Небезпечно, якщо дитина проковтнув жуйку

2241

Зміст:

  • Що робити, якщо дитина проковтнув жуйку
  • Наслідки з’їденої жуйки
  • Неприємно, коли дитина проковтнув жуйку, але хвилюватися не потрібно. Бажано цього не допускати, але якщо вже так вийшло, потрібно розуміти ступінь небезпеки і діяти у відповідності з конкретною ситуацією.

    Що робити, якщо дитина проковтнув жуйку

    Найчастіше це подія відбувається непомітно для дитини і батьків і не викликає наслідків. Изжеванная гумка проскакує в шлунок, частково або повністю перетравлюється і виходить природним шляхом через кишечник разом з переробленої їжею приблизно за тиждень.

    Якщо дитина проковтнув жуйку, слід докладно його розпитати про те, як це сталося

    Якщо погіршення самопочуття не спостерігається, про інцидент можна забути. Але в деяких випадках реакція буває негативною:

    • Жуйка потрапила в дихальні шляхи. У цьому випадку дитина починає кашляти, а іноді задихатися. Тут необхідно швидке втручання. Можливо, він прокашляется і просто виплюне заважає йому шматочок. Якщо цього не сталося, слід викликати швидку допомогу, а до її приїзду нахилити голову малюка вперед і злегка поплескати його між лопатками, допомагаючи звільнитися від стороннього предмета.
    • Отруєння. Якщо з’являється нудота, пронос, запор, значить, шлунок не може переварити гумку, або сталася інтоксикація організму входять до її складу речовин. Це трапляється із-за великої кількості жуйки або її низької якості. Тоді доведеться зробити промивання, викликати блювотиння та звернутися до лікаря.
    • Алергія. В цей продукт входять ароматизатори, барвники та інші речовини, здатні викликати висип, задишку, сонливість. Якщо у дитини є чутливість до них, реакція може настати вже при жуванні, навіть без проковтування. Дайте йому антигістамінний препарат.

    Встежити за малюком не завжди вдається, але вже в два роки він зможе пояснити, що сталося. Постарайтеся докладно з’ясувати, скільки і чого він взяв у рот, стежте за його станом протягом доби. Якщо помітите відхилення в поведінці і самопочуття, млявість, дратівливість, почуєте скарги на болі в животі, обійтися без лікаря не вдасться.

    Наслідки з’їденої жуйки

    Навіть у лікарів немає загальної думки з приводу впливу цієї улюбленої дітворою солодощі. Все не так страшно, і багато міфи не знаходять підтвердження:

    • Гумка прилипає до стінок шлунка, склеює кишки, що видаляється хірургічним шляхом. Це абсолютно невірно. До її складу входять емульгатори, гліцерин, полімерна основа, віск, смакові підсилювачі. Корисного в ній мало, але і небезпеки вона не представляє.
    • Потрапивши в шлунок, вона перетравлюється 7 років або залишається в ньому назавжди. Як і інші продукти, в організмі жуйка піддається дії ферментів і кислот і рухається по стравоходу та кишечнику. Всі компоненти легко розщеплюються, крім гумової основи, в якості якої використовується живиця або сік саподиллы, синтетичні речовини, але вони легко виводяться.

    Дослідження показали, що тільки якщо з’їсти багато жуйки і ковтати різні предмети, можна заблокувати шлунок. Але це швидше виняток з правил, винні в якому і батьки, які мало приділяли уваги дитині.

    Не варто заохочувати жування гумки у малюків. Слід прищеплювати їм звичку до здорового харчування, пояснювати правила вживання продуктів, тоді не виникне ідея спеціально ковтати сторонні предмети.

    Читайте також: що робити, якщо дитина проковтнула батарейку