Норма еритроцитів у дітей і причини її підвищення

978

Зміст:

  • Кровотворення у дітей
  • Еритропоетин
  • Загальний аналіз крові у дітей
  • Нормальна кількість еритроцитів у дітей
  • Чому підвищені еритроцити в крові у дитини?
  • Еритроцити – двояковогнутые червоні кров’яні тільця. Це без’ядерні клітини, що складаються з гемоглобіну та білково-ліпідної оболонки. Еритроцити формуються в червоному кістковому мозку і живуть до 120 днів. Велика поверхня клітин еритроцитів дозволяє легко переносити гази з організму. Приносячи кисень до тканин і забираючи у них вуглекислий газ, червоні кров’яні тільця забезпечують транспортну функцію.

    Кровотворення у дітей

    У крові здорових новонароджених відзначається відносна поліцитемія, тобто збільшена кількість клітинних елементів. Кількість еритроцитів збільшується у відповідь на виражену гіпоксію під час пологів, а також внаслідок часткового переходу рідкої частини крові в міжклітинний простір. Вже на другу добу після народження зменшується синтез еритропоетину і знижується швидкість еритропоезу, оскільки оксигенація через легені швидко насичує організм киснем. На першому тижні життя завершується экстрамедуллярный еритропоез, і основним місцем кровотворення стає червоний кістковий мозок.

    Після народження дитини вміст ретикулоцитів в крові знижується з 31% до 15%.

    Еритропоетин

    Еритропоетин – нирковий гормон, що стимулює кровотворення. Основна маса еритропоетину утворюється в нирках. Речовина активує ділення і дозрівання еритроцитів із клітин-попередниць, а також збільшує їх тривалість життя. Нормальна концентрація еритропоетину в сироватці крові – 10-30 мухаммед/мл Кисневе голодування внаслідок кровотечі, анемії або будь-якої іншої причини запускає синтез гормону. Потужним стимулятором секреції еритропоетину є ішемія нирок. Певну роль у підвищенні його вмісту грають глюкокортикоїди й інші гормони, що підвищують споживання кисню.

    Рекомбінантний еритропоетин-альфа використовується в якості лікарського засобу при анеміях, викликаних хронічною нирковою недостатністю.

    Загальний аналіз крові у дітей

    Загальний аналіз крові – перший крок у діагностиці захворювань. Кров у дітей беруть з пальця. Для отримання точних результатів її потрібно здавати вранці натщесерце. Клінічне дослідження крові дозволяє оцінити кількісні і якісні зміни клітинного складу. Вони можуть бути тимчасовою реакцією організму на подразник або проявом якого-небудь захворювання. Здача аналізу для профілактики у дітей повинна здійснюватися один раз на рік.

    Основні показники ОАК:

    • гемоглобін, HGB;
    • еритроцити, RBC;
    • гематокрит, HTC;
    • середній об’єм еритроцитів, MCV;
    • середній вміст гемоглобіну в еритроциті, MCH;
    • середня концентрація гемоглобіну в еритроциті, MCHC;
    • лейкоцити, WBC і окремі види лейкоцитів в процентному співвідношенні;
    • тромбоцити, PLT;
    • ШОЕ.

    Лейкоцити в лейкоцитарній формулі представлені агранулоцитами і гранулоцитами. До агранулоцитам відносяться моноцити і лімфоцитарні клітини. А базофіли, еозинофільні клітини і нейтрофіли відносяться до гранулоцитів.

    Нормальна кількість еритроцитів у дітей

    Для кожного етапу життя характерна своя норма показників крові. Абсолютне число еритроцитів змінюється в залежності від віку, а після 12 років — ще й з урахуванням статі.

    Норми еритроцитів у дітей за віком:

    • перший день життя: 4,3-7,6*10*12/л;
    • 1 місяць: 3,8-5,6*10*12/л;
    • півроку: 3,5-4,8 *10*12/л;
    • рік: 3,6-4,9*10*12/л;
    • 1-6 років: 3,5-4,5*10*12/л;
    • 7-12 років: 3,5-4,7 *10*12/л;
    • у дівчаток 13-19 років: 3,5-5,0*10*12/л;
    • у хлопчиків 13-19 років: 4,1-5,5*10*12/л.

    Норма ретикулоцитів, клітин-попередниць еритроцитів, для підлітків становить 2-11%.

    Чому підвищені еритроцити в крові у дитини?

    Еритроцитоз – це підвищення рівня еритроцитів вище 5*10*12/л . Якщо кількість червоних тілець та інших формених елементів крові збільшується, а загальний обсяг крові не змінюється, то наростає і гемоглобін з гематокритом. Низька ШОЕ — непрямий показник эритроцитоза. Швидкість осідання еритроцитів падає при збільшенні в’язкості крові.

