Ознаки вагітності на ранніх термінах

914

Зміст:

  • Механізм запліднення
  • Суб’єктивні відчуття у перші тижні виношування
  • Об’єктивні симптоми
  • Прояви, що свідчать про виношуванні хлопчика або дівчинки
  • Перші ознаки двійні
  • Симптоматика позаматкової вагітності
  • Методики діагностики вагітності на початковому етапі
  • Ознаки вагітності на ранніх термінах корисно знати. Це допомагає своєчасно виявити характер перебігу вагітності, стан плода, відмовитися від куріння, алкоголю, прийому серйозних ліків, а також діагностувати позаматкову вагітність. Якщо є підозра на вагітність, необхідно прийти на прийом до гінеколога, підтвердити факт зачаття, вчасно провести обстеження.

    Механізм запліднення

    Процес зачаття — це запліднення яйцеклітини сперматозоїдом. Воно неможливе без овуляції, яка полягає у формуванні і вихід яйцеклітини з фолікула яєчника. Овуляція проходить на 12-14 добу регулярного менструального циклу. Вірогідність запліднення у цей час дуже висока.

    Ознаки вагітності на ранніх термінах бувають суб’єктивні та об’єктивні

    Якщо запліднення відбулося, яйцеклітина просувається по фаллопієвій трубі, опускатися в порожнину матки. Після опущення жіночої заплідненої статевої клітини починається її впровадження в слизову матки. Це період відповідає 7-10 діб. Після цього терміну починають з’являтися суб’єктивні відчуття, пов’язані з зачаттям. Поки жіноча запліднена клітина не проникла в слизову матки, вагітність не настає.

    Суб’єктивні відчуття у перші тижні виношування

    Суб’єктивними відчуттями називають те, що жінка відчуває. Дані ознаки не видно при огляді, тому симптоматику лікар записує в картку зі слів пацієнтки. Відчуття в перші тижні вагітності багато жінок плутають з передменструальним періодом. У першу добу може виникати погане самопочуття, зміна настрою, а також болі в животі або попереку.

    Основні суб’єктивні ознаки вагітності на ранніх термінах:

    • Погане самопочуття дуже схоже на вірусну інфекцію, при цьому риніту, кашлю та інших супутніх симптомів застуди не відзначається. Сильно виражено безсилля, особливо ввечері.
    • Лабільність настрою. Сльози змінюються радістю і навпаки.
    • Підвищена потреба у сні через гормональної перебудови, формування плоду, плодових оболонок. Жінка не висипається навіть, якщо спить більше 10-12 годин за добу.
    • Зміна лібідо. Потяг до партнера або посилюється, або притупляється. Ця ознака спостерігається вже через 14-21 день після запліднення.
    • Дискомфорт в малому тазу. Жінка може відчувати важкість у животі, поколювання в проекції матки або в яєчниках через проходження яйцеклітини по фаллопиевым трубах, а також її прикріплення до ендометрію.
    • Больовий синдром в поперековій області. Біль передається в поперек від матки. Також пацієнтки скаржаться на простріли у спині, біль у ногах, особливо в задній частині стегон.
    • Болючість у молочних залозах. Груди стає дуже чутливою і болючою, може збільшуватися у розмірах.

    Крім цих симптомів є й інші. Жінки часто скаржаться на болі в голові мігренозного характеру. Больовий синдром може тривати протягом усього робочого дня. Полегшення стану настає ближче до вечора.

    З-за гормональних перебудов, а також збільшеного кровотоку вагітна часто відчуває прилив жару, який змінюється ознобом. Такі переходи спостерігаються 3-4 рази за добу.

    Дуже частою ознакою є посилення апетиту. У жінок в положенні з’являються пристрасті до того або іншого продукту. Це можна пояснити браком певного вітаміну. Буває, жінки їдять ті продукти, які не любили протягом усього життя.

    Більш пізнім проявом є нудота. Вона може відзначатися на 2-3 тижні виношування і пізніше.

    Зазвичай виникає нудота вранці або на протязі всього дня. Вона може з’являтися на неприємні, нудотні запахи, а також задуху. Нудота часто супроводжується печією, особливо після їжі. Посилення функції нюху може виявлятися відразу після зачаття або пізніше. Багато запахи здаються різкими, неприємними, а деякі сильно притягують.

    Також на самому початку періоду виношування можлива поява алергічної реакції на хімічні речовини, їжу або інші алергени, які протягом всього життя не викликало ніякої реакції. У деяких пацієнток з’являється сезонна алергія саме під час вагітності.

    Одним з перших ознак є прискорене сечовипускання. Воно з’являється внаслідок збільшення матки. Орган, збільшуючись, починає тиснути на сечовий міхур, що призводить до частих позивах до сечовипускання.

    Об’єктивні симптоми

    Об’єктивними ознаками є ті, які можна побачити при огляді або звичайному спостереженні за вагітною. Жінка сама помічає в себе зміни в тілі.

    первые признаки

    До перших ознак вагітності відносять зміну базальної температури

    Перелік перших ознак періоду виношування:

    • Набряки на обличчі, руках, ногах. Ці прояви можна пояснити підвищеним навантаженням на нирки. Вони працюють у посиленому режимі.
    • Акне. Прищі та вугрі з’являються через гормональної перебудови. Такі прояви можуть спостерігатися навіть у тих пацієнток, які не мали ніколи проблеми з шкірою.
    • Підвищений газоутворення в кишечнику. Перистальтика кишечника навіть в самому початку періоду виношування сильно знижується, що провокує посилення газоутворення і запор. Матка і кишечник іннервуються одним пучком нервів. Якщо знижуються скорочення статевого органу, зменшується перистальтика кишки.
    • Венозна мережа на шкірі молочної залози. Цей симптом виявляється іноді навіть в самому початку виношування.
    • Збільшення розміру грудей за рахунок розростання залозистої тканини, що супроводжується підвищенням місцевої температури.
    • Підвищена пігментація ареол.
    • Почервоніння шкірного покриву обличчя з-за посилення кровотоку у всьому організмі. Відчуття спека посилюється у вечірній час.

