Як навчити дитину пити з чашки самостійно

932

Зміст:

  • Коли починати навчання
  • Як навчити малюка користуватися чашкою
  • Особливості навчання дітей з ДЦП
  • Відучити малюка від його улюбленої пляшечки і привчити до чашці – непросте завдання. Задаючись питанням, як навчити дитину пити з чашки, слід врахувати вік малюка, а також грамотно підійти до вибору типу чашки.

    Коли починати навчання

    Відучувати малюка від пляшечки і починати його перше знайомство з чашкою можна уже у віці 7-8 місяців. Однак кожна дитина індивідуальна, тому попрощатися з пляшкою можна і пізніше, аж до досягнення дворічного віку.

    Однорічної дитини можна починати навчати самостійно пити з чашки, тримати в руках ложку

    Перехід від пляшечки до повноцінної чашці краще розтягнути на кілька етапів. На перших порах можна привчати малюка пити із спеціального поїльника-непроливайки, з його допомогою він швидше і безболісніше відучиться від соски. У перші рази малюк часто буде перекидати на себе кружку, тому в поїльнику передбачена герметично закривається кришка.

    Занадто довго користуватися поїльником не рекомендується. Як тільки малюк забув про пляшечці і став пити виключно з поїльника-непроливайки, можна познайомити його з повноцінного кухлем.

    Як навчити малюка користуватися чашкою

    Щоб швидше привчити дитину до гуртку, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

    • Пити з чашки разом з ним. Дітям властиво наслідувати поведінку дорослих, тому заняття краще проводити в той момент, коли вся родина сидить за столом і п’є зі своїх чашок.
    • Запропонувати малюкові напоїти з чашки свої іграшки. Найкраще поєднати процес навчання з грою. Часто використовуючи іграшкові чашки, дитина буде проявляти інтерес згодом і до повноцінної гуртку.
    • Наповнювати кухоль тільки наполовину. В якості перших напоїв вибирати ті, які є улюбленими для дитини.

    Батькам варто врахувати, що для однорічної дитини зробити кілька ковтків відразу неможливо, тому йому потрібно дати зробити один ковток, і лише через час другий, третій.

    Щоб малюк швидше навчився користуватися чашкою самостійно, його потрібно постійно хвалити, схвалювати при найменших успіхи.

    Особливості навчання дітей з ДЦП

    Коли у дитини є проблеми зі здоров’ям, дорослому доведеться докласти максимум зусиль, щоб навчити його пити з чашки. Якщо у дитини сильно виражені мимовільні рухи, на перших порах доведеться фіксувати його ноги поясом, посадивши на спеціальний стілець для годування. Навчання питва можна починати з трубочки, пластикового стакана з двома ручками, кухлі-напувалки.

    Миттєво навчити дитину пити з чашки не вийде, це тривалий процес, при якому доведеться проявити наполегливість і терпіння.

    Також цікаво почитати: годування недоношених дітей через зонд