Шоколад при вагітності на ранніх термінах: чи можна, якщо дуже хочеться?

1072

Зміст:

  • Користь чи шкода?
  • Чому бажання поласувати буває нестерпним?
  • Багатьом жінкам, виношує маля, в цей період хочеться чогось особливого, а часом, незвичайного і навіть забороненого.Дуже часто майбутнім мамам хочеться шоколадного ласощі, але з приводу споживання цього продукту по сьогоднішній день точиться чимало суперечок. Більшість фахівців забороняють його, так як продукт є сильним алергеном і може завдати шкоди розвивається плоду. Однак, деякі лікарі дозволяють є темний шоколад в дуже малій кількості.

    Користь чи шкода?

    Деякі жінки виправдовують вживання цього продукту на ранніх термінах тим, що в їх організмі відбуваються активні зміни, які викликають порушення рівня гормонів, а шоколад дозволяє приводити в норму не тільки фізичний стан, але і контролювати емоції.

    Шоколад при вагітності — корисний або шкідливий продукт?

    Це думка не позбавлена сенсу. Якісний шоколад допомагає знижувати рівень стресу, піднімає настрій, дарує особливе задоволення, створює відчуття радості і щастя завдяки збільшенню вироблення ендорфіну і наявністю флавоноїдів. В цілому, хороший продукт в розумному обсязі дуже корисний для жіночого організму, зокрема, для нервової системи, але це зовсім не означає, що їсти шоколад при вагітності необхідно.

    Продукт має й інші плюси, наприклад:

    • вживання 2-3 кубиків допомагає привести в норму тиск, розширити судини;
    • якщо є шоколад в малій кількості, можна усунути втому, заспокоїти нерви, що сприятливо позначиться на загальному м’язовому тонусі;
    • у продукті міститься чимало вітамінів, цінних мікроелементів і важливих мінеральних сполук.

    В якісному і натуральному шоколаді знаходиться чимала кількість заліза, що підтримує нормальний рівень гемоглобіну, а також магнію, який потрібен для правильного розвитку мозку малюка. Шоколад багатий і теоброміном, необхідним для формування і розвитку нирок плода, зміцнення його судин і нервової системи.

    Крім цього, теобромін необхідний для правильного перебігу родового процесу і виключення ускладнень, тому на пізніх термінах частина фахівців дозволяють жінкам вживати натуральний гіркий продукт по шматочку.

    можно лиМожна шоколад в період вагітності?

    Але все ж більшість лікарів виступають різко проти вживання цього продукту в період виношування малюка, так як шкоди від нього більше, ніж користі:

  • Натуральне какао-масло належить до продуктів дієтичної групи, однак його поєднання з великим об’ємом цукру і молока призводить до швидкого набору ваги, що створює ускладнення при вагітності.
  • В ласощах є значна концентрація кофеїну, який надає на нервову систему збудливу дію, тому на ранніх термінах споживання продукту може викликати порушення у формуванні плода і навіть привести до викидня, особливо за наявності загрози.
  • Якщо є шоколад у великому обсязі, це може призводити до порушення плацентарного кровотоку і припливу крові до матки в цілому, в результаті чого виникає гіпоксія плоду.
  • Ласощі здатне провокувати печію і збільшувати її інтенсивність. Це стан докучає багатьом жінкам.
  • Міститься в цьому продукті чимала кількість інших компонентів, вплив яких на людський організм і на плід, що розвивається ще мало вивчено. Особливо це стосується бюджетних марок шоколаду, що мають у складі штучні добавки, різноманітні барвники, ароматизатори. Користі від такого продукту не буде ніякої, а от шкоди він може завдати чималий. Тому перед тим, як задуматися, чи можна з’їсти шматочок, необхідно ретельно перечитати складу.
  • Ще одним мінусом вважається висока алергенність продукту, і це є причиною того, чому не можна вживати ласощі в період вагітності. Принцип дії дуже простий: жінка з’їдає шматочок, отримуючи задоволення від його смаку, але частинки продукту можуть проникати через плацентарний бар’єр в організм розвивається малюка, імунна система ще не досить розвинена.

    Імунні клітини дитини виявляють чужорідні частинки, але організм ще не має необхідного захисту і тому не здатний переробити їх. В результаті в імунній системі зберігається своєрідна запис про те, що такі частинки є небезпечними для здоров’я. У підсумку, коли малюк народиться і підросте, будь шматочок ласощів буде провокувати у нього серйозну алергічну реакцію, так як клітини імунної системи спочатку будуть сприймати частинки шоколаду в небезпечних речовин і постараються їх знищити. За цим принципом у дітей з’являється алергія на цитрусові, банани, яєчний білок та інші продукти.

    Тому, якщо жінці, яка виношує маля, хочеться шматочок ласощів, необхідно задуматися про наслідки, і про те, що важливіше: здоров’я майбутньої дитини або власне сьогохвилинне задоволення.

    хочется шоколадаЯкщо хочеться шоколаду, можна дозволити собі шматочок

    Чому бажання поласувати буває нестерпним?

    Шоколад при будь-якому терміні вагітності здатний заподіяти шкоду малюкові, однак нерідко жінки відзначають непереборне бажання з’їсти шматочок. Найчастіше це відбувається в останній триместр, що пов’язано з швидкою стомлюваністю і практично постійним почуттям утоми. Організм вимагає додаткової енергії, яку може забезпечити ласощі. Але ось чи можна його їсти?

    Насправді в такій ситуації краще з’їсти фрукт або просто перекусити. Шоколад відрізняється високою калорійністю, практично моментально відновлює енергію, дає значний обсяг швидких вуглеводів, але буквально через півгодини почуття втоми повертається. Повноцінне збалансоване харчування замінити шоколадом не можна.

    Другою причиною такого бажання є нестача вітамінів і інших речовин, що знаходяться в ласощах. В цьому випадку потрібно переглянути своє меню, зробити його більш збалансованим, додавши продукти так, щоб організм отримував все необхідне з них. Можна приймати додатково спеціальні вітамінні комплекси, але робити це слід тільки після консультації з лікарем.

    Причин того, чому не можна вживати цей продукт, чимало, однак лікарі у виняткових випадках дозволяють їсти шоколад, але в дозі, що не перевищує 30 грам на добу, не частіше разу на два тижні.

    горькийЯкщо дуже хочеться шоколаду, то краще всього вибрати гіркий

    Перед тим як вирішити для себе, чи є цей продукт, потрібно врахувати і те, що кожен його вид надає різний вплив:

  • Білий шоколад, як і молочний, не дає організму вагітної зовсім ніякої користі, адже у складі цього чудесного ласощі немає або дуже мало какао. Для досягнення необхідної структури при його виробництві використовується безліч хімічних компонентів, здатних заподіяти шкоду плоду. Тому при виношуванні малюка це ласощі їсти не можна навіть в малій кількості.
  • Темний шоколад більше корисний завдяки високому вмісту какао, але в ньому знаходиться і багато кофеїну, а також цукру, тому вживати його дозволяється лише малими порціями.
  • Гарячий шоколад – улюблений напій. Іноді можна собі дозволити випити невелику чашку цього антидепресанту, але тільки якщо ви готуєте його самостійно. Розчинні варіанти краще не вживати.
  • Гіркий продукт вважається найбільш корисним в цей період, так як в ньому міститься дуже багато какао і мало цукру.
  • Якщо вже жінка дуже хоче шматочок шоколаду, краще всього зупинити вибір саме на останньому варіанті продукту, не намагаючись замінити його більш солодким видом або різноманітними цукерками.

    Дивіться далі: феритин норма при вагітності