Монолог мами: «Я проти того, щоб в соцмережах розміщували фото з моєю дитиною»

1452

У кожної мами є «пунктик». У мене він в тому, що я не ділюся фотографіями своєї дитини в соціальних мережах. Не хочу! Ті, хто буде радий побачити мою дочку, зробить це або особисто, або я відправлю знімки за допомогою месенджера. Тому ситуація, коли мами фотографують своїх дітей на ранках, дитячих майданчиках, у кафе, а потім публікують в соцмережах кадри , де присутні інші малюки, мене сильно турбує.

У Мережі багато дивних людей…

Я раніше не думала, що мене так це буде дратувати. Поки випадково не побачила на сторінці начебто доброю знайомою з дитячого майданчика знімки, які я їй сама і відправила. Там був її син і моя донька. Діти дружать. Фото вийшли живими і красивими, а мама хлопчика вирішила поділитися ними.

Читайте також:Монолог мами: «Хропіння чоловіка змусив мене прийняти рішення, про яке тепер шкодую»

А під знімками були коментарі… В тому числі про мою доньку. Різні… Ну ви ж знаєте, що люди дуже сміливі в соцмережах. Сховаються за ніком «Краща на цій планеті» або «Красуня» і починають писати коментарі. Загалом, я попросила видалити ті фото, на яких була моя донька. Знайома намагалася сказати, що я перебільшую, але потім прибрала знімки.

Коли дочка пішла в дитячий сад, після кожного ранку мами починали публікувати знімки. Зрозуміло, потрапляли й інші діти. Хтось чхнув, позіхнув, моргнув… Це стало причиною, по якій ми обговорювали питання на батьківських зборах.

Що з цього приводу каже закон?

Я заздалегідь підготувалася до нього і знайшла коментар юриста. Адвокат Серьогіна Тетяна пояснює:

В даний час заборонено фотографувати людей без їх згоди, і за це встановлена передбачена законом відповідальність (ст. 152.1 ГК РФ, ст 137 КК РФ). Якщо фото дитини було опубліковано без згоди батьків в Інтернеті, то вони вправі звернутися з скаргою в прокуратуру на порушення їх прав, передбачених ст. 24 Конституції і ст. 152.1 ГК РФ. У разі, якщо публікація фотографій завдала дитині (або його законним представникам) моральні страждання, батьки вправі звернутися до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним використанням зображення громадянина. Це пов’язано з тим, що за законом оприлюднення та подальше використання зображення громадянина (в тому числі його фотографії, а також відеозаписи або твори образотворчого мистецтва, в яких він зображений) допускаються лише за згодою цього громадянина.

А тепер важливий момент:

З цього правила є винятки: згода не вимагається у випадках, коли: зображення отримано при зйомці, яка проводиться в місцях, відкритих для вільного відвідування, або на публічних заходах, за винятком випадків, коли таке зображення є основним об’єктом використання. Якщо хтось випадково потрапив у кут кадру, хто не хоче бути зафіксований на фото — відеозйомці, він не має право заборонити використовувати цей знімок (кадр).

Читайте також:За і проти: «Я плачу гроші за дитячий садок. Чи повинна я ще там працювати?»

Ось саме на уточнення юриста і відреагували матусі-инстаграмщицы. Начебто «ваші діти – не основні учасники на фото». Ті, хто виступали проти, заявили, що кожній мамі хочеться бачити свою дитину на публічних фотографіях красивими. Адже на опублікованих знімках головний герой позує красиво, а інші навіть не знали, що їх фотографують.

…Довго сперечалися, але результат був – вони видалили ті фотографії.

Так, я розумію, що якщо фото не порушує законні права, начебто і причепишся. Але ж існують ще й морально-етичні норми, повагу до іншої людини. І інший момент: ранок в саду закритий і тільки для батьків, тобто не публічний захід. Загалом, якщо постаратися, підводні камені знайти можна.

Читайте також:7 порад, щоб отримати іпотеку на вигідних умовах

А ситуація відгукнулася…

Як раз з тієї мамою, що голосніше всіх відмовлялася видаляти знімки. На останньому дзвонику був офіційний фотограф. І він опублікував на сторінці свій студії знімок, де та мама не в дуже вдалому ракурсі. Так вона дуже обурювалася і дзвонила йому, так як на знімку була «не її робоча сторона»…

Поважайте один одного!

Давайте поважати право мам! Подобається вам показувати фото своїх дітей – ласка! Але без інших малюків у кадрі.

А ви публікуєте дитячі знімки в соціальних мережах?

Всі фото: Depositphotos