Папіломи в піхву: симптоми і методи лікування

1267

Зміст:

  • Вірус папіломи – що це таке?
  • Причини хвороби
  • Як виглядають папіломи
  • Чим небезпечне захворювання
  • Супутні ознаки у людини
  • Діагностика
  • Ставлення медиків до видалення папілом
  • Ефективне лікування
  • Папіломи в піхву з’являються при зараженні ВПЛ. Активність інфекції виникає на тлі зниження імунного захисту організму. Протягом тривалого часу збудник може не проявляти себе, чекаючи зручного випадку для активізації.

    Вірус папіломи – що це таке?

    ВПЛ – віруси, які налічують до 200 підтипів. Збудник є найпоширенішою вірусною інфекцією статевих шляхів після герпесу. Близько 13 типів ВПЛ вважаються надзвичайно небезпечними для людини. Саме вони визначаються у пацієнтів з онкологією органів репродукції і залоз внутрішньої секреції. Жінка може зовсім не підозрювати про те, що є носієм страшних видів хвороби. Визначити присутність ВПЛ в організмі можна за допомогою діагностики або за характерними симптомами.

    Папіломи в піхву є ознакою зараження ВПЛ

    Папіломи в піхву є ознакою запущеної інфекції. При зараженні збудник стикається з імунітетом, який починає виробляти антитіла. При гарній опірності організму активність внутрішньоклітинних збудників пригнічується. Інфекція постійно знаходиться в тілі людини, має латентний перебіг або загострюється. Її неможливо усунути ніякими способами. Тільки хороша опірність імунітету забезпечує стійкий захист протягом тривалого часу.

    При зниженні резистентності організму вірус «прокидається». У цей момент відбувається формування папілом, які можуть досить швидко розростатися на слизовій. У гінекології такі новоутворення також називають кондиломами або генітальними бородавками.

    Причини хвороби

    Головною причиною формування вагінальних бородавок є інфікування ВПЛ. Найчастіше зараження відбувається при незахищеному статевому контакті з носієм інфекції. Рідше збудник проникає в організм через кров або переходить від матері дитині під час природних пологів.

    Спровокувати активність вірусу може:

    • тривале лікування гормонами або антибіотиками;
    • використання імуносупресивних препаратів або проведення хіміотерапії;
    • шкідливі звички;
    • погана екологічна обстановка;
    • хронічна втома;
    • застуда або інфекційні хвороби.

    Під час діагностики важливо встановити причини зниження імунітету. Якщо не визначити провокуючий чинник, боротися з ВПЛ можна довго і безрезультатно.

    Як виглядають папіломи

    Жінка не може самостійно побачити папілому в піхву, оскільки заглянути туди фізично неможливо. Однак нарости, викликані активністю ВПЛ, можуть розташовуватися в тому числі на зовнішніх статевих органах. Найчастіше виявляються вражені стінки малих і великих статевих губ, отвір піхви.

    удалениеВидалення папіломи проводиться на тлі противірусного лікування

    Папіломи зазвичай розташовуються гронами по кілька штук. Зовні вони схожі на невеликі нарости тілесного кольору. Можна припустити, що вони є продовженням епітеліальної тканини, тільки відходять убік у вигляді невеликого стрижня. Папіломи у вигляді грона нагадують м’якоть цитруса. Кілька виростів збираються в одну купку, утворюючи невелике скупчення епітеліальної тканини. Відмінною особливістю папілом є те, що вони можуть кровоточити. Якщо зі стінок статевих губ ненавмисно здерти наріст, то під ним утвориться ранева поверхня. Через якийсь час на цьому місці знову з’являється папілома, але вона може бути вже більшого розміру.

    Чим небезпечне захворювання

    Вагінальні папіломи вважаються небезпечним захворюванням. На відміну від тих, які розташовані зовні, такі новоутворення виявляються на пізніх стадіях. Вірус папіломи небезпечний для жінки, оскільки може викликати ракові пухлини. Особливо часто вони локалізуються на шийці матки. Новоутворення, розташовані в піхву, можна вважати передраковим станом.

    Папіломи, що локалізуються всередині піхви:

    • травмуються і кровоточать;
    • ускладнюють статеве життя;
    • створюють естетичний дискомфорт;
    • є протипоказанням для природних пологів.

    Наскільки небезпечний ВПЛ для жінки, можна дізнатися тільки після діагностики. Обстеження дозволяє визначити тип інфекції та зробити прогноз.

