Порада від Людмили Петрановской: використовуйте кращий метод для розвитку дитячої допитливості

861

Про що мріють турботливі мами і тата, які зацікавлені в успішному розвитку своєї дитини? Щоб він з задоволенням дізнавався нове. А що вони для цього роблять? Напевно записують його на різні розвиваючі заняття, читають цікаві книжки. Все це чудово, але є особливість, про яку корисно знати.

Читайте також:Звідки беруться діти: 5 найкумедніших відповідей

На неї звертає увагу батьків відомий психолог Людмила Петрановська. Експерт навела приклад, як дитяча допитливість часом наштовхується на межі, які будують мами і тата.

Проводили експеримент.

Маму з дошкільням запрошували в кабінет, повний цікавих ігор і іграшок. Експериментатор вибачався, казав, що йому треба відійти і пропонував відчувати себе в кабінеті «як вдома», говорив, що можна подивитися поки, що у нас тут є».

Через віконце-дзеркало він спостерігав, чим зайняті мама з дитиною.

Читайте також:Мама ділиться досвідом: як перетворити гру з дитиною в медитацію для себе

Основні типи поведінки було чотири:

1. Мама шикала на дитину, щоб «сидів смирно, нічого не чіпав». Вони удвох нерухомо чекали повернення фахівця.

2. Мама діставала з сумки журнальчик і занурювалася в читання. Дитина, поступово смелея, починав всі брати і грати.

3. Мама натхнене говорила дитині: «Дивись, які гарні ігри!» Показувала дитині як в них грати.

4. Мама сама хапала то одну гру, то іншу і намагалася розібратися, не звертаючи уваги на дитину. Дитина робила те ж саме.

Відгадайте, у дітей з якої групи виявилися кращі результати за рівнем допитливості, — поставила запитання Людмила Петрановська і відповіла на нього. — 4 і 2 група з невеликою різницею на користь 4-й.

Експерт пояснила, чому так сталося:

Не треба особливо розвивати допитливість. Якщо дитина живе в багатою, цікавою середовищі, якщо самим батькам все цікаво, і вони не туплять кожен вечір перед телевізором, все само прекрасно розвинеться.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: допоможіть дитині пристосуватися до життя самостійно

Виявилося, що багатьом користувачам Мережі подібна позиція близька.

Я — мама номер 4. Періодично думала, що я егоїстка. Все сама починаю дивитися. Наприклад, в книжковому магазині. Тепер не буду вважати себе винною. Тому що в тому де книжковому син мене вмовляє піти в дитячий відділ з книгами, енциклопедіями.

Моя мама така: не може спокійно пройти повз птиці або дерева, щоб не запитати, що це за птах або звернути увагу, яка вона красива. На квіти, на красиве хмара теж обов’язково вкаже) тепер я зі своєю дитиною так само роблю, намагаюся звернути його увагу на щось цікаве.

Лінивий, але цікавий батько — про мене)

Підводячи підсумок темі розвитку дитячої допитливості зазначимо: цікавтеся самі — і малюк буде надихатися вашим прикладом.

А як ви розвиваєте свого малюка?

Всі фото: Depositphotos