    Підвищення еритроцитів може бути абсолютним, при посиленому еритропоезі, і відносним, через згущення крові внаслідок втрати плазми.

    Підвищення еритроцитів у дітей: що це значить?

    • Відносний зростання еритроцитів спостерігається при зневодненні внаслідок блювання або діареї, а також в умовах перерозподілу циркулюючої крові із судинного русла в міжклітинний простір при опікової хвороби і шоках різної етіології.
    • Вторинний еритроцитоз – збільшення кількості еритроцитів в одиниці об’єму крові у відповідь на гіпоксію. Кисневе голодування стимулює вироблення еритропоетину, який, у свою чергу, активує гемопоез. Гіпоксія розвивається при таких захворюваннях дихальної системи, як бронхіт і астма, а також при вадах серця та синдромі обструктивного апное уві сні. Жителі гірської місцевості постійно відчувають легку гіпоксію, для них вторинний еритроцитоз є адаптаційним механізмом.
    • Справжня поліцитемія чи хвороба Вакеза – пухлинне захворювання кровотворної тканини, що характеризується надмірним розростанням эритробластического паростка. При цьому спостерігається підвищений синтез еритроцитів і збільшення об’єму циркулюючої крові. Число тромбоцитів і гранулоцитів також збільшується, але в меншій мірі. Хвороба Вакеза у дітей зустрічається вкрай рідко. Типові прояви поліцитемії: почервоніння шкіри, головні болі, порушення зору, високий артеріальний тиск, парестезії. Эритромелалгия — яскравий симптом хвороби Вакеза, при якому пацієнти олщущают пекучий біль у кінчиках пальців, купирующуюся аспірином. Діагноз істинної поліцитемії підтверджується при виявленні генетичної мутації JAK2 V617F. Цитологічне дослідження кісткового мозку при хвороби Вакеза характеризується гіперплазією всіх мієлоїдних паростків крові з витісненням жирової тканини. Крім того, відзначається високий вміст гемоглобіну. Ендогенний еритропоетин, навпаки, знижується, так як патологічна клітина-попередниця еритроцитів здатна створювати нові еритроцитарні колонії без допомоги еритропоетину.

    повышены эритроциты в крови у ребенкаКров з високим вмістом еритроцитів характеризується густою консистенцією і повільним рухом по кровенозному руслу.

    • Ішемія нирок, викликана такими патологіями, як стеноз ниркової артерії, гідронефроз та полікістоз нирок — ймовірна причина эритроцитоза. При полікістозі в нирковій тканині спостерігаються множинні порожнини, заповнені рідиною. Поступово кісти збільшуються в розмірах і здавлюють здорову тканину. Недостатній кровообіг викликає місцеву гіпоксію, стимулюючу синтез еритропоетину. Аналогічний механізм спостерігається при гідронефрозі. Порушення відтоку сечі призводить до поступового розширення ниркової балії і чашок. Збільшені ниркові структури здавлюють живлячі судини, викликаючи місцеву гіпоксію.
    • Пухлини, що продукують еритропоетин: гипернефроидный рак, гепатома, рак яєчників, гемангиобластома мозочка.
    • Порушення нейрогуморальної регуляції нирок – активація симпатичної нервової системи стимулює еритропоез.
    • Глюкокортикоїди – гормони пучкової зони кори надниркових залоз, стимулюють синтез еритропоетину. Отже, підвищений вміст глюкокортикоїдів, зокрема кортизолу, стимулює еритропоез. Збільшення стероїдів у крові спостерігається при надлишковій секреції АКТГ (хвороба Іценко-Кушинга), пухлини наднирників (синдром Іценко-Кушинга), а також під час лікування кортикостероїдними препаратами.
    • Ендокринні захворювання з високою продукцією катехоламінів, наприклад, при феохромоцитомі, і тиреоїдних гормонів при тиреотоксикозі також можуть бути причиною підвищення еритроцитів, оскільки перераховані гормони посилюють утилізацію кисню.
    • Спадковий абсолютний еритроцитоз розвивається при генетичному порушення будови молекули глобина. При цьому гемоглобін здатний приєднати кисень, але не здатний його віддати тканин. Таким чином, розвивається гіпоксія і підвищується рівень еритропоетину.

    При виявленні підвищених еритроцитів в крові у дитини не варто відразу бити на сполох. Найчастіше цей стан носить характер відносного эритроцитоза. Спадкова чи вроджена патологія, провокуюча еритроцитоз, зустрічається досить рідко. Іноді непросто розібратися, чому він розвинувся. При наявності характерних скарг і відхилень у загальному аналізі крові необхідно звернутися до лікаря-гематолога.

    Читайте далі: білий кал у дитини