Ознаки і лікування субсерозной міоми матки

1305

Зміст:

  • Субсерозная міома матки – що це таке
  • Яким буває вузол
  • Причини виникнення субсерозной міоми матки
  • Характерні ознаки
  • Методи діагностики
  • Медикаментозна терапія
  • В яких випадках призначається операція
  • Прогноз лікування
  • Лейоміома і вагітність
  • Субсерозная міома матки при невеликому діаметрі має безсимптомний перебіг. Патологія часто виявляється раптово під час чергового профілактичного обстеження.Відмінною особливістю даного виду вузлів є розташування на поверхні міометрія з тенденцією зростання в бік черевної порожнини.

    Субсерозная міома матки – що це таке

    Міома матки являє собою пухлину, яка має доброякісне походження. Вона проростає з товщі м’язового шару дітородного органу, який знаходиться між ендометрієм і периметрием.

    За поширеністю це захворювання займає лідируючі позиції серед всіх видів пухлин малого тазу у жінок. Згідно зі статистикою, міома виявляється у 80% пацієнток, що звертаються до лікаря зі скаргою на часті проривні кровотечі і болю в малому тазу.

    До настання клімаксу до 90% жінок мають доброякісну пухлину міометрія.

    Субсерозная міома матки малих розмірів не має симптомів

    Відмінною особливістю интерстициально-субсерозной міоми є те, що вона проростає з товщі міометрія у бік черевної порожнини. На початкових етапах при малому розмірі вона не доставляє ніякого дискомфорту пацієнтці.

    Проте з часом призводить до виникнення яскравої клінічної картини. На відміну від інших форм міоматозних пухлин, субсерозні вузли не порушують функцію матки.

    Яким буває вузол

    Міома класифікується на типи:

    • нульовий – пухлина розташована на ніжці, росте в бік очеревини і не має інтерстиціального елемента;
    • перший – интерстициально-субсерозная, проростає в очеревину, а інтерстиціальний елемент складає до половини всього новоутворення;
    • другий – в пухлини більшу частину займає інтерстиціальний елемент, проростання в бік черевної порожнини виражено слабо.

    За кількістю новоутворень лікарі виділяють множинне і одиничну пухлини.

    Причини виникнення субсерозной міоми матки

    Справжньої причини патології на сьогоднішній день встановити не вдалося. Передбачається, що вузли формуються в результаті інфекційних процесів в малому тазу. Також спровокувати ріст пухлини міометрія можуть гормональні препарати, які приймаються жінкою без лікарського призначення.

    Багаторічні спостереження за доброякісними пухлинами міометрія привели до висновку, що причиною зростання новоутворення у жінок після 30 років може бути відсутність вагітності і грудного вигодовування.

    узелВузол виявляється під час УЗД

    У групу ризику входять пацієнтки:

    • з раннім початком інтимних відносин;
    • після багаточисельних абортів;
    • при тривалому прийомі оральних контрацептивів;
    • мають генетичну схильність;
    • з травмами органів малого тазу в анамнезі;
    • після хірургічних втручань на порожнини матки, в тому числі кесаревого розтину.

    Вроджені зміни анатомічної будови органів малого тазу теж підвищують ризик формування пухлин в м’язовому шарі.

    Характерні ознаки

    Для субсерозного типу пухлини міометрія характерна відсутність ознак. Оскільки новоутворення проростає в бік черевної порожнини, воно не порушує функцію дітородного органу і не має вираженої клінічної картини. На початкових етапах такі вузли виявляються досить рідко. Найчастіше це відбувається під час чергової диспансеризації або при постановці на облік по веденню вагітності.

    По мірі росту новоутворення у жінки з’являються симптоми. Для ознак субсерозного типу пухлини характерні:

    • болі в малому тазі – викликані ростом пухлини і роздратуванням нервових закінчень очеревини;
    • дискомфорт під час інтимної близькості – викликає зміщення вузла і взаємодія із сусідніми органами;
    • порушення роботи видільної системи – спровоковано стисненням сечового міхура та петлею кишечника;
    • зміни в менструальному циклі – при зсуві яєчників відбувається порушення їх роботи і, як наслідок, зміна гормонального фону.

    Кровотечі при субсерозном тип пухлини виникають рідко. Причиною відсутності цієї ознаки є те, що міома не зачіпає слизову оболонку матки.

