Ознаки і лікування кісти кишені Ратко

2432

Зміст:

  • Кіста кишені Ратко – що це таке?
  • Особливості новоутворення
  • Ознаки
  • Що показує МРТ
  • Ставлення до лікування
  • Коли потрібна операція
  • Кіста і вагітність
  • Кіста кишені Ратко – це доброякісного новоутворення походження, про який пацієнт часто не здогадується. У більшості випадків пухлина не супроводжується клінічною картиною і має незначні розміри. Виявлення патології відбувається при появі симптомів або під час профілактичного обстеження.

    Кіста кишені Ратко – що це таке?

    Поява пухлини кишені Ратко пов’язане з порушеннями, які з’являються в період ембріонального розвитку. Формування головного мозку людини починається після 20 тижня вагітності. В основі черепа утворюється кишені Ратко, який згодом закупорюється і формує стінки гіпофіза. У більшості людей ці процеси відбуваються відладжено, оскільки запрограмовані природою. Якщо настає якийсь збій, то залишається частина клітинних структур. В майбутньому вони заповнюються епітелієм або серозно-мукозной рідиною. Це призводить до формування пухлини, яку фахівці називають кістою Ратко.

    Кіста кишені Ратко проявляється головними болями

    Медичні спостереження показують, що кісту кишені Ратко мають до 40% людей. При цьому більшість з них ніколи не чули про проблему і не пред’являють скарг на здоров’я.

    Особливості новоутворення

    Пухлина кишені Ратко завжди має доброякісне походження. Всередині вона заповнена рідиною або кубічними клітинами залозистої тканини. Незважаючи на те, що новоутворення розташовується неподалік від гіпофіза, воно не надає гормонального впливу на організм людини. Середньостатистичний обсяг кісти варіюється від 0.2 до 4 див. Капсула, що покриває пухлина, візуально виглядає прозорою або голубувато-сіруватою. Колір вмісту визначається його походженням.

    Справжніх причин появи пухлини назвати не можна. Достовірно відомо, що процес її формування починається задовго до народження людини. Донині продовжується вивчення етіології і патогенезу кісти кишені Ратко.

    Ознаки

    У переважної більшості пацієнтів клінічна картина відсутня. Багато проживають життя і не підозрюють про існування кісти. По мірі збільшення новоутворення в діаметрі може з’являтися клінічна картина. Найчастіше ознаки виникають, коли пухлина досягає обсягу 2 див.

    лечениеЛікування кісти кишені Ратко призначається після обстеження

    Скарги, які найчастіше пред’являють пацієнти з кістою:

    • Порушення зорової функції. Це може бути зниження гостроти зору, атрофічні зміни в зоровому нерві, зміна полів зору. Симптоми можуть бути тимчасовими і залежати від зовнішніх факторів або зберігатися постійно.
    • Хворобливі відчуття в голові. Пацієнти скаржаться на мігренозні напади, що стріляють відчуття або головний біль при стомленні.
    • Нецукровий діабет. Характерною ознакою захворювання стає виділення великих обсягів урини і постійне відчуття спраги. Самостійно патологія виникає досить рідко і є наслідком порушення роботи гіпоталамуса або гіпофіза. При кісті кишені Ратко виявляється у 5% пацієнтів.
    • Гормональні порушення частіше виникають у жінок. Ознаками пухлини гіпофіза стають збої в менструальному циклі різного характеру, мимовільне витікання молока з грудей при відсутності лактації. Рідше виникають гормональні порушення, які змінюють обмінні процеси в організмі і призводять до важких наслідків, аж до коми.

    Провокуючим фактором для появи клінічної картини стає здавлення кістою сусідніх ділянок, у тому числі гіпофіза. У медицині описані випадки розриву кісти, що супроводжується різким появою яскравої клінічної картини.

    Що показує МРТ

    Найбільш достовірним методом діагностики пухлини є магнітна і комп’ютерна томографія. З впровадженням цих способів стало можливо діагностувати новоутворення до виникнення клінічної картини у пацієнтів. Проведені обстеження у сукупності з наявними скаргами задають вектор для подальших дій. На підставі результатів лікар може судити, чи необхідно проведення операції чи можна обійтися без радикального втручання.

    При проведенні МРТ кіста відповідає гомогенної інтенсивністю сигналу. Проте недосвідчені фахівці можуть сплутати пухлина з такими новоутвореннями, як аденома гіпофіза або краниофарингиома. Для диференціювання стану пацієнта необхідно використовувати додаткові діагностичні маніпуляції. Найчастіше при кісті кишені Ратко застосовується комп’ютерна томографія поряд з магнітною і проводиться рентген.

    Ставлення до лікування

    Без обстеження не можна сказати, чи небезпечно це стан пацієнта. Відсутність клінічної картини змушує лікарів відкласти термін проведення терапії. Протягом декількох місяців здійснюється моніторинг за новоутворенням, а при збільшенні призначається лікування.

    Якщо кіста не росте і не погіршує якість життя, її намагаються не чіпати. Видалення пухлини може мати несприятливі наслідки у вигляді пошкодження гіпофіза. Це зобов’язує лікарів при призначенні терапії зважувати користь від операції і зіставляти її з можливими ризиками.

    мртМРТ є достовірним методом діагностики кісти

    Лікування при кісті може виконуватися медикаментозним способом. Ефективність даної методики була відзначена відносно недавно. У терапії використовувалися високі дози стероїдних гормонів, на тлі яких відзначалося зменшення обсягу новоутворення і зникнення клінічної картини. Доказової бази щодо ефективності даного способу поки немає. Однак призначення гормональної терапії частіше приносить позитивні результати і ніколи не погіршує самопочуття пацієнта.

    Коли потрібна операція

    При інтенсивному рості кісти потрібне проведення хірургічного втручання. На підставі клінічної картини, розміру новоутворення та індивідуальних показників організму лікар вибирає методику дій:

    • резекція, при якій частині новоутворення видаляється, а його вміст виводиться за допомогою дренажу;
    • радикальне висічення кишені разом з новоутворенням – використовується рідко, оскільки має ризики порушення цілісності гіпофіза;
    • краніотомія, передбачає висічення лобової частки черепа з відновленням цілісності після видалення кісти.

    Після проведеного хірургічного втручання пацієнту потрібне постійне спостереження. Після дренування кісти не можна виключити ризик рецидиву захворювання.

    Кіста і вагітність

    Розмір кісти Ратко не регулюється гормональним фоном, тому зачаття не протипоказано. При незначному діаметрі новоутворення не перешкоджає вагітності. Якщо пухлина досягає значних обсягів і починає тиснути на гіпофіз, у жінки можуть з’явитися проблеми ендокринного характеру. Однак після проведеного терапевтичного курсу вони найчастіше зникають. При кісті кишені Ратко прогноз сприятливий.

    Почувши про кісті Ратко, більшість пацієнтів піддаються паніці. І абсолютно марно, адже дане новоутворення по суті не вважається небезпечною пухлиною. Воно формується із-за особливостей, які виникли на етапі ембріонального розвитку. Кіста не перероджується в рак і у більшій частині випадків не погіршує життя пацієнта.

    Дивіться далі: кісти ендоцервіксу