Порада дня: включайте дітям мультики, але з однією умовою

467

«Знову мультики просиш? Не треба, краще книжку почитай (помалюй, погуляй)», – от як ставляться багато матусі до мультиків. Хоча, чесно кажучи, іноді ця відеопродукція стає порятунком матерів. Коли, наприклад, потрібно на якийсь час зайняти дитину, щоб у мами була можливість не відволікатися на дитячі запитання. Ось тоді і включаються мультики.

Читайте також:12 незвичайних конструкторів, які сподобаються вашій дитині

І ось тут важливе питання: ви впевнені, що обрані мультфільми добре впливають на вашу дитину? Помічали зміну в його поведінці після перегляду? Наприклад, стає агресивним або, навпаки, занадто сентиментальним після перегляду. Якраз про це розповідають психологи Ганна Скавитина і Ніна Шкільова. Фахівці впевнені:

Світ наповнений «готовими образами», але кожен малюк по-своєму з’єднує і трансформує їх. Він повторює в іграх ті з них, які найбільш важливі для нього, відображають емоції, потреби, актуальну ситуацію розвитку.

Буває так, що дитина «зациклюється» на конкретній історії або героя, і це викликає занепокоєння у дорослих. Але відбувається це не тому, що мультфільм «зомбирующий», а тому що сюжет або особливості героя як-то відображають те, що відбувається у внутрішньому світі дитини, завдання його розвитку або конфлікти. Психіка вибирає те, що їй необхідно в даний момент. Якщо дитина опановує власну агресивність, наприклад, то динозаври або монстри можуть стати його кумирами надовго.

Іноді в мультфільмах відображені ситуації, які складні для дитини, але їх потрібно прийняти й освоїти. Наприклад, мультики про дитячий садок, розлуку з батьками, сварки на дитячому майданчику, похід до лікаря, народження малюка в сім’ї. Завдяки їм у дитини є можливість побачити, що в житті так буває і це відбувається не тільки з ним, з цим можна впоратися.

© Depositphotos

Мультфільми можуть стати помічниками для мам і тат. Вибирайте добрі, гарні, корисні і включайте їх дітям. І навздогін – важливе уточнення від психологів Анни Скавитиной і Ніни Шкільова:

Не треба забувати про те, що телебачення для дітей — це не тільки мультики, це ще й пізнавальні програми, які виконують функції вихователя, педагога. У них може розповідатися щось про світ, і часто буває «вихід в реальність» — можливість повторити науковий експеримент або зробити творчу роботу. Головна умова здорового взаємодії з телебаченням — це робота не замість дорослого, а разом з ним.

Читайте також:Мі-мі-мі: 12 мультфільмів для самих маленьких

Також експерти нагадують:

…на питання «скільки часу можна дивитися телевізор дітям?» ясно відповідає Всесвітня організація охорони здоров’я, є конкретні рекомендації:

  • дошкільнята — до 30 хвилин в день;
  • молодші школярі — до 1 години
  • старші — до 3 годин.
© Instagram @skavitinaanna

Читайте також:Дивіться разом з дитиною: 7 кращих мультфільмів про дружбу

Підводячи підсумок темі перегляду мультфільмів, зазначимо: включайте їх дітям! Але не безконтрольно і не безсистемно. Обговорюйте, що цікавить в них малюка, які герої симпатичні, які – ні. Таким чином ви будете краще пізнавати дитину, а він – розуміти: мамі легко довірити те, що у нього на душі.

А які мультики дивиться ваша дитина?

Фото на анонс: Depositphotos