Порада від Людмили Петрановской: навчитися делегувати свої повноваження

492

Як у вашій сім’ї відбувається поділ обов’язків? Якщо мама впевнена, що ніхто, крім неї, ніхто не впорається з прибиранням, вона починає нервувати і, наприклад, вчити правильно витирати пил. В результаті можуть розгорітися суперечки і сварки.

Тато може засмутитися, коли інші члени сім’ї беруть на себе участь у навчанні дітей, наприклад, математики. Адже він хотів як краще! І теорему правильніше пояснить, і на інших завданнях все розповість, покаже… Але дитині складно приймати таку допомогу від батьків, адже він занадто залучений своєю участю.

Читайте також:Дитина не хоче вчитися: що робити і як допомогти

На такому прикладі делегування повноважень в сім’ї пояснила відомий психолог Людмила Петрановська:

Якщо тато дуже сильно переживає, як дитина робить математику, це перший знак, що не треба йому вирішувати з дитиною математику. Нехай це зробить, наприклад, старша сестра. Нехай вона зробить це гірше, ніж пояснив би тато, але без такої залученості і без таких очікувань. Це буде більш екологічно для всіх.

View this post on Instagram

A post shared by Людмила Петрановська (@petranovskayalv) on May 27, 2019 at 11:42am PDT

Читайте також:Порада дня: не лякайте дітей тим, що може з ними статися

«Екологічно» – дуже важливе поняття в даній ситуації. За словами Людмили Петрановской, життя в сім’ї складається з:

…комунікацій – слова, посмішки, прохання, претензії, подарунки…Уявіть собі цей обмін комунікаціями так, ніби ви кидаєте один одному світлі або темні кульки. Світлі – це посміхнутися, обійняти, накрити ковдрою, похвалити, сказати «я тебе люблю», втішити. А темні – закочувати очі, грюкати дверима, кричати, бити, кидати речі, критикувати, лаяти, пред’являти претензії.

Чим більше темних кульок – тим складніше знаходитися поруч один з одним, А «обмін» світлими кульками несе лише позитивні емоції. Тому в прагненні допомогти кому-небудь пам’ятайте: ваша емоційність лише зашкодить йому.

Деякі користувачі Мережі зізналися, що рада про делегування повноважень менш вовлеченному в процес людині стане їм у нагоді.

Яка класна ідея! Одержимому чимось відійти в сторону. Все просто. Спасибі! – поділилася емоціями одна з матусь.

А ви вмієте делегувати свої повноваження, якщо розумієте, що ось-ось почнете проявляти надмірні емоції?

Всі фото: Depositphotos