Навіщо потрібні фолікули в яєчниках?

1419

Зміст:

  • Здорові фолікули
  • Генеративна функція
  • Гормональна функція
  • Хвороби фолікулів
  • Штучна овуляція
  • Фолікули в яєчниках – це основна структурна одиниця органу. Вони виконують дві функції – забезпечують розвиток яйцеклітини і виробляють гормони. З ними пов’язані і деякі патології статевих залоз у жінок.

    Здорові фолікули

    Величина здорових фолікулів в яєчниках змінюється в залежності від фази менструального циклу та віку жінки. У дівчаток вони всі майже однакового діаметру — близько 1-2 мм, іноді менше. З настанням статевого дозрівання з’являються відмінності, і виділяються найбільш великі фолікули, вони виростають до 24 мм. Після менопаузи відмінності зберігаються, але їх ріст припиняється. Можлива поступова деградація тканини і зменшення вмістилищ яйцеклітин.

    Де знаходяться фолікули в яєчниках

    Скільки фолікулів у здорової пацієнтки стає відомо ще до її народження. Загальна кількість – кілька сотень тисяч в момент закладки статевих залоз, потім їх кількість знижується до декількох тисяч. Нові бульбашки не виникають, змінюються лише їх розміри. Це накладає відбиток на репродуктивну функцію жінки – якось вплинув на її статеві залози мутагенний фактор підвищує ризик назавжди.

    Генеративна функція

    У нормі структурна одиниця яєчника є своєрідним сховищем для незрілої яйцеклітини. Кожен з них містить по одній статевій клітині, забезпечуючи її харчування і збереження. І саме фолікули реагують на наявність статевих гормонів в крові і стимулюють розвиток яйцеклітин. Їх активність регулюється фолликулостимулирующим і лютеинизирующим гормоном, які виділяє гіпофіз.

    Під дією ФСГ фолікули в яєчниках починають активно поглинати поживні речовини і рости. Разом з ними яйцеклітина завершує своє дозрівання. Всі фолікули чутливі до гормону, але до середини циклу виділяється домінантна, який пригнічує розвиток інших.

    Розвиток несозревшіх фолікулів зупиняється, може наступити регрес, але дозрівання може поновитися в наступному циклі.

    ЛГ діє тільки на зрілий фолікул. Під його дією оболонка лопається і настає овуляція – яйцеклітина виходить в черевну порожнину і готується до зачаття. На місці фолікула утворюється жовте тіло – це нестійке утворення, яке існує близько 2 тижнів, якщо не настала вагітність. Після вона регресує, перетворюючись на біле тіло, яке вже не виконує ніяких функцій.

    Гормональна функція

    Нормальні фолікули виділяють гормони, які обумовлюють зміни в матці, а самі регулюються гіпофізом. Дозрівають фолікули виділяють естрогени, які забезпечують першу фазу менструального циклу. Жовте тіло на місці домінантного бульбашки виділяє прогестерон, який приводить до другої фази циклу. Низький рівень обох гормонів збігається з місячними.

    Регуляція гормональної функції відбувається за методом негативного зворотного зв’язку. Що це означає? Чим вище рівень гормонів гіпофіза, тим вище рівень гормонів яєчників, але чим вище концентрація статевих гормонів, тим нижче вироблення регулюючих. За допомогою такого складного механізму створюються циклічні коливання їх концентрації.

    в правомКіста в правому яєчнику

    Хвороби фолікулів

    Найпоширеніша патологія статевих залоз – кіста. Це невелика порожнина, заповнена рідиною, яка не виконує функцій органу. Фолікулярна порожнину може виникнути із-за гормональних збоїв, які спричинили загибель яйцеклітини. Одиничне новоутворення зазвичай протікає без симптомів.

    Множинні утворення в яєчниках носять назву полікістоз. Подібний стан може вражати не тільки статеві органи, але і нирки, печінка. Зазвичай в лівому яєчнику поразок більше. При такому захворюванні страждають обидві функції – порушується гормональний фон і здатність до зачаття.

    Атрезія і деградація вмістилищ яйцеклітин в постменопаузі – норма. Але якщо подібне явище має місце в репродуктивному віці – це патологія, яку необхідно лікувати.

    Для цього використовуються гормональні препарати, зміна способу життя і т. д.

    Ендометріоз – інше поширене стан. Суть його в тому, що в яєчниках знаходяться клітини внутрішнього шару матки. Вони не виконують своїх вихідних функцій і порушують роботу яєчників. Причина таких станів – ендометріоз і міома матки.

    Найнебезпечніший клас захворювань – пухлини. За статистикою, вони частіше виникають у правому яєчнику. Доброякісні пухлини порушують гормональний фон і здатність до зачаття, злоякісні загрожують життю пацієнтки.

    Штучна овуляція

    Вихід яйцеклітини з фолікула не супроводжується ніякими симптомами, пацієнтка не може визначити цей момент однозначно, тому існує безліч способів вирахувати овуляцію за непрямими ознаками. Найбільш точний з тих, які можна провести вдома – тест-смужка. Вони продаються в аптеках, іноді разом з тестом на вагітність. Реагують на зміну гормонального фону.

    Найбільш точний метод визначення готовності до зачаття – УЗД. Воно точно «бачить» вийшла яйцеклітину і допоможе визначити час, коли стався вихід. Для більшої точності роблять кілька обстежень з інтервалом в 3 дні – це дозволяє оцінити розвиток фолікулів в динаміці.

    Стимуляція суперовуляції при ЕКЗ може призвести до тяжких ускладнень з боку серцево-судинної системи, органів дихання і травлення.

    Цей стан називається синдромом гіперстимуляції і може становити загрозу для життя. У нормі організм не піддається такому кількості гормонів.

    При ановуляторних циклах і підготовки до ЕКЗ виникає необхідність в штучному овуляції. Для цього використовуються гормональні препарати, які стимулюють дозрівання декількох яйцеклітин, що збільшує ймовірність зачаття.

    Мультифолликулярные яєчники, тобто органи, в яких дозріли відразу кілька фолікулів, можуть виникнути самостійно. В такому випадку є ймовірність зачаття різнояйцевих близнюків. Вважається, що схильність до множинної овуляції передається у спадок, але це не доведено.

    Читайте далі: овуляторний синдром