Норма лейкоцитів у калі у дитини

2394

Зміст:

  • В яких випадках це норма
  • Патологічні причини
  • Методи лікування
  • Лейкоцити — кров’яні клітини, які виконують імунну функцію. Вони є супутниками запалення та інших реакцій організму. В нормальному стані лейкоцити в калі у дитини відсутні, але існують винятки, коли не потрібне лікування. В інших випадках зміни в копрограми – показник патології.Поодинокі лейкоцити в калі у дитини на грудному вигодовуванні є нормою

    В яких випадках це норма

    Травний тракт у немовляти ще незрілий. У ньому повністю не сформувався біоценоз з корисних мікроорганізмів, які захищають від інших бактерій. Стінки кишечника багаті судинами з високою проникністю, тому кров’яні клітини можуть переходити на поверхню слизової оболонки для виконання імунних функцій. Але, незважаючи на це, в аналізі їх кількість не повинна перевищувати 1-2 клітин в полі зору.

    Трохи більше лейкоцитів виявляють у дітей, які повністю перебувають на природному вигодовуванні. Коли починається введення прикорму або перехід на штучні суміші, число лейкоцитів у калі у дитини поступово зменшується або вони зникають повністю. Одночасно з імунними клітинами може виявлятися слиз, але лише в незначній кількості.

    Насторожити молоду маму повинні не тільки підвищені лейкоцити, а також зміни в стан або поведінку немовляти:

    • поганий набір ваги або його зниження, незважаючи на гарне харчування;
    • різкий плач під час дефекації;
    • бурчання в животі;
    • прожилки крові в калі;
    • зміна кольору і запаху калових мас.

    На характер стільця дитини позначається харчування матері. Якщо жінка за добу до здачі аналізу їла алергенні продукти, копченості, смажену і жирну їжу, багато солодкого, це призведе до скупчення імунних клітин в кишечнику та їх появи в кале.

    Патологічні причини

    Причиною появи великої кількості білих клітин в калі маленької дитини можуть бути різні захворювання травного тракту інфекційної і неінфекційної природи. Таке явище спостерігається в наступних ситуаціях:

    • дисбактеріоз кишечника;
    • дизентерія;
    • запор;
    • фолікулярний ентерит;
    • неспецифічний виразковий коліт;
    • алергічна реакція;
    • харчова токсикоінфекція та ін.

    нормаВ нормі і при патології лейкоцити виконують захисну функцію

    Для кожного з цих станів характерні додаткові симптоми та зміни в копрограми. Дисбактеріоз супроводжується порушенням співвідношення мікроорганізмів. У калі можуть з’явитися дріжджові гриби, а також циліндричний епітелій, кишкова паличка, коки. Зазначені мікроби об’єднуються під назвою йодофильная флора. Дисбактеріоз не є самостійним захворюванням, це ознака і наслідок інших хвороб. У дітей він може бути пов’язаний з порушенням вироблення ферментів підшлункової залози, великою кількістю їжі з простими вуглеводами та крохмалем.

    Дисбактеріоз кишечника вимагає виявлення причини порушення складу мікрофлори та її усунення.

    Для алергічної реакції також характерна велика кількість лейкоцитів у калі. Змінюється їх склад, в основному виявляються еозинофіли, клітини, що беруть участь у поглинанні чужорідних білків. Алергія часто пов’язана з вживанням певних продуктів. Іноді ж має місце харчова непереносимість через ферментативної недостатності. Її відмінність від алергічного процесу – залежність від обсягу з’їденого, тоді як алергія розвивається навіть при споживанні незначної кількості причинного продукту.

    Небезпека для дитячого здоров’я представляють інфекційні причини. Мікроби виробляють токсини, які порушують проникність кишкової стінки, відбувається посилена втрата рідини. Зневоднення для дитини дуже небезпечно і може призвести до важких порушень дихання, роботи серця і судин.

    Кишкові інфекції можуть супроводжуватися підвищенням температури, погіршенням загального стану, інтоксикацією. Діти до року повинні бути госпіталізовані в інфекційне відділення.

    причиныПричиною лейкоцитів у калі може бути неправильне харчування

    Методи лікування

    Копрограма допомагає вчасно помітити відхилення, але для призначення терапії лише її результатів недостатньо. При підборі лікувальних методів лікар також орієнтується на клінічні симптоми. Якщо дитина набирає вагу, його стан нормальний, то незначне збільшення лейкоцитів не розглядається як ознака патології. У дитини після року відхилення в аналізах калу вимагають більш поглибленої діагностики і лікування. При кишкових інфекціях призначають сорбенти, які допомагають видалити з травного тракту патогенні мікроорганізми та їх токсини, у деяких випадках використовуються антибіотики. Також рекомендовны пробіотики, що відновлюють складу мікрофлори.

    Лейкоцити можуть бути показником важких аутоімунних процесів. Тому при відхиленні від норми необхідно ретельне обстеження. Самолікування і народні методи у цій ситуації можуть лише погіршити стан та прогноз. Тому потрібні огляд та консультація лікаря.

    Читайте також: крохмаль в калі у дитини