Порада дня: вчіть дитину відстоювати межі особистим прикладом

815

Ваша дитина вміє відстоювати свої кордони? Наприклад, може заявити, що не хоче в гру, яку пропонує дітвора? Або відстояти сам свою іграшку на дитячому майданчику? Якщо вік дозволяє, а таких корисних навичок немає, пора вчити!

Читайте також:Порада дня: як навчити дитину ділитися іграшками на дитячому майданчику. І треба?

Вміння захищати свої кордони життєво необхідно. Розуміють це і дорослі, адже в їх дитинстві не вчили подібного навичці. Про це розповідає психолог Ксенія Васильєва, яка склала докладний перелік дій, за допомогою яких дбайливі батьки допоможуть дітям відстоювати їх межі.

Поважайте кордону дитини. Не змушуйте його робити що-небудь силою. Не викидайте його речі без його згоди. Не змушуйте ділитися. Давайте зрозуміти, що його почуття важливі, що прислухаєтеся до його думки і цінуєте його таким, який він є.

Якщо вийшли з себе і явно порушили всі можливі межі, так і промовте дитині: «Я дуже втомилася і сильно накричала на тебе. Я була неправа, не можна так з тобою робити. Мені дуже шкода. Я постараюся, щоб такого більше не повторилося».

Не дозволяйте дітям порушувати кордони один одного. Вчіть запитувати дозволу, перш ніж брати речі один одного. Стукати один до одного в кімнату. Не дозволяйте дратувати і ображати один одного.

Допомагайте дітям усвідомлювати їх почуття. «Мені здалося, що тобі не сподобалося, що Петя забрав в тебе самокат», «Ти розсердився, коли сестра зламала твою будівництво».

Дайте дитині рішення. «У такій ситуації ти можеш сказати своєму другові, що тобі це не подобається».

Вчіть дитину кликати на допомогу дорослих, у тих ситуаціях, з якими сам він впорається не в силах. Важливо навчити дитину кликати дорослих в сам момент конфлікту, а не після. «Якщо сестра знову буде тобі заважати, поклич мене», «Якщо Петя знову буде відбирати твій самокат, відразу клич вихователя».

Не забувайте про свої кордони. Давайте особистий приклад. «Мені неприємно, коли мені на обличчя кладуть ноги. Навіть якщо це ноги улюбленого сина». Коли дитина твердо знає, як можна з ним чинити, а як не можна, від нього виходить ця впевненість.

Підводячи підсумок цієї актуальної для батьків і дітей темі, психолог також прокоментувала питання про те, чи вчити дітей відповідати на агресію і давати здачу.

Навчіть його відстоювати свої кордони, тоді і здача не знадобиться, – впевнений фахівець.

А ви вчіть дитину захищати свої кордони? Поділіться своїм досвідом.

Всі фото: Depositphotos