Народні рецепти застосування споришу: особливості приготування настоїв і відварів

1349

Зміст:

  • Опис лікувальної трави
  • Лікувальні властивості
  • Як готувати і приймати
  • Протипоказання до застосування
  • Відгуки по застосуванню
  • Спориш є улюбленими ласощами великої рогатої худоби і птахів. Інша назва – горець пташиний. Вивчивши його складу, фітотерапевти рекомендують використовувати рослину для лікування різних захворювань. Щоб засіб зробило корисний вплив і не викликало побічних ефектів, слід правильно заготовлювати сырьеи вживати препарат строго по інструкції.

    Як виглядає спориш

    Опис лікувальної трави

    Спориш – це прекрасна приправа до салатів і м’ясних страв, лікарський засіб від захворювань сечостатевої системи і судин. Багато хто знає, як виглядає горець, але не знають про її корисні властивості. Росте вона біля жител, водойм, доріг. Тому знайти рослину і правильно заготовити не складе праці. Вище надано фото корисної травички.

    Основна концентрація кремнієвої і аскорбінової кислоти, цинку, заліза, флавоноїдів міститься в нижній частині. Також рослина містить вітамін К та Е, які насичують організм кальцієм і підвищують місцевий імунітет до інфекційних, запальних та вірусних захворювань.

    У народній медицині горець використовують у формі настойки, лікарського чаю або відвару.

    Придбати фітопрепарат можна в будь-якій аптеці. Збирати її слід в період активного цвітіння: пізньою весною або ранньою осінню. Заготовлювати слід далеко від доріг і великої рогатої худоби під навісом або в спеціальних сушарках. Як тільки стеблинки стануть ламкими і сухими, трава готова до використання.

    Лікувальні властивості

    Лікувальні властивості правильно приготовленого горця:

    • протизапальну,
    • антисептичну,
    • аналгезуючу,
    • протимікробну,
    • сечогінний,
    • гемостатоическое.

    Застосовують спориш для виведення конкрементів і солей з сечового міхура.

    Основним показанням до застосування настою з трави горця пташиного є сечокам’яна хвороба. У народній медицині вважається, чторегулярное застосування чаю на основі горця сприяє швидкому схудненню: знижує апетит, стабілізує рівень цукру в крові, виводить зайву рідину і прискорює метаболізм.

    Як готувати і приймати

    Пташиний горець рекомендований в якості доповнення до загальної терапії. Його можна готувати в чистому вигляді або в лікарському зборі. Тривалість курсу лікування і точні дозування рекомендовано дізнатися у лікаря.

    лечебные свойства

    Народні рецепти приготування споришу

    Основні лікарські форми горця пташиного та народні рецепти виготовлення засобу:

  • Відвар: 3 ст. л. горця, 1,5 склянки води. Суміш виливають у скляну миску і ставлять на водяну баню. На повільному вогні трава повинна варитися близько 30-40 хвилин. Потім воду охолоджують і проціджують. Приймати його треба за півгодини до їжі, розділивши весь відвар на три рази. Засіб допомагає при боротьбі з набряками, при зниженні імунітету, при гінекологічних інфекційних захворюваннях.
  • Настоянка: 1 ст. л. сухої трави і склянку розведеного спирту (70%). Перемішайте інгредієнти, перелийте в скляну банку або миску і поставте в темних кут. Настій готується 10 діб, при цьому кожні три дні ретельно перемішуйте суміш. Після добре процідіть і поставте лікарський засіб в холодильник. Пийте травичку для зниження тиску та цукру в крові по 5 мл перед кожним основним прийомом їжі за півгодини. При необхідності настоянку можна розвести в невеликій кількості води. Також засіб підходить для зовнішнього застосування при обробці ран і ударів.
  • Трав’яний чай: 1 ч. л. горця, склянку гарячої води. Заваріть засіб, накривши кришкою. Через 5 хвилин можна вживати чай. Напій допоможе відновити нервову систему, вивести зайву рідини з організму, вилікувати інфекційні захворювання сечовивідних шляхів. Готувати чай слід безпосередньо перед вживанням.
  • Для лікування бронхіту або пневмонії пропонують зробити настій на основі лікарського збору: пташиний горець, мати-й-мачуха, чорна бузина. При каменях в нирках до засобу на основі споришу додають мучницю і квасоля. Для компресів використовують свіжовичавлений сік. Отриманою рідиною просочують марлю і прикладають до рани.

    Протипоказання до застосування

    Застосування горця має проходити під контролем лікаря або фітотерапевта. Фахівці не рекомендують приймати засіб в будь-якому вигляді при підвищеної згортання крові, варикозі, тромбофлебіті. Не варто використовувати настої і відвари при рецидиві хронічних захворювань: цистит, нефрит, пієлонефрит.

    Абсолютні протипоказання до фитолечению: непереносимість засобу та його компонентів, вік до 3 років, вагітність, грудне вигодовування. Лікарська трава може погіршити загальний стан здоров’я гіпотоніків.

    Відгуки по застосуванню

    Відгуки про фитолечении засновані на реальних історіях людей, які зважилися спробувати народний засіб. В основному позитивну динаміку від застосування горця спостерігають через 7 днів. Особливо дієвою для зниження тиску і лікування захворювання ШКТ вважають спиртову настоянку. У випробували даний метод лікування висипу, алергічного набряку або свербежу не спостерігалося.

    Корисний склад споришу дозволяє використовувати його при лікуванні багатьох серйозних захворювань. Правильно зібраний і висушений горець пташиний можна застосовувати при приготуванні лікарських настоїв, чаїв та відварів від набряків, підвищеного тиску, болю в шлунку.