Опісторхоз у дітей: симптоми та підхід до лікування

740

Зміст:

  • Симптоми хвороби
  • Лікування опісторхозу
  • Опісторхоз у дітей характеризується ураженням підшлункової залози та печінки. Гельмінтне захворювання протікає в різних варіантах, які відрізняються симптомами і скаргами дитини. При своєчасному виявленні гельмінта і підборі комплексної терапії прогноз сприятливий.

    Симптоми хвороби

    Опісторхоз у дітей: симптоми і лікування

    Опісторхоз виникає при інфікуванні організму гельмінтами — котячої або сибірської двуусткой. Вони потрапляють в нього через рибу, а також продукти життєдіяльності людини й тварин.

    До ранніх проявів опісторхозу у дітей відносять:

    • підвищення температури тіла до 38-38,5 градусів. Лихоманка розвивається повільно і триває до 2-3 тижнів;
    • кропив’янка, свербіж, алергічний бронхіт без впливу на організм зовнішніх алергенів;
    • диспепсичні явища у вигляді нудоти та блювоти;
    • інтоксикація, яка проявляється загальною слабкістю, плаксивістю дитини і швидкою стомлюваністю.

    Прогресування захворювання призводить до появи болю в лівому або правому підребер’ї, пожовтіння шкірних покрив і посилення лихоманки.

    Батькам важливо знати, як виявити хворобу. Фахівці рекомендують проводити дослідження калу. В аналізі виявляють яйця гельмінта, що підтверджує діагноз.

    Додатково проводиться клінічний і біохімічний аналіз крові, ультразвукове дослідження печінки, підшлункової залози та інших органів черевної порожнини. Інтерпретує результати обстеження тільки лікар.

    Лікування опісторхозу

    Клінічні рекомендації для усунення опісторхозу дають вказівки лікаря використовувати протигельмінтні препарати різних фармакологічних груп. Вони пригнічують розмноження двуусток і призводять до одужання. Крім того, використовують допоміжні засоби:

    • препарати урсодезоксихолевої кислоти, що забезпечують нормальне виділення жовчі і захист печінкової тканини від токсичного пошкодження;
    • інфузійну терапію при вираженій інтоксикації;
    • антибактеріальні препарати при вторинному інфікуванні організму бактеріями на тлі імунодефіциту.

    Опісторхоз в дитячому віці має сприятливий прогноз. Захворювання добре піддається лікуванню противогельминтными засобами і не призводить до ускладнень. Якщо батьки займалися самолікуванням або використовували народні методи, то у дитини часто виникають дискінезія жовчовивідних шляхів, ураження печінкової тканини та інші негативні наслідки захворювання.

    Дивіться далі: зригування у новонароджених