Чоловік-тиран: ознаки, поради психолога

876

Зміст:

  • Ознаки
  • Як протистояти
  • Якщо чоловік – домашній тиран, те рішення, на жаль, тільки одне – розлучатися. Але це непросто, що підтверджує велика кількість жінок, які продовжують страждати від насильства в сім’ї.Чоловік-тиран — ознаки, поради психолога

    Ознаки

    На етапі залицяння такий чоловік проявляє турботу, дарує квіти і подарунки, говорить компліменти. Але вже тоді можна помітити ознаки того, що він тиран і маніпулятор:

  • Ревнощі. Це не прояв любові, а ознака відношення, як до власності.
  • Порівняння з третіми особами. Регулярні вислови про те, що мама готує смачніше, а колишня дівчина краще стежила за собою – маніпуляція.
  • Насторожити має і те, що відносини розвиваються дуже швидко. Наприклад, ви не встигли толком познайомитися, а вас вже кличуть заміж, виїхати в інше місто, кажуть, що саме ви – жінка мрії.

    Лякаючі спалахи агресії, нехай навіть спрямовані на інших, теж повинні насторожити.

    Довіряйте своїй інтуїції, якщо з’явилося відчуття, що відбувається щось не те, не потрібно вмовляти себе, переконуючи, що людина в цілому позитивний. Йдіть, адже далі буде складніше.

    У сформованих стосунках чи шлюбі такий чоловік прагне до того, щоб жінка від нього залежала: у фінансовому аспекті, соціальному, психологічному. Деспот прагне обмежити або зовсім виключити спілкування дружини з подругами, родичами. Він вимагає, щоб вся увага було направлене тільки на нього.

    Маніпулятор критикує манеру одягатися, зовнішній вигляд, захоплення, інтелектуальні здібності, особистісні якості, робить все, щоб самооцінка жертви впала як можна нижче.

    Ще одна ознака чоловіка-тирана – поруч з ним ви постійно відчуваєте почуття провини за все підряд, навіть коли він сам щось зробив не так. Наприклад, спізнився на роботу, бо довго готували йому сніданок. Чоловік постійно та безпідставно ревнує, не соромиться образити або принизити, в тому числі прилюдно, може вдарити.

    Якщо почуття, яке ви найчастіше маєте поруч з людиною, — страх, якщо ви постійно намагаєтеся вгадати його настрій і думаєте, як догодити йому, то поруч з вами знаходиться тиран.

    Як протистояти

    На жаль, виправити людини-тирана неможливо. Терпінням і любов’ю змінити ситуацію в кращу сторону не вийде, навпаки, така поведінка жінки служить свого роду виправданням агресії чоловіка, він починає вести себе ще гірше. Тому так важливо розгледіти небезпечні ознаки в самому початку відносин і вчасно їх завершити.

    Необхідно звертатися за підтримкою до рідних, друзів, за професійною психологічною допомогою до фахівця. Не варто «зберігати обличчя», якщо насправді несприятлива обстановка в сім’ї.

    Не варто загрожувати розлученням або розставанням, якщо насправді ви цього робити не збираєтеся, а хочете тільки домогтися змін у поведінці.

    Поради психолога містять рекомендацію: у відповідь на агресію на вашу адресу не виправдовуватися і не захищатися, це тільки надасть завзяття нападника. Ваше завдання – перестати грати в його гру, перестати бути жертвою, як якщо б так чинив стороння людина. У книзі Михайла Литвака «Психологічне айкідо» описана техніка відображення агресивних випадів, варто її освоїти.

    При цьому потрібно розуміти, що таким чином ви позбавите тирана підживлення. У результаті він може посилити агресію або спробувати знайти жертву на стороні, наприклад, завести коханку. Ваш вихід з гри не поліпшить відносини, а зруйнує їх.

    Досвід жінок, що перебували в шлюбі з тираном, підтверджує: життя після розлучення змінюється в кращу сторону як для самої жінки, так і для дітей. Майже всі шкодують про те, що не зважилися на розрив раніше, а витратили багато років, щоб змінити те, що змінити неможливо. Але приймати рішення, звичайно, тільки вам.

    Також рекомендуємо почитати: чоловік хоче розвестися