Педіатр пояснив, чи можна гуляти з дитиною і купати його під час ГРВІ

1283

Малюк захворів… Батьки оточують його увагою і прикладають максимум зусиль до того, що він почав одужувати. Оберігають від потенційної зустрічі з новим джерелом інфекції. Турбуються з приводу переохолодження. І на всякий випадок не купають дитину і не гуляють з ним (навіть якщо стан малюка вже дозволяє).

Педіатр Анастасія Старостіна пояснює: купання та прогулянки —не те, чого потрібно побоюватися.

Під час ГРВІ дитина потіє, лихоманить. З потім виділяються продукти обміну речовин, ліки.

Піт—відмінна живильне середовище для мікробів. Під час ГРВІ у багатьох дітей з’являються попрілості, — пояснює доктор. — Завдяки купання ми змиваємо піт, секрет сальних залоз, забруднення.

Некупанный тиждень дитина покритий своєрідною «тісно-мікробної» плівкою, яка не дає шкірі дихати і виконувати свої функції.

Читайте також:Доктор Комаровський розповів, можна відкривати вікна при підвищеній температурі у дитини

Анастасія Старостіна нагадує про те, що:

…шкіра має дихальну функцію, захисну, імунну, терморегуляторную, видільну, ендокринну, метаболитную і рецепторну. Шкіра — депо крові (завдяки розвиненій мережі кровоносних судин).

Тому купатися під час застуди необхідно! — переконана педіатр.

Мити голову в період ГРВІ теж можна, — продовжує тему Анастасія Старостіна. — Вода допомагає підбадьоритися, зменшити головний біль, знизити температуру тіла. Прийняття ванни покращує настрій. Діти люблять плавати і пірнати.

У той же час доктор звертає увагу на важливий аспект:

Я не закликаю купати дитину насильно, всупереч його бажанню. Якщо нездужання настільки сильно, дитина вередлива, нічого не хоче, мова про купання і миття голови не йде.

Читайте також:Доктор Комаровський пояснив, як навчити дитину сякатися

Матусі часто хвилюються: а чи можна гуляти з застудженим дитиною, якщо у нього немає температури?

Хворому потрібне свіже повітря, кисень і гарний настрій. Якщо дитина добре себе почуває, активний і проситься гуляти, не відмовляйся йому в задоволенні. Якщо висока температура добре знижується, можна дати жарознижуючі і піти на прогулянку, — радить педіатр Анастасія Старостіна. — По можливості гуляйте в паркових зонах, подалі від доріг і громадських місць.

А ви купаете дитини під час ГРВІ? Гуляєте з ним?

Всі фото: Depositphotos