На які добу після повторних пологів зявляється молоко?

753

Зміст:

  • Основні відомості
  • Коли з’являється молоко при народженні другої дитини
  • Від чого залежить термін, коли прибуває молоко
  • Грудне вигодовування є важливим етапом у житті дитини. В секреті молочних залоз у жінок містяться всі корисні речовини, необхідні для розвитку організму. Лікар пояснить, коли приходить молоко після пологів у повторнородящих.

    Основні відомості

    Грудне вигодовування є самим натуральним і безпечним способом годування новонародженого. У чумацькому секреті містяться білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і антитіла, необхідні для розвитку імунітету у дитини. Вже в період третього триместру у молочних залозах активно утворюється секреторна тканина. Статеві гормони сприяють своєчасному дозріванню лактоцитів, потрібних для вироблення молока.

    Якщо молоко при пологах не з’являється, необхідний інший варіант харчування

    У природних умовах чумацький секрет виробляється практично відразу після пологів. Рідке і не дуже поживне молозиво, що утворюється під час вагітності, протягом декількох днів замінюється зрілим молоком.

    У багатьох жінок спостерігається затримка утворення секрету. Запізнення лактації викликає тривогу і депресію у матерів. У ряді випадків секрет молочних залоз не утворюється навіть через тиждень після пологів. Обстеження іноді допомагає з’ясувати, на які добу формується молочний секрет у жінки з певним анамнезом.

    Коли з’являється молоко при народженні другої дитини

    Жіночий організм готовий до зачаття і виношування дитини в середньому після 16-17 років. У віці від 18 до 25 років репродуктивна система найкраще адаптована до виконання своїх функцій. Вважається, що процес вагітності, пологів та післяпологова діяльність залежать не тільки від віку, але і від кількості виношених дітей.

    Народження першої дитини характеризується високим ризиком затримки лактації. Молоко може сформуватися лише через 5-7 діб після пологів. Лікарі знають про цю особливості, тому майбутніх матерів готують до інших способів раннього годування. Причиною затримки може бути незрілість тканин грудей або гормональний спад.

    Повна відсутність лактації може вказувати на підвищений стрес.

    У повторнородящих лактація зазвичай настає набагато швидше. Середня тривалість освіти молочного секрету варіюється від 3 до 5 діб. У рідкісних випадках молоко формується вже через 10-12 годин після пологів. З іншого боку, порушення вигодовування, що виникли після виношування першої дитини, можуть зберегтися, тому необхідно враховувати індивідуальні фактори.

    Від чого залежить термін, коли прибуває молоко

    Існує безліч факторів, здатних впливати на формування молока у жінок. Це гормональний фон, початковий стан органу, строк народження дитини і психологічна готовність матері. Розуміння причин затримки лактації важливо для своєчасного усунення такої недуги.

    Додаткові фактори:

    • Застосування родопомічних процедур. При кесаревому розтині можливий розвиток ускладнень, включаючи затримку вироблення чумацького секрету.
    • Виникнення післяпологової депресії або психозу. Ці стани часто виникають у молодих матерів, що народжують вперше.
    • Передчасне народження дитини. При цьому залозиста тканина грудей не встигає повністю сформуватися.
    • Порушення гормонального фону. При зниженні рівня гормонів на пізніх термінах вагітності можлива затримка лактації.

    При природних пологах порушення утворення чумацького секрету спостерігається рідко, однак необхідно враховувати й інші фактори. Важливо пам’ятати, що при будь-яких проблемах жінка повинна звернутися до лікаря. Прості методи допомагають нормалізувати грудне вигодовування.

    Таким чином, секрет молочних залоз у жінок, що народжували утворюється в різний час. Термін настання лактації може залежати від стану фізичного і психічного здоров’я пацієнтки.

    Дивіться далі: кропив’янка при вагітності