Плоский епітелій у сечі у дитини: причини появи і розшифровка

3204

Зміст:

  • Види клітин
  • Норма у дитини
  • Коли епітелій підвищено
  • Аналіз сечі використовується в педіатрії для виявлення захворювань сечовидільної системи й інших внутрішніх органів. Крім біохімічних показників, оцінюється наявність клітин, які в нормі представлені одиничними структурами. На підставі отриманих результатів призначають додаткові методи обстеження і лікування підбирають.

    Види клітин

    Плоский епітелій у сечі у дитини: причини появи і лікування

    Епітелій — це клітинна структура, яка вистилає різні порожнини і слизові оболонки в організмі людини. У сечі можуть бути виявлені три типи епітеліальної тканини:

    • плоский, які покриває слизові оболонки уретри, а у дівчаток додатково внутрішню частину статевих губ і піхви;
    • перехідний, розташований на внутрішньому шарі сечоводів, сечового міхура і ниркових мисок;
    • нирковий — розташований в канальцях нирок.

    При різних захворюваннях виявляється свій тип епітелію в сечі. Це дозволяє уточнити локалізацію патологічного процесу.

    Норма у дитини

    Перехідний і плоский епітелій у сечі у дитини може виявлятися в відсутність захворювань. Однак число клітин — не більш 2-3 у полі зору. Вони потрапляють в зразок із-за порушення техніки збору сечі. Найбільш часта причина — відсутність попередніх гігієнічних процедур.

    У новонароджених кількість плоского епітелію вище, так як органи сечовидільної системи адаптуються до нових умов життя. Ниркові епітеліальні клітини завжди відсутні. Вони не потрапляють у сечу з канальців органу. Винятком є діти до 1 року, коли нирковий епітелій виявляється в кількості 5-8 клітин.

    Коли епітелій підвищено

    Розшифровка аналізу проводиться тільки лікарем. Батькам не слід самостійно інтерпретувати результати, так як це може привести до постановки неправильного діагнозу. Підвищення кожного типу епітелію свідчить про певних хворобах, що використовується в диференційній діагностиці.

    Плоский епітелій у сечі у дитини характерний для запальних захворювань органів сечовидільної системи. Вони розвиваються на тлі переохолодження та недотримання гігієни. Часті патології, що супроводжуються такими змінами, — уретрит і цистит. При різкому збільшенні кількості клітин лікар може запідозрити пієлонефрит, туберкульоз нирок або злоякісні новоутворення.

    Якщо кількість клітин при аналізі — 34, то рекомендується проведення повторного дослідження через 23 дні. Воно проводиться після навчання батьків правилам забору сечі у дитини.

    Кількість перехідних клітин збільшується при порушенні правил здачі аналізу або запалення в органах сечостатевої системи. Крім цього, епітелій виявляється при сечокам’яній хворобі, пухлинах і слизових поліпах в чашково-лоханочном комплексі.

    У дітей до року може виявлятися нирковий епітелій у вигляді поодиноких клітин. Якщо він підвищений, то у дитини може бути гломерулонефрит, вроджені патології клубочкового апарату нирок або нефрит. Це запальні ураження ниркової тканини, що характеризуються розвитком функціональної недостатності.

    При підвищенні в аналізі числа клітин або появі ниркового епітелію батькам необхідно відразу звернутися за медичною допомогою. Самолікування неприпустимо.

    Виявлення плоского або іншого епітелію в сечі — тривожна ознака. Це свідчить про розвиток запальних або пухлинних захворювань в органах сечостатевої системи. Правильна розшифровка аналізу дозволяє запідозрити конкретну патологію і підібрати необхідні лабораторні чи інструментальні дослідження.

    Також рекомендуємо почитати: эпиглоттит у дітей