    Множинна форма пухлини з підставою здатна ускладнюватися перекручуванням. У цьому випадку у жінки з’являються виражені ознаки гострого живота, які неможливо ігнорувати.

    Методи діагностики

    Малі розміри пухлини ускладнюють діагностику, оскільки не мають клінічних проявів і не порушують роботу органів малого тазу. При підозрі на міому матки жінці призначаються наступні діагностичні маніпуляції:

    • бімануальне обстеження;
    • мазок з піхви і шийки матки;
    • УЗД;
    • МРТ;
    • КТ;
    • рентген.

    На розсуд лікаря перелік діагностичних маніпуляцій може бути розширений або звужений.

    интерстициально субсерознаяИнтерстициально-субсерозная міома може бути причиною маткових кровотеч

    Медикаментозна терапія

    До лікування медикаментозними засобами вдаються, якщо діаметр новоутворення невеликий і воно не має тенденції до зростання. У терапії використовуються:

    • антибіотики – при виявленні інфекцій, які передаються статевим шляхом;
    • нестероїдні протизапальні засоби – для симптоматичної допомоги;
    • протеолітичні препарати – з метою запобігання спайкового процесу;
    • гормональні ліки – для придушення росту міоми.

    Оцінка ефективності медикаментозної терапії виконується протягом 2-4 місяців. Якщо діаметр вузла залишається незмінним, приймається вичікувальна позиція. Коли міома матки має тенденцію до зростання, пацієнтці призначається хірургічне втручання.

    В яких випадках призначається операція

    Операцію з приводу видалення доброякісної пухлини міометрія виконують різними методами. Пріоритетним вважається емболізація маткових артерій. Процедура проводиться в тому випадку, якщо у вузлі є кровотік. Маніпуляція передбачає підведення катетера через стегнову артерію до порожнини матки з подальшим введенням блокуючого речовини. Розчин «відключає» кровопостачання пухлини, в результаті чого вона перестає функціонувати.

    Радикальне хірургічне втручання рекомендується в крайніх випадках, коли іншими способами зупинити зростання пухлини не вдається. Оперативне втручання призначається, якщо новоутворення має ніжку і розташовується в черевній порожнині. Хірургічне лікування проводиться за допомогою лапароскопії. Піхвовим доступом видалити субсерозный тип вузла не вдається.

    Прогноз лікування

    При виборі правильної тактики дій перспектива сприятлива. При відсутності тенденції до зростання за новоутворенням регулярно спостерігають. Гормональне і протизапальне лікування часто приносить позитивні результати, оскільки нормалізує менструальний цикл та усуває хронічні тазові болі.

    Хірургічне видалення новоутворення має сприятливий прогноз при малих розмірах пухлини. Після проведеної маніпуляції важливо дотримувати рекомендації лікаря, приймати призначені медикаменти і спостерігати за станом рубця.

    У деяких жінок після хірургічного втручання відбувається рецидив. Однак зростання нового вузла частіше починається в іншому місці м’язового шару. При великих розмірах пухлини або численних рецидивах, які серйозно знижують якість життя жінки, призначається гістеректомія.

    Лейоміома і вагітність

    Пухлина доброякісного характеру зазвичай не є перепоною для настання вагітності. При невеликому діаметрі новоутворення не порушує функцію яєчників і не стає причиною зміни менструального циклу. Оскільки новоутворення росте в порожнину очеревини, воно не здатне стати провокатором відшарування плодових оболонок.

    Якщо під час гестаційного терміну у жінки виявили пухлину міометрія на ніжці, рекомендується виконати видалення новоутворення на терміні після 16 тижнів. Дане лікування не створює ризиків для дитини, але запобігає небезпечні ускладнення.

    Субсерозная пухлина може вплинути на плин пологів. За скорочення матки під час природного розродження відповідає міометрій. З-за пухлини у пацієнтки може бути знижена активність цієї ділянки.

    Нерідко таке ускладнення є підставою для проведення кесаревого розтину. Під час операції лікар може відразу виконати видалення пухлини, якщо розріз порожнини матки доведеться на її ділянку.

    Субсерозную міому матки часто виявляють у жінок дітородного віку випадково. Залежно від діаметра, тенденції до зростання і типу новоутворення лікарі обирають індивідуальну тактику дій. Прогноз при своєчасній терапії сприятливий.

    Читайте далі: прищі на спині у жінки