Матковий зів: особливості норми і патології при пологах

1545

Зміст:

  • Функції маткового зіва
  • Раніше розкриття маткового зіва
  • Показники розкриття в нормі
  • У процесі родової діяльності відбуваються зміни з маточним зівом, який в нормі розкривається для проходження плоду по родових шляхах. Швидкість відкриття говорить про наближення появи малюка на світ. У деяких жінок зів відкритий ще до народження дитини, тому лікарі ретельно оцінюють стан статевих органів при вагітності на предмет істміко-цервікальної недостатності і при необхідності зашивають зів.Відкриття маткового зіва провокує родова діяльність

    Функції маткового зіва

    Після імплантації заплідненої яйцеклітини матковий зів щільно змикається, не даючи плоду вийти назовні. Це дуже важливо, адже патології зіву призводять до серйозних ускладнень і навіть передчасної появи дитини на світ. Внутрішній зів в процесі виношування плоду виконує ряд важливих функцій:

    • не дає інфекції проникнути всередину порожнини матки;
    • захищає плодовий міхур від запальних процесів;
    • утримує плід до моменту природних пологів.

    Зміни маткового зіва починаються за кілька днів до того, як почнеться безпосередня родова діяльність. Матка в області своєї шийки починає розширюватися і розм’якшуватися, щоб дати плоду безперешкодно вийти при пологах.

    Раніше розкриття маткового зіва

    Якщо зів відкривається під час гестації, то така вагітність може закінчитися викиднем або інфікуванням плода. Причин такого процесу може бути кілька:

    • багатоплідна вагітність;
    • великий об’єм навколоплідних вод;
    • слабкий тонус м’язових волокон;
    • аномалії будови матки;
    • гормональні зміни.

    Передчасне розкриття маткового зіва жінка може виявити заздалегідь. З’являються неприємні тягнучі відчуття внизу живота, різкі болі і виділення. Не знаючи, що це таке і чим загрожує істміко-цервікальна недостатність, можна втратити дитину.

    При будь-яких нетипових симптомів лікарі радять жінкам негайно звертатися в консультацію.

    Є кілька способів, як зупинити відкриття зіва, якщо час появи малюка ще не настав. Лікарі починають з консервативних методів і призначають препарати з прогестероном. При відсутності результату можна поставити спеціальний песарій, який буде стримувати зів від передчасного розкриття.

    Радикальним методом вважається хірургічне втручання, при якому матковий зів зашивається. Це дозволяє запобігти викидень і домогтися виношування плоду протягом всього фізіологічного терміну. Знімаються шви, коли плід уже повністю дозрів і життєздатний.

    Показники розкриття в нормі

    Якщо вагітність у жінки доношена, протікала без ускладнень і загрози викидня немає, то зовнішній зів аж до 36 тижня залишається в закритому стані. Цей термін може бути довше у первісток – аж до 41 тижня, тому виникає переношування плода. При закритому маточному зіві відбуваються якісні зміни в тканинах – гладкомышечное кільце стає коротшим, але м’якше. До 36-го тижня довжина зіву становить близько 3 див. За два тижні до народження дитини довжина шийки матки коротшає до 1 див. В процесі народження зів відкривається до 8-10 див.

    маточный зевПередчасно розкритий матковий зів дасть про себе знати неприємними відчуттями внизу живота

    Зазвичай у родили жінок зів точковий. Він має округлу форму і зовні нагадує невелику крапку. Він розкривається повільніше, більш схильний тріщин і микроразрывам під час проходження плоду по родових шляхах. У жінок, які народжували не один раз, зів щілиноподібний, більш еластичний, тому розкриття відбувається швидше.

    Швидкість розкриття є своєрідним маркером наближаються переймів. Саме тому в пологовому будинку лікар-гінеколог час від часу визначає розмір зіва, щоб спрогнозувати терміни появи малюка на світ. Матковий зів стрімко розкривається під тиском плоду. Тому за цим показником і визначають готовність до родової діяльності.

    Також цікаво почитати: як зменшити піхву