    Крім цих симптомів можна виявити появу пігментованою лінії уздовж нижньої частини живота. Вона починається від пупкового кільця, йде до лобка. Ця лінія з часом починає темніти. Вагомим показником настання вагітності є затримка менструації.

    Можливі білуваті виділення з піхви. Вони виникають унаслідок впровадження яйцеклітини в слизову оболонку матки. Цей процес також може супроводжуватися незначними світлими кров’янистими мажущими виділеннями, але вони бувають вкрай рідко. Кількість кровянистого відокремлюваного так мало, що жінка може не звернути на них особливої уваги. Якщо до зачаття була ерозія шийки матки, то виділення з піхви буде жовтуватим.

    Визначення базальної температури зазвичай використовують для виявлення дня овуляції. Також показник застосовують для діагностики зачаття. Вимірюють температуру в прямій кишці або в піхву в ранкові години до підйому.

    Характерним проявом початкового періоду виношування є підвищення базальної температури.

    Під час планування вагітності пацієнтка вимірює температуру протягом декількох місяців. При настанні менструації вона знижується, а після запліднення піднімається до 37ᵒС. Це говорить про високу ймовірність вагітності.

    Прояви, що свідчать про виношуванні хлопчика або дівчинки

    Практично всі батьки бажають знати стать дитини. Визначити статеву приналежність плоду здатний тільки апарат ультразвукової діагностики. Підлогу можна побачити після 12 тижнів виношування. Але існують ще деякі прояви, що вказують на статеву приналежність.

    Є неспецифічні ознаки, що говорять, що пацієнтка вагітна хлопчиком:

    • схильність до солоної їжі;
    • ворушіння плода відчуваються більше праворуч;
    • пігментна смужка зміщена вправо;
    • ритм серце плода трохи вище норми.

    Ці ознаки не дають гарантії, тому краще пройти ультразвукове обстеження.

    Також є симптоми, які вказують, що жінка вагітна дівчинкою:

    • схильність до вживання солодких продуктів;
    • ворушіння і поштовхи відчуваються зліва;
    • пігментна смужка на животі зміщена вліво.

    Ці прояви також не є точними. Це, швидше, народна думка, але воно не достовірно. А самі перераховані симптоми можуть проявлятися дуже індивідуально.

    Перші ознаки двійні

    Ознаки виношування двійні або трійні досить яскраві. Зазвичай багатоплідна вагітність має спадковий характер або може бути викликана екстракорпоральним заплідненням. При ЕКО жінці підсаджують одразу 3-5 штучно запліднених яйцеклітин. Якщо прижилися кілька яйцеклітин, зайві забирають, залишають 1-2. Часто жінка відмовляється прибирати яйцеклітини, у результаті виходить багатоплідна вагітність, яка має свої характерні прояви.

    До основним ознаками виношування двійні або трійні на ранніх термінах відносяться:

    • виражений токсикоз;
    • сильне зниження імунного захисту;
    • великий розмір живота;
    • чіткі і яскраві смужки на тесті ХГЛ;
    • різке підвищення концентрації хоріонічного гонадотропіну;
    • під час ультразвукового обстеження виявляється 2 і більше плоду.

    Ці прояви є достовірними.

    Симптоматика позаматкової вагітності

    Позаматкова вагітність вимагає термінового переривання, тому діагностувати її необхідно максимально рано. Жінки повинні знати прояви патології до затримки місячних і після, так як це небезпечно для життя.

    Позаматкова вагітність часто розвивається внаслідок порушення транспортування яйцеклітини в порожнину матки. При цьому оплодотворенный ооцит не впроваджується в слизову органу, а в оболонку фаллопієвої труби. Це призводить до сильних болів з того боку, де прикріпилася яйцеклітина, а також внутрішньому і матковій кровотечі. Такий стан вимагає хірургічного втручання.

    Методики діагностики вагітності на початковому етапі

    Щоб визначити, чи є вагітність, необхідно в першу чергу провести тест на хоріонічний гонадотропін. Цей гормон з’являється після впровадження яйцеклітини в стінку матки. Але наявність цього гормону в сечі також може говорити про захворювання статевих органів, пухлинах, патологіях ниркової системи та інших.

    до задержки месячных

    До затримки місячних тест на рівень ХГЛ мало інформативний

    Аналіз можна зробити в домашніх умовах за допомогою тест-смужок. Вони мають у собі чутливий до ХГЛ реактив. Тест необхідно робити на 10-14 добу затримки. Раніше 10 діб проводити його не доцільно, так як впровадження яйцеклітини в слизову може ще не відбутися. Для проведення тесту потрібно зібрати ранкову порцію сечі. У цей час концентрація ХГЛ найбільш висока. Одна смужка означає, що вагітності немає, 2 смужки свідчать про настання періоду виношування плоду.

    Для діагностики вагітності у будь-якому випадку необхідно звернутися до лікаря. Він найбільш точно визначить, чи є вагітність, а також приблизний термін.

    Симптоматика на ранньому етапі виношування має велике значення для здоров’я матері та плода. Вона допомагає попередити розвиток ускладнень від позаматкової вагітності.

    Дивіться далі: пробіотики при вагітності