Поради експертів: 9 способів, як утеплити балкон своїми руками

1147

З приходом холодної пори року в наших оселях включається опалення, яке не дає замерзнути. Але як бути з тими частинами будинку, які не опалюються? Це питання хвилює щасливих володарів лоджій і балконів, адже для когось це простір у будинку так само важливо, як кухня і ванна кімната.

З метою зберегти тепло в цих приміщеннях ви можете звернутися до професіоналів або спробувати утеплити своє гніздечко самі. У будь-якому випадку, наші ідеї знадобляться вам для того,щоб розібратися, які матеріали найбільш екологічні і прості в експлуатації.

Причини утеплення балкона

Для початку необхідно зрозуміти, яку функцію виконуватиме ваш балкон або лоджія в зимовий час.

1. Утеплення кімнати

Неопалювана прибудова витягує тепло межує з нею кімнати через суміжну стіну, тому вимагає утеплення. Цей варіант самий простий, тому що утеплюється тільки та стіна, яка межує з кімнатою.

2. Зберігання

Найпоширеніша функція балконів, коли необхідний певний температурний режим. В даному випадку потрібно враховувати, що саме ви зберігаєте на балконі. Речі або книги краще зберігати при температурі +18-20 градусів, для продуктів підійде більш низька температура.

Читайте також:Ідеї для натхнення: сад мрії на звичайному балконі

3. Житлова зона

Багато використовують площа лоджій як продовження кімнати, робочий кабінет або зону відпочинку. Тоді варто продумати повноцінне утеплення з підігрівом підлоги, утепленням стін і склінням.

© Instagram @rooom_design_studio, @iam_studio_, @planeta_dizajna, @remontcitykazan_dizain_studia

Як вибрати матеріали для утеплення балкона

Коли ви визначили фронт роботи, можна вступити до вибору матеріалу. На що варто звернути увагу:

  • вага
  • обсяг
  • вартість
  • безпека
  • простота у використанні.

Чим і як утеплюють балкони та лоджії

1. Пінополістирол – щільний і міцний матеріал, стійкий до займання і вологи. Кріпиться каркасним і безкаркасним способами, в обох випадках фіксується клеєм або піною.

© Instagram @stroiopttorg_

2. Пінопласт – найлегший матеріал з низьким коефіцієнтом теплопровідності. Кріпиться за допомогою каркаса або самостійно, при цьому відстань між листами закладають піною.

© Instagram @stroybaza_era

3. Базальтова і мінеральна вата – м’який утеплювач, для якого буде потрібно створення каркаса і плівка. Структура вати утримує тепло всередині, не даючи йому пройти крізь волокна.

© Instagram @ekostroi.tmb

4. Пінополіуретан – наноситься методом розпилення, що ускладнює процес самостійного утеплення без підготовки. Але результат того вартий, утеплювач лягає без швів і товщину його можна відрегулювати.

View this post on Instagram

A post shared by Тепло і гідроізоляція об’єктів (@tehnopena) on Nov 13, 2019 at 6:34am PST

5. Пенофол – багатошаровий утеплювач з алюмінієвим екраном, який володіє ефектом «дзеркала», тобто відбиває тепло будинку. Цей матеріал рекомендують професіонали, тому що він поєднує в собі відразу три функції: простота кріплення, захист від вологи та утримання тепла. Кріпиться встик, місця з’єднання проклеюють скотчем.

© Instagram @oknabm, @rezina14_ykt

6. Керамзит – насипний утеплювач, який використовується переважно для підлоги. Утримує тепло за рахунок пористої структури. Для утеплення потрібно рідка гідроізоляція, установка елементів каркасу і гідроізоляційна плівка.

© Instagram @stroimaster40

7. Система «тепла підлога» – кращий варіант для утеплення підлоги балкона, який є житловою зоною. Завдяки цій системі повітря рівномірно нагрівається знизу вгору і ви можете контролювати температуру нагрівання.

Є 3 види цієї системи:

  • водяний
  • електричний
  • плівковий.

Плівкова система – новітня розробка для обігріву підлоги, яка вважається оптимальним варіантом для будь-якого простору, в тому числі для лоджій і балконів. Має багато переваг і лише один недолік: високу вартість. Система являє собою плівку з інфрачервоним випромінюванням, її легко встановити самостійно, без підготовки і спеціальних навичок. Для монтажу не потрібно спеціальне обладнання, а використовувати його можна відразу після укладання. Також можна встановити електричну систему, а от водяна не підходить для балконів з-за великої ваги.

© Instagram @dtservice_nhk

8. Теплий плінтус – електричний радіатор, який встановлюють вздовж стіни і заривають алюмінієвими коробом.

Теплый плинтус© Instagram @syabitova_roza, промо брендів

9. Скління – важливий крок на шляху до збереження тепла на балконі. Кращий варіант – замінити старі вікна на нові якісні склопакети, в які вже точно не буде піддувати вітер. Якщо вікна нові і змінювати їх ви не збираєтеся, гарненько перевірте, чи немає в них вразливих місць. Їх можна закрити за допомогою недорогих засобів.

© Instagram @planeta_dizajna

Після того, як обрані матеріали і намічений фронт роботи, можна приступати до підготовки простору до утеплення. Для цього необхідно винести всі предмети та меблі, щоб ніщо не завадило творчого процесу.

Сміливо беріться за справу і втілюйте свої мрії в реальність!

Фото на анонс: Instagram @remont.dizainer, @planeta_dizajna