Мята для жінок — у чому користь для організму?

1088

Зміст:

  • Склад м’яти перцевої
  • Користь м’яти для організму
  • Чай і відвар м’яти для схуднення та краси
  • М’ята при вагітності
  • Протипоказання
  • Серед популярних фітопрепаратів м’ята по праву займає перші позиції. Користь від прийому м’яти для жінок однозначно перевищує можливу шкоду. Багаторічні рослини цього роду налічують 25 видів, найпоширенішим з яких є м’ята перцева.

    Склад м’яти перцевої

    Серед речовин, що входять до складу м’яти, найбільш цінні ефірні олії, флавоноїди і ментол. Залежно від сорти м’яти, ментолу може міститися приблизно 60%. Саме завдяки йому і відчувається легкий холодок при вживанні чаю з рослини. Ця речовина має здатність до місцевої анестезії. Містить м’ята і дубильні речовини.

    Користь і шкода м’яти для жінок повинен визначати лікар

    У м’яту перцеву входять ретинол, майже всі вітаміни групи В, аскорбінова кислота і вітамін РР.

    Основні макроелементи представлені кальцієм, магнієм і калієм. Серед мікроелементів головує залізо. Доповнюють список цинк, мідь і марганець, а також жирні кислоти.

    Користь м’яти для організму

    Ця рослина – справжня знахідка. У народі перцеву м’яту давно називають «жіночою травою». З допомогою відварів і настойок з цієї рослини можна отримати таку користь для організму:

    • зменшити або вилікувати запалення органів малого таза;
    • домогтися полегшення болю при місячних;
    • прибрати негативні симптоми клімаксу;
    • усунути застій молока в період лактації;
    • домогтися седативного ефекту по відношенню до психіки;
    • провести вітамінізацію иукрепить імунітет.

    Крім цього, м’ята має судинозвужувальними властивостями. Це дозволяє застосовувати її для зниження високого артеріального тиску. Олія м’яти використовують при лікуванні серцево-судинних захворювань, при застудах, ларингітах і фарингітах.

    Чай і відвар м’яти для схуднення та краси

    Ще один напрям «жіночого» застосування м’яти – косметологія. Екстракти м’яти тонізують шкіру, прибираючи при цьому місцеве подразнення. Жирна шкіра після застосування м’ятних лосьйонів стає чистішим і суші. Речовини, що входять до складу трави, дозволяють очистити пори від токсинів і тонізують її. М’яту широко застосовують при виробництві шампунів, ополіскувачів для волосся і ротової порожнини.

    мята для здоровьяМ’ята — справжня знахідка для здоров’я жінок

    Для схуднення зазвичай застосовують речовини, що прискорюють обмінні процеси. З цією метою в чай з м’ятою можна додавати трохи імбиру. Такий двокомпонентний відвар м’яти з імбиром успішно застосовують для боротьби із зайвими кілограмами.

    М’ята при вагітності

    Однозначно доведено, що відвари м’яти допомагають зняти токсикоз у першому і підвищують загальний тонус організму у другому триместрі вагітності. Але м’яту на пізніх термінах виношування дитини м’яту варто виключити з раціону. Це пов’язано з тим, як впливає на жіночі гормони це рослина. Велика концентрація естрогену в його складі здатна передчасно стимулювати пологову діяльність.

    Протипоказання

    Обмеження до прийому м’яти пов’язані зі зниженою кислотністю шлунка. Це рослина пригнічує вироблення шлункового соку, що приводить до розладу роботи шлунково-кишкового тракту. Не показана м’ята при варикозному розширенні вен і гіпотонії. Також слід виключити вживання м’яти при алергії на компоненти цієї рослини.

    Якщо жінка вживає м’яту свідомо і грамотно, то це рослина обов’язково принесе відчутну користь для здоров’я.

    Читайте також: корисні властивості кінзи для жінок