Причини мимовільного вивороту матки після пологів

1369

Зміст:

  • Що це таке
  • Причини патології
  • Клінічні прояви вивороту матки після пологів
  • Наслідки для жінки
  • Лікування
  • Виворіт матки після пологів зустрічається у кожної другої пацієнтки у віці від 50 років. Провокуючим фактором стає гормональна перебудова і ослаблення зв’язкового апарату тазового дна. Проте справжні причини патології знаходяться в далекому минулому, і однією з них вважаються ускладнені пологи.

    Що це таке

    Опущення шийки матки – це часта гінекологічна патологія, яка зустрічається зазвичай у жінок після природного розродження. Для цього стану характерні зміщення стінок піхви, цервікального каналу і порожнини матки з звичного анатомічного розташування. На початкових етапах патологія протікає безсимптомно. Залишаючись непоміченим, захворювання з роками прогресує і набуває характерні ознаки.

    Виворіт матки після пологів виникає в результаті травми м’язів тазового дна

    У гінекології виділяють три стадії пролапсу:

    • мимовільне зміщення внутрішніх органів з звичних місць, за умови розташування шийки всередині піхви;
    • вихід піхвової частини цервікального каналу за межі статевої щілини під час фізичних навантажень або звичайного напруження;
    • повний виворіт матки після пологів, при якому шийка розташовується за межами малого таза навіть у розслабленому стані.

    Багато жінок не допускають того, що у них може з’явитися подібна проблема. Захворювання позиціонується віковими, але свої зачатки воно набуває в молодості. Тому важливо для всіх дівчат і жінок проводити профілактику випадіння матки.

    Причини патології

    Основною причиною патології вважаються важкі затяжні пологи. Під час цього процесу підвищується навантаження на м’язи тазового дна. При народженні великого дитини або багатоплідної вагітності на зв’язках з’являються микроразрывы, які в майбутньому сприяють втраті еластичності. Також причиною пролапсу стає грубе і неправильне ведення природних пологів. Використання щипців, вакуум, виконання розрізів підвищує ризик випадіння матки в майбутньому. Мимовільний розрив тканин теж збільшує ймовірність появи патології.

    Іншою причиною пролапсу вважаються дистрофічні зміни в зв’язковому апараті. Вони можуть бути викликані різними захворюваннями, травмами, оперативними втручаннями.

    Провокуючим фактором стає тривалий кашель, запори, важка фізична праця і зменшення вироблення естрогену в організмі. У період менопаузи у жінок прискорюється прогресування патології, оскільки яєчники втрачають свою функцію і перестають виробляти гормони.

    Клінічні прояви вивороту матки після пологів

    На початковій стадії симптоми можуть бути відсутніми. З часом жінка починає відчувати такі ознаки:

    • болі в животі;
    • відчуття присутності стороннього предмета в піхву;
    • кровотечі з статевих шляхів;
    • часті запальні захворювання сечостатевої сфери;
    • фонові захворювання шийки матки;
    • нетримання сечі;
    • дискомфорт при статевому акті.

    Чим вище стадія опущення, тим яскравіше буде клінічна картина. У багатьох пацієнток першими симптомами стають мимовільні сечовипускання і біль під час статевої близькості.

    Наслідки для жінки

    Головним наслідком для пацієнтки при опущенні матки стає фізичний і естетичний дискомфорт. При нетриманні сечі і калу розвивається десоциализация, з’являються психологічні комплекси. При пролапсі стає неможливою інтимна близькість, що провокує непорозуміння з партнером.

    На пізніх стадіях захворювання призводить до атрофічних змін у тканинах. Через розташування внутрішніх органів за статевою щілиною часто повторюються запальні процеси, на слизовій утворюються виразки, підвищується кровоточивість тканин. Патологія призводить до судинних порушень, появи варикозних вен в малому тазі, зміщення внутрішніх органів.

    Лікування

    У залежності від вихідної ситуації та віку пацієнтки, вибирається індивідуальна методика лікування. Молодим жінкам з выворотом 2-3 стадії рекомендують хірургічне втручання. Під час операції виконується підшивання внутрішніх органів або протезування зв’язкового апарату. При першого ступеня хороший результат можуть дати фізіотерапевтичне лікування, гімнастика і носіння песарію.

    Літнім пацієнткам з випаданням теж рекомендується операція, проте деяким хірургічне втручання протипоказане за станом здоров’я. В такому випадку вибирається паліативний метод корекції. Жінці призначається довічне носіння песарію, яке може доповнюватися гормональними, знеболюючими і протизапальними препаратами.

    Виворіт матки після пологів – небезпечний стан, який можна запобігти. Для профілактики необхідно вибрати раціональний підхід до ведення вагітності і пологів. Після пологів рекомендується відновлювальна гімнастика, що дозволяє посилити еластичність зв’язок тазу.

    Дивіться далі: бакенбарди у дівчат