На який тижня у ембріона починає битися серце

2526

Зміст:

  • Коли в ембріона починає битися серце
  • Як проявляються перші ознаки серцебиття
  • З якого терміну серцебиття ембріона потрібно контролювати
  • Формування ембріона в утробі матері – це дуже складний процес, що складається з безлічі етапів. Дуже важливо визначити, на якому тижні вагітності у майбутнього малюка виявляються ознаки серцебиття. Вимірювання частоти і характеру серцевих скорочень у дитини проводиться протягом всього терміну вагітності – це необхідно для контролю стану здоров’я плода.

    Коли в ембріона починає битися серце

    Сучасні методи діагностики дозволяють визначити, на який день у малюка почалося биття серця. У нормі це має відбутися на 4 тижні вагітності. Однак прослухати цей процес можливо лише тоді, коли з’являються перші пульсуючі скорочення серця.

    Коли в ембріона починає битися серце, покаже УЗД

    На п’ятому тижні вагітності серцебиття вже не просто формується, але і дає про себе знати пульсуючими скороченнями. Саме з цього строку лікар спільно з майбутньою матір’ю починає постійно контролювати стан серцебиття малюка. Це необхідний процес, що дозволяє протягом всієї вагітності виявити можливі патології і оперативно їх усунути.

    Як проявляються перші ознаки серцебиття

    Не дивлячись на те, що серцебиття з’являється вже в середині першого триместру, жінка не може це відчути. Биття серця майбутнього малюка можна почути тільки на УЗД. Зараз жінкам доступно два методу ультразвукового дослідження:

    • Трансвагінальне УЗД може проводитися тільки у відповідності з рекомендаціями лікаря. Воно призначається при підозрі на які-небудь відхилення в нормальному перебігу вагітності. Під час дослідження датчик вводиться в піхву – це дозволяє почути серцебиття дитини практично на початку 5 тижні вагітності.
    • Звичайне ультразвукове дослідження полягає в тому, що лікар вивчає за допомогою датчика черевну стінку живота. На жаль, такий спосіб дозволяє почути серцебиття дитини, починаючи з 6 або 7 тижні. Навіть якщо жінці здається, що вона якимось чином відчуває сердечне скорочення дитини, це всього лише самонавіювання. На такому ранньому терміні навіть лікарі не в змозі при звичайному дослідженні зрозуміти, що у плода почало скорочуватися серце.

    Дійсно відчути якісь рухи малюка майбутня мати може, починаючи з 20 тижня вагітності. І те, серцеві скорочення не відчуває – тільки рухи тулуба.

    З якого терміну серцебиття ембріона потрібно контролювати

    Необхідність у постійному контролі за серцебиттям плоду визначається лікарем. Зазвичай вже з шостого тижня жінці рекомендують регулярні обстеження в лікарні, що включають контроль за серцебиттям дитини.

    До середини першого триместру серце має стукати з частотою до 130 ударів у хвилину, до кінця першого триместру – до 190 ударів в хвилину, до 13 тижнів – до 160 ударів в хвилину. Далі до самих пологів нормою є цифра 160.

    Виразно чути биття серця дитини без яких-небудь додаткових досліджень при звичайному прослуховування можна з початку третього триместру.

    На кожному прийомі лікар може прослуховувати ритм дитини і робити висновки щодо його нормального розвитку. Всі дані заносяться в карту майбутньої матері. На їх підставі складається повна картина стану здоров’я дитини.

    Серцебиття – це важливий показник, який необхідно ретельно контролювати з середини першого триместру вагітності. З допомогою цього показника можна робити висновки щодо перебігу вагітності і виявляти всілякі патології ще на стадії зародження.

    Дивіться далі: на якому терміні починає ворушитися дитина