи надають мені впевненості, – зауважила Діана на початку своєї кар’єри як принцеси Уельської.

У ті роки принцесу майже ніколи не бачили без капелюха, і Джон Бойд став одним з найбільш довірених дизайнерів. Він розумів масштабність завдання, з якою вона зіткнулася. За роки співпраці дизайнер і принцеса стали друзями.

Вона була дуже високою, і мені довелося уникати того, щоб вона виглядала вище, – говорив модельєр. – Їй подобалися капелюхи, які підходили досить близько до її голові – маленькі сітки і вуалі, які також стали дуже популярними.

Шляпки принцессы Дианы от дизайнера Джона Бойда© Depositphotos, Instagram @johnboydhats, @theroyalcourier

Тоді і з’явилися трикорны, міні-боулеры, щільно прилеглі коктейльні капелюшки з сіткою і пір’ям.

1981 по 1983 рік стиль копіювався на всіх можливих рівнях цін, – згадує критик Колін Макдауелл.

Так як волосся леді Ді були досить неслухняними, дизайнер використав спеціальні дротяні гребінці з Таїланду, щоб утримувати її капелюха на голові.

У неї було чудове почуття гумору, – говорить він. – Я зазвичай дражнив її і говорив: «У тебе велика голова – будемо сподіватися, що в ній багато всього, бо в тебе велика робота.

До речі, капелюшки Джона Бойда носить і Кейт Міддлтон, вони є в колекції королеви Єлизавети II. Але особливу любов до них живить герцогиня Майкл Кентська – на нещодавній весіллі своєї дочки, леді Габріелли Віндзор, вона одягла чергове творіння маестро.

Арабелла Поллен (Арабелла Pollen)

Дизайнер Арабелла Поллен провела своє дитинство в США і про англійської королівської сім’ї знала небагато. А тому модельєр побачила у своїй титулованої замовниці, насамперед, юну жінку, а не чоловікові спадкоємця престолу.

Я думаю, що величезна прірва відкрилася між дівчиною, захована всередині, та іншою жінкою, яку вона повинна була створити і представити світові, – розповіла дизайнер.

Для принцеси Діани модельєр створила, зокрема, коричневе твідове пальто в клітку. За задумом автора, воно повинно було виглядати як дитяче, але більшого розміру.

Принцесса Диана в костюме от дизайнера Арабеллы Поллен© Twitter

Брюс Олдфілд (Bruce Oldfield)

Дизайнер Брюс Олдфілд був одним з улюблених модельєрів принцеси Діани до її розлучення з принцом Чарльзом. Вперше принцеса Уельська наділу одне з його суконь в 1985 році і після цього стала постійним замовником. З тієї пори його ім’я стало відомим, але Брюс Олдфілд наполягав на тому, що Діана не зробила його популярним.

Кутюр’є згадував, що після того, як леді Ді перестала носити його моделі в 1990-х роках після розлучення з принцом Чарльзом, йому довелося продати квартиру, щоб зберегти свій бізнес на плаву.

Брюс Олдфилд и принцесса Диана© Twitter @bruceoldfield

Одне з найвідоміших суконь, яке було створено Брюсом Олдфілдом, отримало назву «Династія Ді». Модельєр пошив його в ретро-стилі з сріблястою плісировані тканини. Принцеса одягала його на благодійний показ мод у 1988 році, де танцювала разом з автором свого образу.

March 26, 1985: Princess Diana відвідують a Fashion Show Gala by Bruce Oldfield in Support of Dr. Barnardo’s Homes at Grosvenor House Hotel. pic.twitter.com/xodxHeezxS

— Dawn2.0 (@dawn_brunk) March 25, 2018

Жак Азагури (Jacques Azagury)

Дизайнер Жак Азагури бачив у своїй титулованої замовниці розкішну жінку і намагався підкреслити це. Тому сукні, що належать авторству цього модельєра, володіють особливим колоритом.Приміром, у вечірній сукні від кутюр леді Ді відвідала балет«Лебедине озеро» в лондонському Альберт-Холі.