    Супутні ознаки у людини

    Папіломи можуть тривалий час не проявляти себе. Поки новоутворення має малі розміри, воно не доставляє дискомфорту. По мірі росту вузлів з’являються ознаки захворювання. Інтенсивність клінічної картини залежить від локалізації новоутворень, кількості папілом, їх розміру і типу вірусної інфекції.

    Характерні ознаки зараження ВПЛ:

    • кровотечі зі статевих шляхів, які виникають після статевого контакту або використання вагінальних пристосувань;
    • зниження імунітету, часті інфекційні захворювання та застуди;
    • поява наростів у вигляді невеликих бородавок на поверхні тіла, особливо в зоні складок;
    • зниження маси тіла, відсутність апетиту;
    • апатія, загальне погіршення самопочуття;
    • порушення менструального циклу на пізніх стадіях вірусоносійства.

    При прогресуванні хвороби і розвитку раку шийки матки у жінки з’являються додаткові симптоми.

    Статистика показує, що 90% пацієнтів з раком ануса, шийки матки, піхви і ротової порожнини були заражені ВПЛ. Особливо небезпечними типами вважаються 16 і 18.

    При зараженні небезпечними типами вірусної інфекції онкологія у жінок зі стійким імунітетом може розвинутися протягом 20 років. При ослабленій захисній системі організму ознаки раку з’являються вже через 5 років.

    Діагностика

    Перед тим як робити видалення папілом, необхідно обстежитися. При виявленні малонебезпечних типів збудника корекція може виконуватися в косметологічному кабінеті. Якщо виявлені види ВПЛ, які викликають рак, необхідно проводити комплексне лікування виключно у спеціалізованому медичному закладі.

    Для діагностики зазвичай виконується аналіз крові. Методом полімеразної ланцюгової реакції виявляється збудник інфекції і визначається його тип. Для уточнення діагнозу здається мазок з піхви і шийки матки.

    внутриВсередині виявити папіломи вдається тільки при гінекологічному огляді

    Обов’язковим етапом обстеження при папіломовірусною інфекції є мазок на онкоцитологію. Його результати показують стан шийки матки і дозволяють визначити ймовірність розвитку злоякісної пухлини. При виявленні патологічних ділянок рекомендується виконати кольпоскопію з розширеними тестами.

    Ставлення медиків до видалення папілом

    Сучасні методи малоінвазивних методів лікування дозволяють позбутися від наростів без негативних наслідків. Спосіб проведення операції вибирається у відповідності з масштабом уражених тканин, глибиною поширення новоутворень, віком пацієнтки і бюджетом. Предпочитаемыми методами є лазерна обробка та лікування радіохвилями. Ці способи не викликають рубцювання епітеліальної тканини на місці розташування папіломи, мають мінімальний ризик інфікування, не припускають кровотеч і ефективні при одноразовому застосуванні.

    Видалення папілом часто призводить до рецидиву захворювання. Повторне формування наростів пояснюється тим, що активність інфекції не пригнічена. Генітальні бородавки є результатом ВПЛ. Їх можна прибрати за допомогою косметичних процедур, але видалення наслідків не призведе до знищення збудника.

    Ефективне лікування

    Незалежно від того, де розташовується папілома – біля входу в піхву або глибше, – необхідно проводити комплексну терапію. Лікар на підставі результатів аналізів призначає схему індивідуально. Стандартні етапи лікування включають в себе:

    • прийом противірусних засобів;
    • терапію імуномодуляторами;
    • курсове використання вітамінних комплексів, особливо групи В, С, А, Е;
    • фізіотерапію.

    Одночасно з консервативним способом корекції виконується припікання папілом.

    Деякі жінки за порадою знайомих і колишніх подруг намагаються позбавитися від генітальних бородавок за допомогою народних засобів. Для цього вони використовують чистотіл, розчин мідного купоросу та інші отруйні речовини. Фахівці не рекомендують вдаватися до даних способів, оскільки не можна передбачити реакцію організму на подібні дії.

    Для профілактики вірусної інфекції рекомендується користуватися бар’єрними засобами контрацепції під час статевого акту. В останні роки широко застосовується вакцинація проти небезпечних типів ВПЛ. Особливо актуальна щеплення для жінок, оскільки у чоловіків ВПЛ рідко викликає ускладнення і пухлини злоякісного характеру.

    Читайте також: олеогранулема молочної залози