Чи можна купати дитину при температурі: показання та протипоказання?

1974

Зміст:

  • Чому підвищується температура?
  • Протипоказання
  • Коли купання дозволяється?
  • Правильне купання
  • Підвищена температура тіла зустрічаються у дітей при інфекційних і неінфекційних хворобах. Гіпертермія супроводжується головним болем і іншими неприємними симптомами. Батьки часто запитують у педіатра, чи можна купати дитину при температурі? Фахівці не дають однозначної відповіді, так як можливість проведення водних процедур залежить від різних факторів.Чи можна купати дитину при температурі: показання та протипоказання

    Чому підвищується температура?

    Температура тіла у здорової дитини коливається від 36,2 до 37 градусів. У вечірній час і при активних іграх вона поступово досягає верхньої межі. Подібні значення розцінюються як нормальні і не є ознакою захворювань.

    Гіпертермія у новонароджених і дітей старшого віку виникає в наступних станах:

    • вірусні або бактеріальні інфекції. При цьому у дитини з’являються додаткові симптоми: нежить, головний біль, гіперемія зіву, кашель та ін;
    • перегрів, пов’язаний з тривалим перебуванням на сонці або з неправильно підібраною одягом;
    • прорізування зубів;
    • перевтому дитини, стресові ситуації тощо;
    • тривалий плач або активні фізичні ігри.

    При інфекційних патологіях купання протипоказано, однак у всіх інших випадках водні процедури не здатні принести шкоду.

    Протипоказання

    Новонароджена дитина і діти у віці від 1 року при підвищенні температури тіла погано переносять купання при деяких станах. Педіатри не рекомендують проводити водні процедури при інфекційних хворобах при високій лихоманці — від 38 градусів і більше. Вода не шкодить здоров’ю, але може призвести до додаткового підвищення температури, що негативно позначиться на стані дитини. При цьому діти на тлі головного болю і дискомфорту опираються водним процедурам. Вони кричать, плачуть і вередують.

    Подібні протипоказання виникають на фоні захворювань, що викликаються бактеріями і вірусами. До них відносять ангіну, бронхіт, отит, грип, стрептодермію та інші інфекції, що супроводжуються лихоманкою. Також прийом ванни слід відкласти протягом 1-2 дні після постановки щеплення у випадку розвитку гіпертермії.

    Важке ускладнення купання при підвищеній температурі — «біла гарячка». Це гіпертермія супроводжується спазмом периферичних артерій. У дитини шкіра блідне, а руки і ноги стають холодними на дотик. Можлива «мармурова» забарвлення шкірного покриву. Подібний стан погано піддається терапії жарознижувальними засобами і може стати причиною важких ускладнень.

    Коли купання дозволяється?

    Гіпертермія не завжди є протипоказанням до купання. Педіатри відзначають, що водні процедури можна проводити в наступних випадках:

    • температура тіла не перевищує 38 градусів, а симптоми інтоксикації відсутні. При цьому у дитини може бути нежить та інші слабко виражені ознаки інфекції;
    • вітряна віспа. Хвороба характеризується сверблячкою, що посилюється при попаданні на висип поту. Теплі ванни кожні 3-4 години дозволяють зменшити неприємні відчуття і дискомфорт дитини;
    • гіпертермія на тлі перегріву або фізичної активності;
    • прорізування зубів.

    Якщо у дитини підвищена температура, то перед купанням слід проконсультуватися з лікарем. Фахівець проведе огляд і виявить причини гіпертермії.

    Правильне купання

    Водні процедури при підвищеній температурі тіла у дітей можуть стати причиною прогресування інфекційних захворювань і інших патологій. Для профілактики таких ускладнень, педіатри рекомендують батьками дотримуватися наступних правил:

    • температура води не повинна перевищувати 37 градусів. При більш високих значеннях гіпертермія може посилитися;
    • якщо на шкірі є висип, то не слід розтирати її мочалкою;
    • купання скорочують по часу. Дитину не залишають у ванні, а відразу ж загортають у рушник після водної процедури;
    • якщо дитина скаржиться на слабкість чи виглядає млявим, купання відкладають до зникнення симптомів;
    • водні процедури рекомендується проводити у вечірній час.

    Зазначені рекомендації знижують ризик розвитку негативних процедур від прийому ванни або душу. У разі купання новонароджених дітей будь гіпертермія є протипоказанням до купання. У цьому випадку водні процедури дозволяються після огляду дитини лікарем.

    Говорячи про температуру і про те, при якій можна приймати ванну або душ, педіатри радять завжди консультуватися з лікарем. Інфекційна хвороба, не супроводжується лихоманкою, здатна швидко прогресувати після перегріву організму в результаті купання в теплій воді. При цьому незначна гіпертермія на тлі перегріву або фізичної активності дитини знижується після прийому ванни або душу. У кожному випадку рішення про користь і шкоду купання визначається індивідуально фахівцем.

    Читайте також: як правильно купати немовля