Показання і група ризику до проведення цервикометрии

735

Зміст:

  • Навіщо проводиться цервикометрия?
  • Свідчення
  • Техніка виконання
  • Розшифровка результатів
  • Що робити, якщо шийка вкорочена?
  • Цервикометрия – це ультразвукове визначення параметрів шийки матки. З його допомогою можна оцінити можливі ризики вагітності, зокрема, ризик передчасних пологів або загрозу викидня.

    Навіщо проводиться цервикометрия?

    Дане обстеження обов’язково для всіх вагітних, навіть якщо виношування дитини проходить без ускладнень. Воно проводиться в цілях профілактики спільно з плановим другим УЗД. Терміни проведення в такому випадку — 20-24 тиждень вагітності.

    Цервикометрия – процедура оцінки ризику несприятливого результату вагітності

    Якщо у вагітної вже присутні ускладнення, наприклад, якщо перший скринінг показав відхилення, обстеження може проводитися набагато раніше. Тоді термін проведення даної процедури — 11-13 тиждень. Процедура може повторюватися з інтервалом 1-2 тижні аж до кінця другого триместру.

    Якщо на 24-25 тижні вагітності цервікальний канал короткий і розширений, то це величезний ризик передчасних пологів. У 50% жінок з шийкою матки довжиною менше 15 мм народжуються недоношені діти.

    В ході цервикометрии оцінюються такі параметри шийки матки:

    • довжина;
    • ступінь розкриття;
    • щільність;
    • форма і розташування щодо осі тазу.

    Якщо хоча б один параметр не відповідає нормі, то це може вплинути на вагітність.

    Свідчення

    Якщо вагітність протікає нормально, а можливі ризики відсутні, то обстеження робиться тільки 1 раз. При наявності медичних показань процедура повторюється багаторазово для оцінки стану шийки матки та контролю прогресування патології.

    Група ризику:

    • багатоплідна вагітність;
    • викидні в минулому з-за неспроможності шийки;
    • загроза переривання вагітності;
    • рубці на шийці після попередніх пологів;
    • прогестероновая недостатність;
    • коротка шийка матки;
    • розродження раніше терміну в минулому;
    • операції на шийці, наприклад, припікання або обрізання;
    • гіпертонус матки;
    • істміко-цервікальна недостатність (ИЦН);
    • деформація шийки або вроджені аномалії.

    Дане обстеження також призначається при погіршенні самопочуття вагітної, наприклад, при болях внизу живота, почастішання сечовипускання і патологічних виділеннях з піхви.

    При обтяженому анамнезі може проводитися ще одна діагностична процедура – доплерометрія. З її допомогою оцінюється стан плода, а саме — робота серця і кровообіг в головному мозку, також досліджується кровотік в матці і пуповині.

    Техніка виконання

    Дане обстеження нічим не відрізняється від звичайного плавного УЗД. Вимірювання довжини шийки матки може проводитися трансвагінально або зовнішнім способом. Обидві методики мають свої переваги, вони безпечні і безболісні, тому переживати за плід не варто.

    ПоказанияПри трансвагінальної цервикометрии датчик не стосується шийки матки

    Внутрішній, або трансвагінальний, спосіб, найбільш інформативний. Але з-за того, що датчик вводиться безпосередньо в піхву, багато жінок побоюються трансвагінального УЗД. Вони вважають, що будь-які трансвагінальні маніпуляції в період вагітності можуть призвести до кровотечі і викидня. Така думка помилкова.

    Вагінальне обстеження абсолютно безпечно, больових відчуттів або ускладнень не виникає. Ризик занесення інфекції також відсутня, так як на датчик одягається презерватив, який, до речі, повинна принести жінка. В ході обстеження вагітна не повинна відчувати біль. Якщо больові відчуття є, то про це варто сказати фахівця.

    Спеціальна підготовка до обстеження не потрібна. Але перед тим, як заходити в кабінет УЗД, необхідно спорожнити сечовий міхур.

    Зовнішній спосіб вимірювання довжини цервікального каналу нічим не відрізняється від планового ультразвукового обстеження. Процедура триває 2-3 хв. Картинка виводиться на екран монітора, видно стан шийки, її основні параметри.

    В отриманні достовірних даних при цервикометрии важливу роль відіграє кваліфікація спеціаліста, а також ступінь спорожнення сечового міхура.

    Розшифровка результатів

    Для оцінки загроз при вагітності в облік беруться всі характеристики шийки матки в комплексі.

    На вагітність безпосередньо може вплинути довжина і ступінь відкриття внутрішнього зіва. У нормі на ранніх термінах вхід в матку повинен бути закритим. Незначне відкриття може свідчити про загрозу переривання вагітності або статевої інфекції. На пізніх термінах трактування результатів трохи відрізняється. За 1-2 тижні до пологів зів відкривається.

    Що стосується довжини шийки матки, то в нормі її значення не повинно бути менше 30 мм. Але ця цифра може змінюватися в залежності від терміну вагітності. Чим ближче дата пологів, тим більше коротшає цервікальний канал. Це нормальне явище, яке називається дозріванням шийки і є підготовкою до пологів.

