Лімфодренажний масаж молочних залоз при мастопатії, кісти, рак

1338

Зміст:

  • Масаж молочних залоз: основні відомості
  • Масаж при різних формах мастопатії
  • Масаж при раку
  • Думка лікарів
  • Масаж молочних залоз застосовується при лімфостазі. Це відмінний спосіб змусити лімфу пересуватися у потрібному напрямку, тому масаж лікарі часто рекомендують при її застої. Показаний такий вид допомоги жінкам зі здоровими молочними залозами. При наявності патологій, таких як мастопатія або злоякісне новоутворення, масаж має обмеження для проведення, а іноді і зовсім протипоказаний.Масаж при раку грудей

    Масаж молочних залоз: основні відомості

    Лімфодренажний масаж являє собою цілий комплекс масажних елементів, спрямованих на активізацію струму лімфи в судинах. Основна мета процедури – відновити красу грудей і пружність молочних залоз, а також поліпшити харчування тканин. Оскільки значна частина жінок має претензії до форми грудей, то такий масаж користується популярністю. Однак він виконується тільки за рекомендацією лікаря після проведення обстежень.

    Після масажу жінки відчувають ряд позитивних змін:

    • активізується кровообіг;
    • шкіра стає більш пружною;
    • зникають вікові зміни, в’ялість при лактостазі.

    Не менш важливим результатом лімфодренажного масажу є те, що лімфа більш активно виводить шлаки і протистоїть застійних явищ в грудях.

    Оскільки дія масажу є в першу чергу лікувальним, то проводити процедуру краще в спеціалізованих центрах, де жінку обстежують на предмет протипоказань. Масаж має певні обмеження і підійде далеко не всім.

    Масаж при різних формах мастопатії

    Масаж проводиться в положенні лежачи, сидячи або на боці. Для проведення використовуються спеціальні крему або масла, що забезпечують легке, нетравматичний ковзання. Основні правила такі:

    • активний масаж не проводиться без попередньої підготовки, поверхня тіла спочатку поглаживается круговими рухами з опрацюванням клювовидно-плечовий м’язи;
    • при підготовці масажист обов’язково опрацьовує окремі групи м’язів – діафрагму, міжреберні м’язи, великі грудні;
    • процедура масажу виконується східчасто, від легких рухів до більш активних, вплив відбувається за допомогою погладжування, розтирання, розминання, поколачивания і вібрації.

    массаж молочных железМасаж молочних залоз необхідно робити з урахуванням протипоказань

    При мастопатії масаж є обов’язковим елементом лікування патології. При фіброзній формі захворювання масаж дозволяє усунути набряклість, знизити неприємну болючість, якою супроводжується недугу. Головне правило проведення процедури – плавні рухи по ходу проток лімфатичних судин для виведення лімфи. Масаж при мастопатії дозволяє зберегти форму грудей і підтримувати її нормальні функції.

    Масаж при раку

    Ракове новоутворення, вже діагностоване за допомогою гістології або тільки під підозрою, є протипоказанням до проведення лімфодренажного масажу. Атипові клітини, які знаходяться в зоні пухлини, стрімко зростають, оскільки новоутворення забезпечується кровоносними судинами. У зв’язку з цим зростає ризик занесення ракових клітин зі струмом лімфи в інші зони тіла. Наприклад, так виникає світлоклітинний рак печінки, якщо туди потрапляють атипові клітини молочних залоз.

    Якщо пацієнтці була проведена операція з видалення молочної залози, то масаж дозволено не менше ніж через 5 років після хірургічного втручання. І це за умови, що немає метастазів або інших ускладнень після операції.

    Думка лікарів

    Думка лікарів з приводу того, чи можна робити процедуру при різних патологіях молочних залоз, неоднозначно. Єдиної думки з приводу масажу досі немає і в медичній літературі можна зустріти різні точки зору з вагомими аргументами кожної із сторін.

    Частина лікарів вважає, що мастопатія кістозного або фіброзного типу не є протипоказанням до лимфодренажному масажу, але в даному випадку необхідно дотримуватися правильну техніку проведення процедури, щоб не нашкодити здоров’ю пацієнтки.

    при мастопатииЛікарі не завжди рекомендують масаж при мастопатії

    З урахуванням того, що відсоток ракових патологій серед населення постійно зростає і в тому числі це стосується раку молочних залоз, то інша група лікарів настійно не рекомендує масажувати уражені залози. При будь-якому впливі можна запустити процес аномального ділення клітин при кісті, і доброякісна пухлина погрожує стати злоякісної, тобто перерости в онкологію.

    Лімфодренажний масаж принесе незаперечну користь тільки для здорових жінок, у яких немає патологій грудей або схильності до їх виникнення. При наявності патологій, наприклад, при фіброаденомі, краще проконсультуватися з декількома фахівцями, після чого зважитися на масаж, а при злоякісних новоутвореннях від цієї процедури краще зовсім відмовитися.

    Дивіться далі: як перетягти грудне молоко