Норма плоского епітелію в мазку у жінок і причини зміни

2175

Зміст:

  • Плоский епітелій в мазку у жінок – що це таке?
  • Показання для аналізу на цитологію
  • Техніка діагностики і норма кількості клітин
  • Епітеліальні клітини підвищені
  • Причини зниження
  • Плоский епітелій в мазку у жінок визначається при кожному взяття аналізу. За кількістю клітин гінеколог може дізнатися, чи є у пацієнтки проблеми інтимного характеру. Збільшення і зменшення числового показника плоских клітин іноді є допустимим варіантом і наслідком фізіологічних процесів, але частіше визнається ознакою патології.

    Плоский епітелій в мазку у жінок – що це таке?

    Інтимні органи жінки вистелені епітеліальними клітинами. Вони відрізняються за будовою та виконують різну функцію. У піхву присутній епітеліальна тканина, яка розташовується пластами. На поверхні знаходиться плоский епітелій, а знизу розташовується базальний шар.

    Плоский епітелій в мазку у жінок повинен бути присутнім

    Жіночий організм схильний до гормональних змін. У першій половині циклу переважає вироблення естрогенів, які забезпечують проліферацію слизового шару матки. Аналогічно гормон впливає на епітеліальну тканину піхви. У другій фазі тимчасова залоза внутрішньої секреції синтезує прогестерон. Він надає протилежну дію на слизовий шар. З часом багатошаровий епітелій заміщується – верхній шар відлущується і виходить разом з піхвовими виділеннями. При дослідженні мазка його клітини виявляються в біологічній рідині.

    Внутрішня частина шийки матки, яка називається цервикальним каналом, має інші характеристики. Слизова оболонка представлена залозистими або кубічними клітинами. Вони виконують секреторну функцію і виробляють слиз. Якщо взяти біологічний матеріал з цієї ділянки, то в мазку у жінок плоский епітелій не виявиться.

    Показання для аналізу на цитологію

    Лабораторне дослідження вагінального секрету виконується у жінок не рідше одного разу на півроку. Ці норми встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я і повинні дотримуватися лікарями-гінекологами. Однак рідко зустрічаються жінки, які багато разів за рік відвідують лікаря. Зазвичай візити відбуваються тільки при появі будь-яких скарг. Тому мазок для цитологічного дослідження береться при кожному візиті.

    Показаннями для проведення аналізу є:

    • тривале використання медикаментів для лікування гострих і хронічних захворювань різної локалізації;
    • хворобливі відчуття в малому тазу;
    • дискомфорт під час статевого акту;
    • контактні кровотечі з шийки матки, що не мають зв’язку з циклом;
    • виділення з піхви незвичайного характеру з неприємним запахом;
    • відчуття печіння і свербіння в області геніталій.

    Рекомендується брати мазок у вагітних жінок не менше трьох разів за гестаційний період, навіть за відсутності скарг. Пацієнтки при переході з репродуктивного віку в менопаузу повинні обстежуватись не менш 3-4 разів на рік.

    Техніка діагностики і норма кількості клітин

    Мазок з піхви і шийки матки береться під час звичайного гінекологічного огляду. Процедура не завдає болю і не займає багато часу. Жінка розташовується на оглядовому кріслі. Гінеколог вводить у піхву розширювачі та дзеркало для огляду шийки матки. Біологічний матеріал береться стерильним одноразовим інструментом, що нагадує щітку. Після цього слиз наноситься на предметне скло і відправляється в лабораторію.

    нормаНорма клітин залежить від віку та дня циклу

    Дослідження мазка виконується з допомогою оптичної системи. При багаторазовому збільшенні лаборант визначає кількісні показники клітин в полі зору. Результат може показати помірний епітелій, множинні включення або знижене числове значення.

    Нормальні показники лабораторією встановлюються індивідуально. В одних установах допустимим діапазоном вважається 3-10 одиниць. Інші клініки допускають наявність 15-20 епітеліальних клітин в полі зору. Крім плоского, в мазку виявляється залозистий епітелій. Цей показник в нормі не перевищує 10% від усього об’єму клітинних структур.

    Епітеліальні клітини підвищені

    Якщо багатошаровий плоский епітелій виявляється в надмірній кількості, це повинно насторожити лікаря. Провокуючим фактором можуть бути фізіологічні та патологічні процеси в організмі жінки.

    Причини надмірного вмісту плоского епітелію в мазку:

    • Запальний процес. Цей стан визначається у більшості жінок із завищеними показниками. При порушенні піхвової мікрофлори відбувається швидке заміщення багатошарового епітелію. Старі клітини відторгаються, а на їх місці формуються нові. Таким способом організм намагається позбутися від інфекції. Характерною ознакою запалення є наявність у мазку великого числа лейкоцитів і інших сторонніх включень.
    • Алергічна реакція. Найчастіше її провокують засоби для інтимної гігієни, лубриканти, латекс, вагінальні контрацептиви. На тлі зміни кількісних показників епітелію помірне подразнення слизової виявляється гінекологом під час звичайного огляду. При цьому лейкоцити не перевищують допустимі межі.
    • Гормональні зміни. Надмірна кількість клітин плоского епітелію відзначається при підвищенні естрогенів. Причинами можуть бути ендокринні захворювання, пухлинні процеси в статевих залозах або прийом певних медикаментів.
    • Фонові захворювання шийки матки. Змінити показники цитограммы можуть доброякісні новоутворення на шийці, лейкоплакія, ерозії, дисплазії.

    многоЯкщо плоского епітелію багато, це вказує на патологію

    Під час вагітності під дією особливого гормонального фону відбувається посилене відділення епітеліального слизового шару. Це вважається варіантом норми, однак необхідно контролювати, щоб на тлі змін не виник запальний процес.

    Причини зниження

    Виявлення одиничних клітин плоского епітелію є ознакою зниження швидкості процесу заміщення. Спровокувати цей стан можуть:

    • Перехід в менопаузу або клімакс. У жінки відбувається природне зниження активності статевих гормонів. З-за цього слизова стає більш тонкою і сухою.
    • Зміна піхвової мікрофлори. У здорової жінки репродуктивного віку дана середовище представлена кислої флорою. При запальних процесах, статевих інфекціях і під впливом інших факторів вона ощелачивается. Це сповільнює формування нового шару клітин.
    • Прийом ліків. Медикаменти, які пригнічують активність статевих гормонів, можуть викликати зміну біологічних процесів на слизовій піхви. При здачі аналізу пацієнтці необхідно повідомити лікаря про те, які препарати вона приймає.

    Якщо випадок зміни числових показників плоского епітелію одиничний, то приводу для паніки немає. Отриманий результат не повинен оцінюватися тільки за одним критерієм. Розшифровка аналізу повинна бути комплексною. На підставі інших показників мазка можна припускати ту чи іншу патологію у пацієнтки.

    Для підтвердження або спростування захворювань шийки матки рекомендується зробити кольпоскопію. Дане дослідження є безболісним, швидким і високоінформативним. При отриманні незадовільних результатів пацієнтці призначається лікування. Якщо приводу для занепокоєння немає, рекомендується періодично відвідувати гінеколога і здавати цитограмму для контролю за власним станом здоров’я.

    Дивіться далі: интрамуральная лейоміома матки