Магнетизм Азагури вніс і в образ леді Ді, який на екрані створила актриса Наомі Уоттс. Модельєр був консультантом під час створення кінострічки про принцесі Діані.

Принцесса Диана и Наоми Уоттс в роли леди Ди в платье от дизайнера Жака Азагури© Instagram @jacques_azagury

Дизайнер був упевнений, що постать принцеси не можна приховувати, тому волів крій, який це підкреслював.

Автограф принцессы Дианы своему дизайнеру Жаку Азагури© Jacques Azagury

Аманда Уэйкли (Amanda Wakeley)

Родзинку в стиль принцеси Діани внесла і дизайнер Аманда Уэйкли. Модельєр створила для леді Ді костюм з спідницею і сукні, які певною мірою випередили свій час.

Леді Ді вміла носити діловий одяг і робила це витончено. Припустимо, що сукня в тонку смужку одягли б і нинішні модниці.

Принцесса Диана в костюме от Аманды Бэйкли© Duchakaladydiana, Instagram @thebcclub

До речі, кузіна принців Вільяма і Гаррі, принцеса Євгенія, теж велика шанувальниця елегантних суконь від Аманди Уэйкли. Як і Меган Маркл, але остання воліє блейзери та пальто з колекцій дизайнера.

Віктор Едельштейн (Victor Edelstein)

Дизайнер Віктор Едельштейн створював для принцеси Діани різні образи – як вбрання для гала-вечері, гідної участі глав світових держав, так і верхній одяг – гарну і теплу. Модельєр не раз згадував, що леді Ді справляла враження світлого людини. Шити для неї було в радість.

Віктор Едельштейн був автором знаменитого розкішного чорного плаття, в якому дружина принца Чарльза танцювала в білому домі з молодим актором Джоном Траволтою.

Легендарное черное платье принцессы Дианы от дизайнера Виктора Эдельштейна© Instagram @kerrytaylorauctions

Увійшло в історію і знамените біле плаття в горох, яке Діана одягала в 1987 році, коли вручала нагороду своєму чоловікові після гри в поло.

Платье в горошек принцессы Дианы от дизайнера Виктора Эдельштейна© Instagram @princess.diana.forever

Джаспер Конран (Jasper Conran)

Джаспер Конран був близьким другом і улюбленим дизайнером Діани. Він одягав її з перших публічних виступів, коли майбутня королева людських сердець була ще в якості соромливою молодої дівчини. А потім здійснив фешн-прорив, запропонувавши принцесі облягаючі фігуру образи.

Один з найбільш модних образів – червоний костюм з відповідним беретом, леді Діана одягала для хрещення круїзного лайнера. Це було стильно, ново і красиво!

Знаменитый красный костюм принцессы Дианы от Джаспера Конрана© Depositphotos, Princessdianabookboutique, Instagram @kerrytaylorauctions, @queen_of_peoples_hearts, @jasperconran

Джаспер Конран розповідав пізніше:

Я вперше зустрів її, коли вона була заручена. І я пам’ятаю, наскільки був неймовірно красивий колір її обличчя. Вона була англійською трояндою. У неї було відчуття власного стилю, і їй це подобалося.

Дизайнер Конран згадував, як допомагав принцесі Діані уникати нав’язливої уваги преси. Це було їх секретом.

Був день, коли папараці дізналися, що вона там, – ділився своїми спогадами кутюр’є. – Через кілька хвилин це був зоопарк. Тому я відправив своїх співробітниць, близько 20 молодих жінок в облягаючих сукнях, щоб Діана залишилась непоміченою.

Образи будь дизайнерів принцеси Діани вам сподобалися більше?

Читайте також:

  • 3 знаменитих сукні принцеси Діани продали за 20 мільйонів рублів
  • Діана, яка змінила світ: 8 речей, які перевернули уявлення про монархів
  • Королівський палац опублікував невідомий раніше фото принцеси Діани з синами
Фото на анонс: © Instagram @princessdianakatemeghan, @hrhdiana_, особисті блоги дизайнерів