Порада від Людмили Петрановской: збережіть сімейні ритуали для дитини при розлученні

913

Чому люди розлучаються? Питання дуже непросте, і відповідей на нього безліч. Коли в сім’ї ще немає дитини, процес йде своїм шляхом. Але якщо малюк є, тут складніше. Розлучення батьків травмує дітей. Маленькі люди стають свідками некрасивих ситуацій, коли дорослі люди сперечаються, звинувачують один одного, шукають правду (кожен свою)…

Зупиніться! Психолог Людмила Петрановська закликає колись люблячих один одного подружжя не втягувати у цей процес дітей.

Дитині не важливо, хто кого зрадив, або хто кого образив, — пояснює експерт. — Його хвилює, чи тато, як раніше, читати казку на ніч, чи буде він бачити бабусь і дідусів.

Читайте також:Адвокат розповів, що буде з материнським капіталом при розлученні

Людмила Петрановська не приховує того, що дитина несе втрати при розлученні мами і тата. І звертає увагу батьків на важливий факт:

Ви можете показати, що дбаєте про його потреби і намагаєтеся зберегти те, що для нього цінне: ритуали, традиції, звички.

Спеціаліст перераховує, що не треба робити під час розлучення:

  • Забороняти дитині злитися, сумувати;
  • ділити дитини;
  • ставити його перед вибором;
  • скаржитися один на одного перед дитиною;
  • залучати дитину до скандали;⠀
  • менше брехні;
  • не треба робити вигляд, що все прекрасно, якщо це не так.

Читайте також:Реальна історія: «Буду боротися за чоловіка»

Людмила Петрановська зазначає, що у віці 4-7 років, в період дитячого егоцентризму, всі події здаються дитині пов’язаними з ним, тому він може відчувати себе винним у розлученні. Психолог рекомендує дорослим пояснити дітям, що їх вини у розлученні батьків немає. Фахівець звертає увагу батьків і на дитяче емоційний стан.

Якщо ви хочете розлучитися, але розумієте, що дитині це зараз недоречно (проблеми в школі, хвороба, переїзд, будь-який інший стрес), завжди можна домовитися: живемо разом ще півроку, а потім розійдемося. Якщо рішення вже прийнято, конфліктів буде менше. Але це не означає, що померлий шлюб треба зберігати, щоб не поранити дитину». Найчастіше це просто «відмазка». Тому що, з одного боку, це відмінний привід не працювати над відносинами, а з іншого – не привід звільняти один одного. Дітям немає ніякої користі в тому, щоб спостерігати подібні нещирі відносини.

Користувачі Мережі, які пережили подібну ситуацію, поділилися своєю думкою:

Образа мами, це образа мами. Інакше щасливий ніхто не буде. Як говориться, всі страждають.

Зараз на стадії всього цього. Легко мати самовладання, коли твердо стоїш на ногах чи є хтось запасний за спиною, а якщо цього немає, то як не старайся адекватним у питанні розлучення не будеш. Чоловік, досягнувши висот, просто пішов до іншої, залишивши мене з двома дітьми(5 років і 10 міс) практично без засобів до існування. І як в такій ситуації зберігати це саме спокій і незворушність!? Дітей, звичайно, не налаштовують проти, але і сказати нічого хорошого про чоловіка не виходить.

Розумію, що все зробила правильно, залишивши тата для сина і бабусю-дідуся для онука, виключивши свою роль як дружини і невістки. Час покаже, що з цього всього вийде, але поки всі спокійні. Головне, я сама у себе, самодостатня і гармонійна. Через турботу про себе я дбаю про психологічний стан мого сина.

Любіть своїх дітей! Відпускайте образи і частіше згадуйте, що колись ви любили (швидше за все) свого колишнього чоловіка і його обрали не просто так.

Підводячи підсумок теми турботи про психологічний стан дитини в період розлучення батьків, зазначимо: бережіть його почуття! Адже малюк не втрачає маму і тата, які, втративши почуття один до одного, починають нове життя.

Всі фото: Depositphotos