Особливості лікування жовтяниці новонароджених фототерапією

1599

Зміст:

  • Що таке фототерапія?
  • Скільки триває фототерапія?
  • Фототерапія в домашніх умовах
  • Більш ніж у половини малюків на 2 або 3 день життя шкіра набуває жовтуватого відтінку. Впоратися з проблемою допомагає фототерапія (лікування ультрафіолетом). Організувати фототерапію при жовтяниці новонароджених можна і в домашніх умовах.

    Що таке фототерапія?

    Фототерапія при жовтяниці новонароджених – один їх найбільш сприятливих та ефективних способів боротьби з проблемою. У процесі використовуються лампи, ультрафіолетові хвилі яких перетворюють білірубін в нешкідливе розчинна речовина і виводять його з організму дитини природним шляхом. В результаті швидко знижується концентрація жовтого пігменту, нейтралізується його негативний вплив на новонародженого.

    Особливості фототерапії при жовтяниці новонароджених

    Нешкідливий водорозчинний ізомер виводиться протягом 12 годин після завершення процедури разом з каловими масами.

    Випромінювання за своїми характеристиками схожий з природними сонячними променями, але має синій відтінок. Процедура світлолікування безболісна і не доставляє дискомфорту дитині.

    Фототерапія при жовтяниці рекомендується у багатьох випадках. Наприклад:

    • якщо малюк з’явився на світ слабким/недоношеним/з низькою масою тіла;
    • при анемії;
    • якщо у дитини температура тіла нижче 35 градусів;
    • при резус-конфлікті.

    Процедура заборонена для дітей з жовтяницею, якщо визначений механічний тип недуги, є аномалії печінки або рівень жовтого пігменту виявився надмірно високим. При цих умовах вибираються інші способи терапії.

    Скільки триває фототерапія?

    Важко назвати оптимальну тривалість процедури. Вона буде залежати від стану новонародженого.

    Якщо дитина сильно перегрітий і/або його тіло почервоніло, лікування потрібно терміново припинити.

    Мінімальний термін світлолікування становить 2 години. Якщо рівень жовтого пігменту залишається незмінно високою, то дитина залишається під лампою на 4 доби. Малюк повинен знаходитися під нею постійно протягом 96 годин з перервами лише на годування. Щоб не знизити ефективність процедури, мамі слід забирати малюка до грудей максимум на 2-3 години. Буває, що після терапії світлом дитина стає сонливою або у нього з’являється алергічний висип. Нерідко шкіра маленького пацієнта також набуває бронзовий відтінок, починає сохнути. Ці побічні дії не вимагають спеціальних процедур і проходять самостійно через декілька днів.

    Фототерапія в домашніх умовах

    Частіше процедура проводиться в умовах стаціонару, але не забороняється і домашнє фотолікування. Спеціальну лампу батьки можуть купити або взяти в оренду.

    Дуже важливо проводити фототерапію при жовтяниці у новонароджених тільки після попереднього узгодження з педіатром.

    При домашньому лікуванні спеціальна лампа кріпиться збоку дитячого ліжечка. Включати її допустимо на відстані не менше ніж 50 см від новонародженого. Обов’язково потрібно закрити очі і статеві органи дитини щільною чистою тканиною, складеної в 4-5 шарів, а також подбати про підігріві, якщо в кімнаті прохолодно. Батьки повинні уважно стежити за станом малюка при використанні спеціальної ультрафіолетової лампи в домашніх умовах.

    Щоб уникнути опіків, не можна залишати одного новонародженого з включеним приладом. Необхідно контролювати температуру тіла дитини в процесі терапії і стежити, щоб на його шкірі не з’являлися почервоніння.

    При домашньої фототерапії дитини потрібно регулярно перевертати і діставати на годування. Під впливом ультрафіолету організм малюка швидко втрачає вологу, а грудне молоко не тільки дозволяє уникнути обезводнення, але і прискорює виведення білірубіну.

    Фототерапія – ефективна процедура для боротьби з жовтяницею у новонароджених. Вона безпечна, якщо уважно дотримуватися всі інструкції лікаря і ретельно доглядати за малюком в процесі лікування.

    Читайте також: причини кон’югаціонной жовтяниці у новонароджених