Особливості та ризики четвертої вагітності

988

Зміст:

  • Особливості четвертої вагітності
  • Позитивні сторони
  • Рекомендації лікарів
  • Четверта вагітність – обдуманий і відповідальний крок батьків. Після декількох пологів жінка готова до краси гестаційного терміну і знає, що її очікує. Незважаючи на всі позитивні сторони, виношування четвертого дитини пов’язане з деякими ризиками.

    Особливості четвертої вагітності

    У сучасному суспільстві пригнічується тенденція до народження однієї дитини. Все частіше можна зустріти новоспечених мам у віці, які планують народження четвертого і навіть п’ятого дитини.

    Прийнято вважати, що організм жінки може легко перенести 5 вагітностей. Наступні виношування сприймаються акушерами-гінекологами скептично і асоціюються з підвищеною небезпекою.

    Четверта вагітність протікає більш гладко, але має підвищені ризики

    Особливістю виношування четвертого дитини є те, що вік жінки зазвичай наближається до 40 років. Рідко можна зустріти дівчат до 25-28 років, які вагітні четвертим. Незалежно від того, яка по рахунку дитина планується, після 35 років жінка має підвищені ризики:

    • збільшується ймовірність народження дитини з генетичними аномаліями;
    • підвищується ризик ускладнень під час виношування і пологів через придбаних хронічних захворювань;
    • пригнічується вироблення статевих гормонів, що призводить до загрози переривання на ранніх термінах;
    • зростає ризик розвитку цукрового діабету, гестозу, прееклампсії;
    • резус-конфлікт виникає у жінок з негативним резусом.

    Багато гінекологів відмовляють пацієнток від четвертих пологів після 40 років. Є ймовірність того, що під час розродження виникнуть обставини, які стануть підставою для хірургічного втручання. Особливо небезпечні пологи після трьох кесаревих, оскільки є небезпека розбіжності колишніх рубців. Жінка при плануванні 4 дитини має перебувати під пильним наглядом гінеколога.

    Незважаючи на всі ризики і небезпеки, не можна упускати з уваги позитивні сторони такого рішення.

    особенностиОсобливістю четвертих пологів стає те, що вони проходять швидше і з меншим травматизмом

    Позитивні сторони

    Четверті пологи, як і перші, надають омолоджуючу дію на організм жінки. Можна помітити візуальні зміни в зовнішності. Навіть після 40-45 років народження дитини облагороджує і окрилює новоспечену маму. Також можна відзначити інші позитивні сторони четвертої вагітності:

    • Рішення народити ще одну найчастіше приймається усвідомлено. На відміну від попередніх вагітностей, які могли бути випадковими, жінка і чоловік підходять до планування відповідально.
    • Сім’я, в якій народжується 4 дитина, вважається стабільною. Майбутні батьки знають, яких матеріальних і моральних вкладень потребують діти. Наважуючись на четвертого вони готові до таких витрат.
    • Жінка знає, до чого готуватися. Майбутню маму, що зважилася на цей крок, не лякає ранній токсикоз, хворобливі відчуття в пологах і безсонні ночі. Оскільки найчастіше четвертий народжується після 40, жінка вже може насолоджуватися материнством.
    • Молоко після пологів в 4 раз приходить на 1-2 добу. Це дозволяє відмовитися від догодовування немовляти сумішшю. Молочні залози породіллі вже готові до чергового вигодовування, тому мастити, лактостазы і лактаційні кризи виникають рідко.
    • Пологи в 4 раз проходять швидше. Період переймів порівняно з першими скорочується майже в два рази. Така закономірність пояснюється тим, що органи малого тазу жінки вже готові до змін і знають, що від них вимагається.
    • Під час природних пологів зберігається мінімальний ризик травм. М’язова тканина малого тазу досить розтягнута і швидко реагує на гормональні зміни.
    • Після народження 4 дитини у жінки буде багато помічників. Середня різниця між 1 і 4 дитиною становить не менше 10 років. Це дозволить новоспеченій мамі покладатися на допомогу старших дітей в перші тижні і місяці після пологів.

    Наважуючись на 4 дитини, жінка і чоловік тверезо оцінюють своє матеріальне становище і фізичне здоров’я. Зваживши плюси і мінуси, вони можуть прийняти відповідальне рішення.

    Рекомендації лікарів

    При плануванні четвертої вагітності лікарі рекомендують:

    • не затягувати з реалізацією рішення, оскільки ймовірність природного зачаття з кожним роком знижується;
    • звернутися за медичною допомогою, якщо запліднення не наступає протягом півроку активних спроб;
    • перед зачаттям пройти комплексне обстеження і переконатися, що відсутні протипоказання для чергових пологів.

    Після успішного зачаття необхідно звернутися до лікаря для взяття на облік до 10-12 тижнів. Це дозволить стежити за тим, як протікає вагітність. Під час виношування важливо проходити всі обстеження, особливо скринінги 1, 2 та 3 триместрів.

    Звернутися в установу родопомочі необхідно при перших ознаках активної пологової діяльності – вилиття навколоплідних вод або появі перейм. Слід пам’ятати, що четверті пологи можуть бути стрімкими або затяжними, що вимагає своєчасного втручання фахівців.

    Читайте в наступній статті: оральний секс при вагітності