Ламкі нігті на руках: причини, лікування

711

Зміст:

  • Причини виникнення ламкості
  • Що робити
  • Лікування
  • Ламкі нігті на пальцях кистей відзначаються при поганому харчуванні, грибкових захворюваннях, неправильному догляді за нігтьовими пластинами та інших причинах. Щоб поліпшити стан нігтів, необхідно звернутися до лікаря для усунення причин ламкості.

    Причини виникнення ламкості

     

    Тендітні нігті на пальцях кистей з’являються з-за зовнішнього впливу на пластини, наявності захворювань, у тому числі психологічних або психіатричних. Часто нігті ламаються при неправильному догляді і дії хімічних речовин, таких як агресивні лаки чи побутові хімічні речовини, промислові лугу.

    Ламкі нігті з’являється з-за неправильного догляду за руками

     

    Інші причини ламкості нігтів:

    • гаряча вода;
    • нарощування нігтьових пластин, зняття лаку;
    • ацетон для зняття лакових поверхонь;
    • тривале перебування в місцях з сухим повітрям;
    • постійне переохолодження всього організму і пальців рук.

    Нігті пошкоджуються при мікозах, ендокринних, захворюваннях органів травлення, патології крові, неправильному харчуванні з дефіцитом вітамінів, мікроелементів, зневодненні. Нігтьові пластини часто пошкоджуються у музикантів струнних, духових та інших інструментів. Псуються нігті, коли є психологічні проблеми. При цьому людина гризе нігтьові пластини на руках, умисно пошкоджує їх.

    Що робити

     

    Якщо нігті тонкі і ламкі, слід проконсультуватися з лікарем. В першу чергу звертаються до дерматолога. Він зможе визначити, вилікувати мікоз та інші дерматологічні хвороби. Корисно також відвідати косметолога, терапевта.

     

     

    Часто нігті пошкоджуються через наявність ендокринних патологій. При цьому потрібно консультація ендокринолога.

     

    Якість нігтів погіршують гормональні збої, особливо недостатність статевих гормонів. При таких станах слід звертатися до гінеколога.

    Якщо є схильність до самостійного навмисного пошкодження нігтів з-за стресів і переживань, а також психічних відхилень, рекомендується звертатися до психолога. При патології травного тракту знадобиться консультація гастроентеролога.

    Лікування

     

    При крихкості нігтьових пластин лікар виявляє першопричину. Він збирає анамнестичні дані, призначає лабораторні та інструментальні методи обстеження. При виявленні захворювання призначається медикаментозна терапія. По закінченні лікування нігті набувають нормальний вигляд.

    Якщо серйозних захворювань немає, пацієнту рекомендується покращити догляд за нігтьовими пластинами, налагодити харчування. Тактика догляду в домашніх умовах наступна.

    • Застосовувати спеціальні зміцнюють лаки, косметичні препарати, вітамінні та місцеві лікувальні засоби.
    • Використовувати гострі манікюрні інструменти.
    • Не застосовувати металеву пилку.
    • Робити ванночки із сіллю або трав’яними розчинами.

    Ці заходи сприяють поліпшенню стану нігтьових пластин.

    Шліфувати, фарбувати нігті не рекомендується. Не можна підпилювати нігтики з дрібним розмахом і в різні боки. Рух пилкою здійснюється від краю до центру нігтьової пластини і з великим розмахом. Це допомагає зберегти цілісність нігтів.

    Крім цього, слід налагодити харчування. Воно повинно містити нормальна кількість білкової їжі, злакових культур, овочів і фруктів. Обов’язково їсти рибу і молочні продукти. Рекомендується приймати комплекс вітамінів, зокрема, препарати кальцію і заліза, але тільки за показаннями.

     

    Ламкість нігтів може бути ознакою захворювання. При появі симптому потрібно звернутися до лікаря. При відсутності захворювань рекомендується збалансувати харчування, поліпшити догляд за нігтьовими пластинами.

    Читайте в наступній статті: червоні плями на обличчі