    Норма довжини в залежності від терміну вагітності:

    • до 20 тижня – 3-4 см;
    • 20-24 – 3,4-4,5 см;
    • 25-29 – 3,5-4,8 см;
    • 30-34 – 3,4-4,3 см;
    • 35-40 – 2,5-3,5 див.

    Коли плід піднімається, то шийка подовжується. Ближче до пологів він опускається, відповідно, довжина цервікального каналу коротшає. Це нормально. Але якщо в першому або другому триместрі довжина стає менше 3 см, то з’являється ризик переривання вагітності. При значеннях 25-30 мм на терміні гестації 14-24 тижні жінка підлягає регулярному обстеженню. Якщо цервікальний канал коротшає до 24 мм і менше, то може бути запропоновано оперативне втручання — на шийку накладають кільце.

    ПоказанияРозшифровкою результатів займається лікар, він оцінює можливі ризики

    В цілому стан шийки матки оцінюється за сумарною кількістю балів всіх показників. Максимальне значення – 9. Рішення про інтенсивної терапії або операції приймається на підставі отриманої оцінки.

    Довжина шийки матки оцінюється максимум в 3 бали. Переходимо до розшифровки результатів:

    • більше 2 см – 0;
    • 1-2 см – 1;
    • менше 1 см – 3.

    Для даної характеристики чим менше балів, тим краще. Аналогічно для оцінки прохідності цервікального каналу або ступеня відкриття:

    • внутрішній зів закритий, у зовнішній входить менше половини кінчика пальця – 0;
    • відкриття на 1 палець – 1;
    • розкриття зовнішнього каналу більше 2 пальців – 2.

    При оцінці щільності шийки матки максимальна кількість балів становить 2.

    У нормі структура м’язового шару повинна бути щільною. Якщо це так, то присвоюється 0 балів. Якщо ущільнення присутній тільки в області зіву, то ставиться 1, а при м’якої консистенції – 2 бали.

    Також оцінюється розташування шийки матки:

    • зміщення назад – 0;
    • зрушення вперед – 1;
    • центральне розташування – 2.

    Підсумовуючи отримані бали за всіма показниками, можна судити про зрілість шийки матки.

    Інтерпретація результатів:

    • менше 3 балів – шийка незріла;
    • 3-6 – дозріває;
    • більше 6 – зріла.

    Коли сумарна оцінка становить 7-9 балів, то незабаром відбудеться розродження. Це нормальні показники для терміну 35-40 тижнів. Але якщо таку високу кількість балів буде на більш ранніх термінах, то ризики переривання вагітності великі. Може бути діагностована істміко-цервікальна недостатність, тобто приоткрытие зіву і вкорочення каналу. Патологія досить підступна, оскільки вагітна може не здогадуватися про неї. Вона виявляється лише за допомогою цервикометрии. Незрілість шийки матки перед пологами також є патологією. Показання до кесаревого розтину.

    Як видно, завдяки оцінці в балах можна визначити ступінь підготовки шийки матки до пологів, передчасно виявити приховання патології, які можуть вплинути на подальший перебіг вагітності, призвести до втрати дитини або його народження раніше терміну. Не слід недооцінювати значимість цервикометрии. Якщо лікарем було призначено дане обстеження, то його обов’язково потрібно пройти, так як на це є свідчення. Фізикальне дослідження шийки матки на гінекологічному кріслі не дасть настільки точних даних, як ультразвукове дослідження.

    Що робити, якщо шийка вкорочена?

    Довжина шийки менше 30 мм вже викликає побоювання. Допустима межа варіюється в межах 25-30 мм. При оцінці стану вагітної і можливих ризиків до уваги береться не тільки термін вагітності, але і фізіологічне будову. Довжина шийки індивідуальна для кожної жінки, у кого-то вона від природи коротка, але це не є патологією.

    При розмірі цервікального каналу в межах 25-30 мм вагітна підлягає спостереженню. Якщо вона відчуває себе добре, у неї немає симптомів загрози переривання, наприклад, переймоподібних болів унизу живота або кров’янистих виділень з піхви, то лікування не призначається.

    ПоказанияПри поганих результатах цервикометрии може призначатися дообстеження

    При стрімкому дозріванні, а, відповідно, і вкороченні шийки призначається терапія. В такому випадку високий ризик невиношування дитини, особливо на термін менше 20 тижнів. Для попередження передчасного розкриття зіву на шийку накладається гумове кільце або шви. Вони знімаються за пару тижнів до пологів або при початку родової діяльності.

    Як правило, шви накладається до 20 тижня вагітності. Вагінальне кільце ставиться на більш пізньому терміні.

    Іноді проблема вирішується без оперативного втручання. Вагітної може бути запропонована терапія прогестероном. Гормон вводиться вагінально або призначається у формі таблеток. Прогестерон дуже важливий для збереження вагітності. Він зменшує тонус матки і підтримує високу щільність шийки.

    Для попередження переривання вагітності жінка повинна переглянути спосіб життя. Протипоказані фізичні навантаження, краще дотримуватися постільного режиму. Під забороною також статеве життя, слід носити бандаж, щоб знизити тиск на шийку.

    Але рухатися жінці потрібно, досить влаштовувати піші прогулянки на короткі дистанції. Якщо довго сидіти або лежати в одній позі, то може розвинутися цервікалгія (біль у шиї), захворіти спина.

    Читайте в наступній статті: цисталгія