Меню для здорової шкіри: у яких продуктах міститься колаген

1599

Зміст:

  • Навіщо потрібен колаген
  • Як відбувається обмін колагену
  • Продукти, що містять колаген
  • Рослинні джерела колагену
  • Коли дієта не буде ефективною
  • Колаген – найважливіший білок сполучної тканини. Він виробляється за рахунок власних резервів організму, але для повноцінного синтезу необхідно достатню кількість амінокислот. Найбільш зручний джерело – це їжа, що містить колаген. У список продуктів входять страви тваринного походження, але не тільки вони багаті даними речовиною.

    Навіщо потрібен колаген

    Сполучна тканина виконує в організмі цілий ряд функцій. Вона є основою внутрішнього шару шкіри (дерми), формує зв’язки, сухожилля і фасції.

    Знаючи, в яких продуктах міститься колаген, можна скласти здорове меню

    Важлива особливість даного типу тканини – велика кількість міжклітинної речовини і відносно маленьке – клітин. Основу міжклітинної речовини становить колаген.

    Найбільш помітний ефект цього білка на шкірі, тому косметичні засоби часто містять колаген для шкіри обличчя. Нормальний вміст білка в дермі забезпечує пружність, гладкість, швидке загоєння дрібних травм. При нестачі колагену з’являються зморшки, шкіра стає в’ялою, на ній частіше залишаються довго не загоюються сліди від подряпин, плям і інших дефектів (постакне).

    Часто можна зустріти рекомендації вживати червоні овочі, щоб поліпшити зовнішній вигляд шкіри. Ці продукти є цінним джерелом вітамінів, але білка в них не так вже багато. Вони можуть бути використані як доповнення до раціону.

    Не менш важливий колаген для суглобів. Від нього залежить міцність і пружність зв’язок, рухливість суглобів, зручність руху. При дефіциті білка суглоби стають менш гнучкими, виникають болі, хрускіт, особливо характерний для колінних суглобів і хребта, вище ризик травм.

    Значення колагену для м’язів і кісток менше, для цих тканин важливіше специфічні білки. Другий важливий білок сполучної тканини – еластин. Він відповідає за її здатність розтягуватися і відновлювати свою форму.

    Як відбувається обмін колагену

    Отримати колаген з їжі в незмінному вигляді неможливо – харчові білки повністю розщеплюються на амінокислоти, з яких після синтезуються всі білки організму, в тому числі колаген. Знаючи, в яких продуктах міститься колаген, можна забезпечити собі оптимальне надходження амінокислот для синтезу.

    Причини втрати колагену:

    • вроджені порушення обміну речовин;
    • захворювання шкіри, що зачіпають дерму;
    • захворювання ендокринної системи;
    • неправильний догляд за шкірою обличчя;
    • шкідливі звички (особливо куріння).

    Білки сполучної тканини постійно руйнуються і знову синтезуються. Це природний процес оновлення білків, який дозволяє уникнути порушення їх структури. У перерахованих вище ситуаціях розпад колагену перевищує його синтез і відбувається втрата важливого білка.

    причины потери коллагенаПричини втрати колагену зі шкіри — патології та шкідливі звички

    Продукти, що містять колаген

    Основне джерело колагену в їжі – м’ясо. Тваринна їжа містить більшість тих самих білків, що синтезуються в організмі людини. Після їх розщеплення на амінокислоти організм отримує не тільки повний набір амінокислот, але і потрібний для синтезу білків кількість.

    Другий за значенням джерело – морепродукти. В них міститься повноцінний білок, в якому присутній весь набір амінокислот. Тим не менш, білки морських тварин дуже відрізняються від людських. Це не впливає на процес їх перетравлення, а високий вміст білка і різноманітність амінокислот дозволяє компенсувати їх відмінності з м’ясом.

    Продукти тваринного походження – найбільш зручний джерело білка для організму людини. Замінити м’ясні і рибні продукти іншими сполуками без втрати користі досить складно.

    Рибні продукти є важливим доповненням до раціону. Вони містять менше колагену, ніж потрібно людині, і він сильно відрізняється за складом. Тим не менш, риба може стати важливим джерелом колагену, якщо вживати її у великій кількості.

    Не менш цінні джерела білка – молоко і яйця, але їх використання має ряд обмежень. Не всі дорослі люди добре переносять молоко, досить поширеним явищем вважається недостатність лактози, що робить неможливим його вживання. Під заборону потрапляють і всі молочні продукти. Яйця містять ряд речовин, які не можна вживати у великих кількостях, тому при деяких захворюваннях їх прийом регламентується.

    Рослинні джерела колагену

    У веганскої дієти, що виключає продукти тваринного походження, в тому числі рибу, важливим завданням стає пошук альтернативних шляхів забезпечення організму білком. Красиву шкіру і здорові суглоби хочеться мати всім, незалежно від харчових пристрастей, тому веганам теж потрібні продукти з колагеном.

    При рослинній дієті на перший план виходять червоні фрукти – гранати, яблука, червоні ягоди. Вони містять велику кількість вітаміну А і заліза, без яких неможливий синтез колагену. В якості джерела білка виступають бобові, картоплю й горіхи. Їх грамотне поєднання дозволяє забезпечити повноцінне забезпечення організму амінокислотами. Настільки ж важливо вживання червоних овочів – помідорів, червоного перцю і моркви. У них, також як і у фруктах, міститься достатня кількість вітамінів і мікроелементів, які роблять можливим синтез колагену.

    список продуктовСписок продуктів з колагеном

    Відмінний варіант – желатин. Це продукт денатурації колагену, такий же за амінокислотним складом білок, тільки втратив свою просторову структуру. Приготування холодцю і різних желе сприяє хорошому засвоєнню білків і вітамінів, необхідних для його синтезу.

    Коли дієта не буде ефективною

    Приготування страв на основі желатину, тварин і рослинних джерел білка дозволяє забезпечити організм достатньою кількістю амінокислот. Але можливі ситуації, коли надходження білка підтримується на нормальному рівні, але процеси руйнування все одно випереджають процеси синтезу. Це можливо при серйозних захворюваннях шкіри, сполучної тканини, ендокринної системи.

    Розпізнати подібні ситуації можна по ряду симптомів, з яких недостатня еластичність шкіри – найменша проблема. Прояви подібних хвороб різноманітні:

    • поява зовнішніх дефектів на шкірі – прищів, грубих рубців;
    • погане загоєння ран;
    • виникнення трофічних виразок на нижніх кінцівках;
    • порушення рухливості суглобів – гіпермобільність або тугоподвижность;
    • зміна ваги – набір або зниження без видимих причин;
    • м’язова слабкість;
    • емоційна нестабільність.

    Це далеко не повний список патологічних ознак, що виникають при серйозних хворобах. Якщо пацієнт відзначає у себе що-небудь з цих ознак, йому потрібно звернутися до лікаря. Лікування повинно бути комплексним, і воно буде включати широкий список ліків, зміна загального режиму життя пацієнта, його дієти. Зміна способу харчування в цьому плані є тільки одним, і не найголовнішим, з елементів лікування.

    Рекомендації по вживанню червоних фруктів і інших корисних продуктів допоможуть зберегти здоровий зовнішній вигляд і поліпшити самопочуття. Тим не менше, цього недостатньо для лікування деяких станів шкіри.

    Дивіться далі: продукти, багаті калієм