Кровообіг плоду: особливості внутрішньоутробного періоду

2060

Зміст:

  • Схема кровообігу
  • Особливості плацентарного кровообігу
  • У новонародженого серце
  • Серцево-судинна система забезпечує функціонування внутрішніх органів і нервових структур. Кровообіг плоду має ряд відмінностей від дорослого. Це пов’язано з тривалим внутрішньоутробним розвитком, коли кров надходить з судин вагітної.Знання основ формування судинної системи і серця дозволяє зрозуміти механізми розвитку хвороб у новонароджених і дітей старшого віку.

    Схема кровообігу

    Кровообіг плоду: особливості та схема

    Кровообіг плоду забезпечується судинами плаценти. Це орган, що забезпечує взаємодію між організмами матері і плода. Перші ознаки його активності спостерігаються на 4-5 тижні внутріутробного періоду.

    Плацента має ворсини. Це сполучнотканинні структури, що містять велику кількість судин. З допомогою них кисень і поживні речовини потрапляють з крові жінки в кров плоду.

    Починається кровообіг з пупкової вени, яка впадає в печінку. З органу кров надходить у венозний або аранциев протока, що сполучається з нижньою порожнистою веною.

    Аномалії будови судин у дитини можуть призводити до вроджених вад розвитку серцево-судинної системи.

    З нижньої порожнистої вени кров переходить у праве передсердя, а потім у однойменний шлуночок. Звідси вона потрапляє в легеневій стовбур, відходить до легким. Частина крові через овальне вікно напряму потрапляє з правого передсердя в ліве. З нього — у лівий шлуночок і аорту.

    Так як органи дихання у плода не функціонують, вони не потребують кровопостачанні. Тому кров з легеневого стовбура через Боталлова протока спрямовується в аортальний посудину. Він, завдяки своїм гілкам, кровоснабжают всі внутрішні органи і структури нервової системи.

    Венозна кров збирається в пупкову артерію, яка знову направляється у плаценту. На цьому коло кровообігу плоду замикається.

    Особливості плацентарного кровообігу

    Внутрішньоутробний розвиток плода і кровотік через плаценту призводять до того, що частина серцево-судинної системи у дитини має відмінності від організму дорослого. Це впливає і на функціонування органів. Відмінні риси кровообігу наступні:

    • артерії і вени влаштовані таким чином, що кров, багата киснем і поживними речовинами, прямо потрапляє в організм і артеріальні судини плода. Це забезпечує насичення плазми киснем і живильними молекулами;
    • мале коло кровообігу, що забезпечує у дорослої людини надходження в кров кисню, не працює. Це наслідок відсутності у дитини легеневого дихання;
    • понад 95% крові у великому колі кровообігу. Подібний стан пов’язано з наявністю овального вікна і Боталлова протоки;
    • тиск в магістральних судинах (стовбур легеневої і аорта) низьке і знаходиться на однаковому рівні, так як вони сполучаються один з одним.

    Плацентарний кровообіг зберігається до народження дитини. Після цього в серцево-судинної системі спостерігаються структурні і функціональні зміни.

    У новонародженого серце

    Після народження дитина робить перший вдих. Це забезпечує розправлення легень і початок дихання з їх допомогою. На тлі цього кров з правого шлуночка спрямовується в легеневій стовбур і потрапляє в судини органу. Боталлова протока починає закриватися і поступово повністю заростає сполучною тканиною.

    Зростання тиску в правому передсерді призводить до того, що потік крові через овальне вікно припиняється. Воно поступово заростає м’язової перегородкою, в якій міститься провідна система серця. Це відображає закінчення змін кровообігу дитини.

    Вроджені аномалії серцево-судинної системи зустрічаються у жінок, що мають фактори ризику: шкідливі звички, важкі захворювання внутрішніх органів, внутрішньоутробні інфекції і т. п.

    Особливості кровообігу під час вагітності з’явилися в результаті еволюції. Вони дозволяють внутрішніх органів і головного мозку плода отримувати достатню кількість кисню і поживних речовин.

    Будь-які порушення будови серця і судин приводять до вроджених аномалій різного ступеня вираженості. При цьому, якщо анатомічні особливості залишаються після народження, це також призводить до появи патологій, які потребують лікування.

    Читайте в наступній статті: ктр плода