Порада від Людмили Петрановской: допоможіть дитині пристосуватися до життя самостійно

530

Після появи малюка пріоритети багатьох жінок змінюються. Тепер центром їхнього всесвіту стає дитина. Тому з часом матусі називають скаржитися на те, що не встигають вимити волосся, почистити зуби, випити гарячий чай… Це і багато іншого веде до емоційного вигорання.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: що допоможе мамі при емоційному вигорянні

А якщо не так сильно зрушувати пріоритети? Адже материнська любов менше не стане. На цю тему розмірковує відомий психолог Людмила Петрановська.

Ви маєте право жити своє життя, а дитина має до вашого способу жити пристосуватися, – пояснює експерт. – Саме на це працюють його інстинкти, його потужна програма поведінки прямування – бути зі своїм дорослим, орієнтуватися на нього, вважати хорошим і правильним все, що вважає хорошим і правильним дорослий, жити в його будинку, є його їжу, говорити його мовою, вести його спосіб життя.

Ця думка викликала бурхливе обговорення в Мережі. І, як виявилося, більшість матусь прийшли до висновку, що рада Людмили Петрановской потрібно застосовувати на практиці.

Занадто багато собі надумую, ось такі слова — підтримка.

Хоч розумію, але треба собі це вселити і перестати відчувати почуття провини! Буду читати як мантру!

І це правильно! Не варто культивувати ідеальність і створювати тепличні умови.

Психолог перерахувала багато чого з того, що бентежить більшість мам, і запропонувала подивитися на ситуацію з іншого боку.

Ви маєте право йти по справах, а ваша дитина має право через це засмучуватися. І ви не зобов’язані залишатися вдома, щоб він не засмучувався, як і він не зобов’язаний робити вигляд, що його це влаштовує.

Ви маєте право заводити нових дітей, а дитина має право ревнувати до них. Ви не зобов’язані відмовляти собі в розширенні сім’ї, щоб він міг залишатися єдиним, але і дитина не зобов’язаний робити вигляд, що йому все подобається.

Ви маєте право розлучитися з чоловіком, а дитина має право страждати з-за цього. Ви не зобов’язані жити в постылом шлюбі, щоб він не страждав, але і він не зобов’язаний ковтати свої почуття.

Ви маєте право змінити місце проживання і спосіб життя, і дитина має право протестувати і нудьгувати за звичним. Ви не зобов’язані відмовлятися від своїх планів і цілей, щоб забезпечити йому незмінність, але і він не зобов’язаний робити вигляд, що для нього це просто.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: батькам потрібні 3 кордону

Людмила Петрановська підкреслила, що діти набагато сильніше і витривалішими, ніж батьки про них думають:

Природа оснастила людських дитинчат достатньою гнучкістю, щоб їм було під силу адаптуватися майже до всього. В яких умовах ростуть діти, з якими тільки колотнечами не стикаються сім’ї.

Психолог запропонувала кожному з батьків згадати своє дитинство:

Наші батьки переїжджали, міняли роботи, бідніли і багатіли, народжували нових дітей, розлучались і одружилися. Деякі з цих змін ми згадуємо з радістю, інші – з болем, треті були спочатку жахливі, але потім виявилося, що багато нам дали. Але в цілому ми впоралися.

Підводячи підсумок непростій темі залежності від батьків дітей, відомий психолог підкреслила:

Ми заводимо дітей, а не діти нас. Ми живемо своє життя, їм доводиться пристосовуватися, як колись ми пристосовувалися до життя своїх батьків.

А ви ізи з цією точкою зору?

Всі фото: Depositphotos