Навіщо потрібні фітоестрогени для жінок

928

Зміст:

  • Навіщо потрібні естрогени
  • Відмінності фітоестрогенів та природних гормонів
  • В яких продуктах є фітоестрогени
  • Препарати з фітоестрогенами
  • Маски для обличчя і тіла
  • Рецепт маски з конюшиною
  • Навіщо приймати фітоестрогени
  • Фітоестрогени для жінок вважаються аналогом природних статевих гормонів. Вони не є повноцінною заміною людських естрогенів і не визнані офіційною медициною, але з точки зору народної медицини допомагають нормалізувати гормональний фон в комплексній терапії. Здоровим жінкам аналоги гормонів також не зашкодять, але їх слід дозувати.

    Навіщо потрібні естрогени

    Натуральні людські естрогени – це гормони першої фази менструального циклу. Вони виробляються в яєчниках під впливом фолікулостимулюючого гормону (ФСГ). Основна функція ФСГ – це розвиток фолікулів, серед яких виділяється один домінантний, підготовка до овуляції, відновлення ендометрію після місячних і посилення статевого потягу.

    Фітоестрогени схожі по дії з натуральними жіночими гормонами

    Вплив естрогенів поза статевої системи:

    • Зміцнення кісток, поліпшення засвоєння кальцію, у дівчаток – закриття зон росту в кістках;
    • Посилення м’язової активності;
    • Поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів;
    • Підвищення згортання крові;
    • Зниження рівня холестерину;
    • Підвищення артеріального тиску;
    • Посилення синтезу транспортних білків в печінці;
    • Зниження тонусу кишкових м’язів;
    • Зниження виділення рідини нирками;
    • Підвищення збудливості нервової системи.

    При нестачі власних естрогенів призначають препарати, які компенсують ці явища. Вони можуть містити як синтезовані сполуки, повністю аналогічні людським гормонів, так і отримані з рослин, близькі по структурі до людських і з подібними ефектами.

    Відмінності фітоестрогенів та природних гормонів

    Рослинні гормони призначені в першу чергу для захисту рослин від надлишку сонячного випромінювання. Також вони виконують функцію антиоксидантів. Тому найбільше їх міститься у високогірних і степових рослинах, що ростуть на яскравому сонячному світлі.

    По своїй структурі ці речовини не є гормонами, але після того, як проходять перетравлення в травному тракті, стають здатні зв’язуватися з рецепторами, призначеними для натуральних естрогенів. Відповідно, організм реагує на фитоэтрогены так само, як на власні гормони.

    препараты

    Користь препаратів з фітоестрогенами

    В жіночому організмі виробляється два основних естрогену – естрон і естрадіол. Ефекти природного естрадіолу сприяють підтримці стрункої фігури, тому юні дівчата залишаються стрункими без великих зусиль. Але його попередник естрон володіє прямо протилежним ефектом.

    Основна особливість рослинних гормонів – їх ефект накопичується з часом і проявляється далеко не відразу. Варто звернути увагу на те, що препарати з фітоестрогенами можуть мати не тільки естрогеноподібний, але і антиестрогенний ефект, тобто блокувати рецептори до справжнім естрогенів, не даючи їм проявляти свій ефект.

    Це можна використовувати при лікуванні різних захворювань, в тому числі пов’язаних з надлишком статевих гормонів.

    Найбільш помітний ефект — поліпшення стану шкіри і волосся, боротьба із зайвою вагою, меншою мірою — вплив на статеву систему. Тому фітоестрогени для жінок призначають для поліпшення зовнішнього вигляду, але для лікування серйозних гормональних збоїв призначають більш близькі аналоги.

    В яких продуктах є фітоестрогени

    Фітоестрогени можна отримати з різних джерел. Простіше і корисніше всього додати в свій раціон страви, що містять фітоестрогени. Лідери за змістом аналогів гормонів:

    • Соя;
    • Лляне насіння лляне масло;
    • Червоний виноград;
    • Рослинні олії;
    • Червоні яблука;
    • Гранати;
    • Вишня;
    • Імбир;
    • Морква;
    • Різні види капусти;
    • Картопля;
    • Селера.

    Естрогенів, що містяться в продуктах харчування, може виявитися недостатньо. Важливо дотримуватися загальні принципи здорового харчування, підраховувати калорії, уникати переїдання і при цьому стежити за тим, щоб організм отримував всі необхідні поживні речовини. Дієта дасть значно більш сильний ефект, якщо збільшити рухову активність, а також уникати стресів, нормалізувати режим праці і відпочинку.

