Поліартрит у дітей: причини, ознаки та сучасні методи лікування

618

Зміст:

  • Характеристика та причини захворювання
  • Симптоми
  • Лікування
  • Прогноз
  • Термін «артрит» характеризує групу суглобових захворювань запального характеру. Артрит може бути самостійною патологією або розвиватися на тлі системного ураження, зокрема, ревматизму. Крім того, запалення можливо як в одному (моноартрит), так і відразу в кількох зчленуваннях (поліартрит). Поліартрит у дітей частіше діагностується у віці від 7 до 14 років і в більшості випадків є слідством ревматизму.Підвищення температури тіла – частий симптом поліартриту

    Характеристика та причини захворювання

    Ревматизм – це інфекційно-запальне захворювання, що вражає сполучну тканину. Його викликають 2 основні причини – інфекція та зміна імунного статусу дитини. Запалення в суглобах починається, як правило, після перенесеної ангіни, скарлатини, пневмонії, пики, а також деяких хвороб дихальних шляхів.

    Тим не менш, повної ясності в тому, чому виникає ревматичний поліартрит, досі немає. Адже далеко не всі діти хворіють на ревматизм після ангіни або запалення легенів.

    Значущим чинником є збій в роботі імунної системи, клітини якої – Т-лімфоцити – починають атакувати власні тканини.

    Немає сумнівів у спадковій схильності до ревматизму, оскільки найчастіше він виявляється у близьких родичів. Пусковим механізмом для його розвитку може стати переохолодження, перегрів, сильний нервовий стрес і інтоксикація.

    Реактивний поліартрит розвивається після інфекційних хвороб кишечника, сечовивідної системи та ЛОР-органів. Це може бути гайморит, бронхіт, ангіна, сальмонельоз, ієрсиніоз та ін. Спровокувати запальний процес в суглобах здатні також хронічно протікають інфекції, високі фізичні навантаження, травми і переохолодження.

    Симптоми

    Множинний артрит зустрічається приблизно у 5 маленьких пацієнтів з 10, яким поставили діагноз «ревматизм». Уражаються в основному великі і середні суглоби – коліна, лікті, плечі. Характерна симетричність ураження – якщо заболіло коліно на лівій нозі, то практично відразу ж виникає біль у другому колінному суглобі.

    На ранніх стадіях діти можуть скаржитися лише на незначну або помірну скутість вранці, коли згинати або розгинати кінцівку до кінця не виходить. З часом до тугоподвижности додається хворобливість в суглобах – артралгія, яка носить хвилеподібний характер і то з’являється, то зникає.

    Ювенільний поліартрит, який розвинувся на тлі ревматизму, можуть супроводжувати і інші ознаки:

    • розлад чутливості, печіння, оніміння;
    • слабкість і атрофія м’язів, розташованих поруч з хворим суглобом;
    • сильна пітливість та підвищення температури тіла;
    • деформація суглобів;
    • біль і скутість в шийному відділі хребта.

    При поліартриті у дітей нерідко відзначається схуднення, затримка росту, можливе подовження або вкорочення кінцівок. Запалення суглобів може поєднуватися з ревматичним пошкодженням органів зору – увеитом і іридоциклітом.

    Симптоматика реактивного поліартриту з’являється через 2 – 4 тижні після зараження інфекційним захворюванням. Початок завжди гостре, і разом з болем в суглобах погіршується загальний стан, підвищується температура тіла, виникає слабкість. Найбільш часто уражаються суглоби ніг.

    полиартрит у детейЗолотий стандарт лікування ревматичного артриту – Метотрексат, який становить основу більшості терапевтичних схем

    Лікування

    Терапія артритів завжди комплексна, тривала і обов’язково включає обмеження рухової активності. У фазі загострення виключаються стрибки, біг та рухливі ігри, а також перебування на сонці. Обмеження стосуються і харчування: рекомендується зменшити споживання білкової їжі, вуглеводів і тваринних жирів, солі і солодощів.

    Для лікування артриту застосовуються иммуносупрессорные і протизапальні препарати. У першу групу входять:

    • Метотрексат,
    • Сульфасалазин,
    • Хлорохін,
    • Гідроксихлорохін та ін.

    Біль і запалення знімають за допомогою нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) – Диклофенаку та Німесуліду. Якщо вони не приносять полегшення, НПЗЗ замінюють кортикостероїдами, які призначають у формі таблеток, внутрішньом’язових або внутрішньосуглобових ін’єкцій. Хороший ефект дає стероїдна пульс-терапія – прийом ліків коротким курсом у високих дозах.

    Прогноз

    Ревматичний артрит – це довічний діагноз з умовно сприятливим прогнозом. Вірогідність загострень зберігається протягом багатьох років. Реактивна форма захворювання у 95% випадків проходить самостійно через декілька тижнів або місяців.

    Також рекомендуємо почитати: лікування артриту колінного суглоба у дітей