Мяка і пружна груди при грудному годуванні

1080

Зміст:

  • Післяпологове становлення лактації
  • Стан грудей після налагодженого грудного вигодовування
  • Небезпечні стану грудей при грудному вигодовуванні
  • Догляд за налитої і болючою грудьми
  • Груди у дівчини змінює свою пружність і щільність протягом усього життя. Найбільші зміни відбуваються в післяпологовому періоді, коли починається лактація.Окремі стани можуть сильно турбувати годує, а іноді навіть сигналізувати про різних патологіях. Тому важливо знати, чому розміри і щільність грудей змінилися.

    Післяпологове становлення лактації

    На момент народження дитини груди жінки може бути дещо збільшена в об’ємі. Однак за відчуттями, найчастіше, вона пружна, але не тверда. Протягом 1-3 діб після пологів молочні залози виробляють вироблення молозива. Оскільки ця рідина має високу енергетичну цінність при невеликій щільності та вазі, груди при цьому процесі практично не змінюється. Основні зміни наступають з появою у мами грудного молока.

    М’яка груди при годуванні

    При відсутності серйозних патологій у процесі розродження молоко прибуває на 2-4 добу після пологів. Для народили шляхом кесаревого розтину цей термін може бути збільшений до 3-7 днів.

    Поява в грудях молока в перші дні найчастіше супроводжується такими явищами:

    • збільшення об’єму грудей на 0,5–2 розміру;
    • відчуття розпирання;
    • тягнучі відчуття від грудей в бік пахви;
    • болючість молочних залоз;
    • груди стає твердою і важкою. Іноді промацуються ущільнення або видно горбки;
    • з сосків підтікає молоко. В окремих випадках, коли приливає молоко і розпирає груди сильно, воно може фонтанувати з сосків тонкою цівкою.

    Після вдалих прикладання дитини, у міру його активного смоктання, груди стає м’якше. При цьому горбки і ущільнення зменшуються і зникають до наступного припливу молока. Однак тяжкість грудей нерідко зберігається навіть після того, як дитина поїв. Такі різкі припливи і хворобливі молока може зберігатися протягом усього терміну становлення лактації, який триває близько 4-5 тижнів після пологів.

    В окремих випадках, протягом післяпологового періоду, груди залишається м’якою і не наливається. Якщо при цьому у мами присутній молоко, а збільшення ваги у дитини в межах норми, то таке явище можна вважати індивідуальною особливістю жіночого організму. Найчастіше такі стани спостерігаються у народжували раніше жінок.

    Стан грудей після налагодженого грудного вигодовування

    Після закінчення строку становлення лактації та до її повного завершення молочні залози мами відрізняються пружністю і м’якістю. Різкі припливи молока з затвердінням грудей трапляються рідко і тільки в тих випадках, коли з якої–небудь причини тривалий час не відбувається годування.

    У мам, що годують за графіком, груди найчастіше наливається в момент передбачуваного вигодовування. При цьому молоко з переповненій грудей може підтікати. У таких випадках настає невелике полегшення.

    Однак відчуття переповненості супроводжує жінку, поки молоко з грудей не буде висмоктана дитиною або сцежено руками або молоковідсосом. У годуючих на вимогу різких припливів практично не виникає.

    почемуГруди при лактації

    У цей період природного вигодовування м’яка пружна груди є нормою. Якщо при аналізі графіка росту дитини і його збільшення у вазі всі показники знаходяться в допустимих межах, то молоко в молочних залозах мами виробляється в необхідному для дитини кількості.

    Небезпечні стану грудей при грудному вигодовуванні

    Протягом усього періоду вигодовування небезпечним для здоров’я жінки є стан, при якому спостерігається тривала неспадающая налитость молочних залоз. Болюча налита пружні груди з відчутними шишками всередині може виникати в таких випадках:

    • різка відмова від грудного вигодовування. Молоко продовжує вироблятися і прибувати, але його не висмоктують;
    • мляве смоктання молока дитиною. Може спостерігатися, якщо малюк захворів, або з якоїсь причини не хоче брати груди. Така відмова можлива через використання інтенсивно пахнуть або погано смывающихся засобів гігієни, а також при неправильному харчуванні мами, в ході якого молоко стає неприємним на смак;
    • переохолодження тіла і грудей зокрема. У такій ситуації болючість молочних залоз супроводжується підвищенням температури тіла. Саме по собі переохолодження вкрай рідко викликає застої молока і перекриття проток. Однак воно провокує зниження імунного захисту організму, з’являється можливість легкого проникнення в нього бактеріальної інфекції.

    При тривалому застої молока жіноча груди відрізняється пружністю, однак при обмацуванні в ній відчуваються шишки різних розмірів. Іноді вони помітні навіть при візуальному огляді. При торканні ці шишки дуже болючі.

    Такі стани потребують обов’язкового лікування. В іншому випадку існує ризик приєднання бактеріальної інфекції і розвитку маститу.

    Догляд за налитої і болючою грудьми

    Якщо застій виникає на тлі відмови дитини від грудей або неможливості провести годування, а груди болюча і налита, мамі рекомендується зцідити частина молока вручну або за допомогою молокоотсоса до стану полегшення. У тому випадку, коли в пружною і налитої грудей відчуваються шишки, а зцідити не виходить з-за болю, важливо дотримуватися таких рекомендацій:

    • легкими погладжуючими рухами масажувати груди навколо болючих зон і ущільнень. Терти самі шишки і натискати на них не можна. Це може спровокувати ще більшу біль та збільшення кількості ущільнень;
    • прийняти теплий душ під час якого хворобливу масажувати груди теплою струменем води.

    Після цих процедур груди стає м’якше і процес зціджування полегшується. Проте неприпустимо проводити подібні процедури, а також прогрівати болючі місця при виникненні запального процесу в молочних залозах, що супроводжується такими станами:

    • підвищення температури тіла;
    • почервоніння окремих ділянок грудей або поява на ній синців;
    • утворення тріщин на сосках;
    • наявність будь-яких пошкоджень шкіри на грудях.

    Для лікування таких станів жінці обов’язково потрібно звернутися до лікаря.

    Читайте далі: застій молока у годуючої мами