    Препарати з фітоестрогенами

    Отримати достатню кількість фітоестрогенів пацієнтка може і лікарських препаратів. В аптеках можна знайти досить довгий список гомеопатичних засобів та біологічно активних добавок – Ци-Клим, Ременс, Фемивелл та інші. Всі вони продаються без рецепту, їх можна купити самостійно. Так часто роблять жінки в період клімаксу, щоб пом’якшити його явища. Тим не менше, краще не призначати собі лікування самостійно, а звернутися за порадою до гінеколога. Одними і тими ж симптомами можуть проявлятися зовсім різні стани і захворювання.

    Маски для обличчя і тіла

    Основна мета фітоестрогенів для жінок – збереження краси. На їх основі робляться рослинні маски для особи – їх можна купити в готовому вигляді або зробити самостійно. Найбільш популярний компонент таких сумішей – квітки конюшини. З них роблять не тільки маски, але розчини для підмивання та спринцювання, відвари для прийому всередину.

    В якості компонентів масок для обличчя використовують борову матку, квітки липи, пастушої сумки і червоною щітки. Їх додають у ванни для заспокійливого ефекту і поліпшення сну, нормалізації кровообігу в шкірі. Цими розчинами також можна користуватися для спринцювання і підмивання.

    лучшие

    Кращі засоби для зачаття

    Рецепт маски з конюшиною

    Для приготування знадобиться:

    • рослинна сировина:подрібнене листя конюшини, квітки ромашки і трава чистотілу – по 1/3 чайної ложки;
    • масляна основа — соняшникова і оливкова олії,але кращі маски отримуються на основі косметичних масел. Понадобитсяоколо половини склянки;
    • ретинол у капсулах — 1шт.

    Масло нагрівають на водяній бані, щоб воно було текучим і добре змішувалося з іншими компонентами. В нього додають подрібнену рослинну сировину і вітамін з капсули. Усе ретельно перемішують, охолоджують до температури тіла і наносять на обличчя масажними рухами. Маска містить дрібні частинки, тому її не слід наносити на область навколо очей. Особа накривають марлевою серветкою, в такому вигляді залишають на 10-15 хвилин. Змивають маску теплою водою без застосування будь-яких засобів для вмивання. Якщо шкіра суха, можна додатково нанести крем.

    Навіщо приймати фітоестрогени

    Продукти та ліки з фітоестрогенами корисні для поліпшення зовнішнього вигляду. Статистика підтверджує, що в тих країнах, де прийнято вживання їжі, багатої фітоестрогенами, жінки виглядають набагато краще в будь-якому віці, а старість для них настає набагато пізніше.

    Молоді жінки приймають фітоестрогени для усунення симптомів та профілактики нестачі власних статевих гормонів. Додаткова доза естрогенів допомагає уникнути труднощів із зачаттям, швидко позбутися юнацьких прищів, полегшує догляд за собою і підтримує здоровий метаболізм.

    Відгуки на кошти з фітоестрогенами часто перемежовуються питаннями про те, що буде, якщо їх почне приймати чоловік. Ефект таких препаратів для чоловічого організму складно назвати позитивним – знижується лібідо, з’являється надлишкова вага на животі, сповільнюється метаболізм і підвищується артеріальний тиск. Загалом, результат вийде прямо протилежним очікуваному.

    Дами після сорока застосовують фитогормональные ліки, щоб пом’якшити симптоми настає клімаксу.

    Після менопаузи у жінки різко знижується концентрація природних естрогенів, з-за чого різко прискорюються процеси старіння.

    Прийом фитогормональных засобів допомагає підтримувати близьку до норми концентрацію гормонів. Її недостатньо, щоб відновити статеву функцію, але вистачає, щоб зберегти струнку фігуру і гладку шкіру.

    Вагітним жінкам корисно приймати фітоестрогени. На ранніх термінах потрібні невеликі кількості, щоб понизити негативні ефекти прогестерону – уникнути вимивання кальцію з кісток, зміцнити імунітет, підтримати зовнішню привабливість і уникнути ожиріння. На пізніх термінах фітоестрогени допомагають легше пережити пологи і відновитися після них.

    Рейтинг препаратовна основі фітоестрогенів можна знайти на специфічних форумах. Але все ж, вибираючи засіб, слід звернутися за порадою до гінеколога. Надлишок гормонів шкідливий для здоров’я точно так само, як і їх недолік. Щоб уникнути порушень, потрібно дотримуватися інструкції приниматьстрого за показаннями.