Порада дня: якщо дитина бє батьків, говорите йому 5 фраз

1116

Малюк розсердився і вдарив маму. А потім щось пішло не так, дісталося і татові. Під гарячу руку дитини можуть потрапити дідусь, бабуся і інші домочадці. Треба щось робити! Про те, як це відбувається, в Мережі розповідають багато матусі:

Б’є всіх, якщо їй заборонити що небудь. З мого боку була помилка, я пару раз дала по попі. З цього все і почалося (Dakotta)

У нас б’ється, смикає за волосся, щипає і кусає (•°♔PROkляТаЯ-Раєм♔°•)

Я своїй давала здачі, вдарила мене. Я їй у відповідь, вкусила я — у відповідь, смикнула за волосся — я у відповідь. Були сльози, істерики, через тиждень підсумок: доньці 5 років, ця історія була десь в рік, дочка мене не чіпає, захищає, а над татом і бабусею, які здачі не давали, робили вигляд що плачуть (що дочка смішило), над ними знущається як хоче і б’є і штовхає і смикати (Олена Нечаєва)

Мій зразок відучився, хоча я і вистави розігрувала. Він зі мною разом ревів. Потім почала говорити, що маму треба гладити, а бити можна стінку, якщо вже полювання побитися (Шурік)

Я один раз вкусила до синця, разок вдарила у відповідь боляче по руках. І все пройшло (Юлія)

Дитячий психолог Дарина Смирнова пропонує вирішувати проблему без застосування сили і без віддзеркалювання ситуації. Спеціаліст підготувала перелік дій і фраз, які допоможуть переконати дитину в тому, що битися не можна!

Покажіть, що вам це не подобається через свої дії: відсторонитеся від дитини; якщо дитина була на руках, спустіть на підлогу; якщо це сталося під час гри, припиніть гру.

Опустіться до рівня дитини, встановіть зоровий контакт з дитиною і суворо скажіть: «Мене бити не можна».

Якщо дитина все ще намагається стукнути, перехопити руку дитину і ще раз суворо повторіть, дивлячись в очі: «Мене бити не можна».

Якщо при цьому присутні інші дорослі, навчіть їх приєднуватися до вас. Дитина б’є маму, мама каже, що бити її не можна, і тато підтверджує: маму бити не можна.

Якщо дитина злиться, пропонуємо йому альтернативні способи вираження злості. «Ти розсердився, що я тобі не дозволяю їсти цукерку. Битися не можна. Але ти можеш потопати ніжками». (Стукнути по подушці, порикувати, як тигрик та інші способи прийнятні для вас).

Якщо дитина стукнув вас для того, щоб ви звернули на нього увагу, вчить дитину висловлювати бажання словами: «Якщо ти хочеш грати, потрібно не битися, а сказати словами «хочу грати».

Читайте також:Порада дня: навчіть дитину «скидати» накопичену агресію

Психолог пояснює:

Будь-яка звичка формується не менше 3-х тижнів, в тому числі і звичка не кидатися з кулаками на батька.

Тому запасіться терпінням! Також Дар’я Смирнова зазначає, що запропонований нею алгоритм підходить для дітей будь-якого віку.

А у вашій родині були епізоди, коли дитина бив батьків? Розкажіть, як впоралися з ситуацією.

Всі фото: Depositphotos