Однояйцеві і разнояйцевые близнюки

1539

Зміст:

  • Як виходять однояйцеві близнюки
  • Відмінності різнояйцевих і однояйцевих близнюків
  • Можна побачити однояйцевих близнюків на УЗД
  • Складності при виношуванні однояйцевих близнюків
  • Як спадковість впливає на відбитки пальців і характер близнюків
  • Однаковий генотип і фенотип у двох різних людей може бути тільки в одному випадку – якщо вони однояйцеві близнюки. Вагітність близнючками зустрічається рідко, а однояйцевыми – ще рідше, тому така особливість цікавить вчених всього світу.

    Як виходять однояйцеві близнюки

    Такі близнюки розвиваються з однієї яйцеклітини, заплідненої одним сперматозоїдом – зовсім не так як разнояйцевые, які мають різну спадкову природу і тільки один спільний фактор – порожнину матки, в якій вони «живуть» під час вагітності. Однояйцеві близнюки – це ніби єдиний організм, поділений на дві частини, тому вони представляють інтерес для вчених-генетиків.

    Однояйцеві близнята розвиваються з однієї яйцеклітини

    Цікаво, що близнюки не тільки абсолютно ідентично виглядають. Вони мають однакові інтереси, люблять однакові книги і музику, переймаються симпатією до одним і тим же людям. Відомі випадки, коли близнят розлучали на довгі роки в ранньому дитинстві, і при цьому вони все одно вели однаковий спосіб життя, самі того не усвідомлюючи. Цей фактор раніше дуже допомагав поліції розслідувати злочини – якщо один із близнюків зробив щось протизаконне, значить, другий також схильний до криміналу.

    Однак варто розуміти, що спадковість грає велику, але не вирішальну роль у розвитку людини. Близнюки можуть однаково мислити і любити одні і ті ж речі. Але у них просто не було вибору, адже батьки з дитинства читали їм однакові книги, купували однакові іграшки і водили в один і той же садок. Якщо виховання було різним, то і характер теж.

    Відмінності різнояйцевих і однояйцевих близнюків

    Ідентичні близнюки розвиваються з однієї яйцеклітини, розділеної навпіл, а разнояйцевые – з двох різних. Ідентичні схожі між собою в усьому – у зовнішності, у характері, у звичках і поведінці. Близнюки розвиваються з різних яйцеклітин, можуть бути абсолютно різними і мати різні схильності.

    Близнюки різної статі все одно дуже схожі один на одного.

    Однояйцеві близнюки бувають різної статі тільки в одному випадку – якщо спочатку були зачаті близнюки чоловічої статі, але з якихось причин один з них втратив чоловічу хромосому. Тоді він продовжує повноцінно і успішно розвиватися, але вже в жіночому вигляді. Це не є нормальним, така аномалія навіть має свою назву – «синдром Тернера».

    Існують також так звані полуидентичные близнюки, які розвиваються з однієї яйцеклітини, заплідненої різними сперматозоїдами. Вони теж можуть бути різностатевими, але не завжди схожими один на одного.

    Можна побачити однояйцевих близнюків на УЗД

    З допомогою ультразвукового дослідження можна визначити, який тип близнюків ви виношуєте. Проте помилка може статися, якщо лікар-узист недостатньо досвідчений, щоб розгледіти різні плаценти, які зливаються між собою під певним ракурсом. Але дослідження проводиться не один раз під час вагітності, тому є великий шанс побачити справжню картину на пізніх термінах.

    разнояйцевыеНа УЗД можна визначити, разнояйцевые або однояйцеві у вас близнюки

    Крім того, практично у всіх випадках можна з упевненістю стверджувати, що якщо ви очікуєте різностатевих малюків, то вони різні. Бувають винятки, про які написано вище, але вони зустрічаються вкрай рідко і вимагають докладного вивчення лікарями.

    Складності при виношуванні однояйцевих близнюків

    Однояйцеві близнюки ділять одну плаценту між собою. У зв’язку з цим вони піддаються підвищеному ризику виникнення ускладнень, тому від жінки потрібен жорсткий контроль перебігу вагітності.

    Також небезпека полягає в можливості виникнення синдрому фето-фетальної трансфузії. Це стан, при якому один з пари близнюків отримує багато циркулюючої крові, а другий стикається з її дефіцитом. Це здатне викликати серйозні ускладнення в одного з малюків. Згідно зі статистикою, близько 15% ідентичних близнюків стикається з цим.

    Під час пологів пуповини близнюків можуть сплутати., із-за чого потрібна підвищена увага з боку медичного персоналу.

    Однак сучасна медицина досить розвинена, щоб ще на початковому етапі виявити подібні відхилення і з допомогою терапії запобігти всі негативні наслідки. Від жінки потрібно тільки одне – регулярні обстеження і дотримання всіх рекомендацій лікаря.

    Як спадковість впливає на відбитки пальців і характер близнюків

    Цікаво, що ідентичні близнюки завжди однакові. Вони ніби дзеркально відбивають одне одного, але відбитки пальців у них різні. Малюнок відбитків кожного їх них унікальний, оскільки він обумовлений структурою ДНК та іншими факторами розвитку, а не тільки походженням з однієї яйцеклітини. Приблизно з 16 тижня починають формуватися відбитки, і на цей процес впливає положення в утробі матері, гормональний фон, повноцінність раціону харчування і т. д. Поява в світі двох людей з однаковими відбитками пальців повністю виключено, саме тому в криміналістиці унікальність відбитків кожної людини приймається за 100%.

    Що стосується характеру, сучасні дослідження показують, що оточення людини визначає його темперамент, звички і спосіб життя на 70%, і тільки 30% припадає на спадковість.

    Схильності у близнят однакові, але при різному вихованні та проживанні в різних регіонах вони стануть абсолютно різними людьми, що з часом буде помітно навіть неозброєним поглядом. Наприклад, дитина, яка росте в селі на свіжому повітрі, буде більш впевненим і спокійним, ніж його брат-близнюк, з раннього дитинства проживає у великому мегаполісі і схильний до нервозності і невпевненості в собі.

    Однояйцеві близнюки – явище рідкісне і цікаве, і сучасні вчені ще не до кінця вивчили цей феномен. Багато їх прояви ще не знайшли свого пояснення, але факт залишається фактом: чим краще виховання дається малюкам, тим більш гідними і щасливими людьми вони стануть у майбутньому.

    Дивіться далі: особливості розвитку багатоплідної вагітності