Порада від Людмили Петрановской: не ловіть дітей на обмані

586

У ніжному віці діти не вміють обманювати. Але, підростаючи, вони засвоюють цей навик. Зламати іграшку і не зізнатися… Пролити воду і стверджувати, що чашка сама по собі перекинулася… Не поспішайте бити тривогу із-за того, що у вас росте маленький брехунець!

Вся справа у віці. Про це докладно і доступно розповідає відомий психолог Людмила Петрановська.

Перша брехня трапляється десь в районі трьох-чотирьох-п’яти років. Це одне з ранніх відкриттів, що мова дозволяє не тільки описувати те, що є в реальності, але для того, щоб приховувати. І багато дітей приходять від цього в повний захват. І тут головне, щоб батьки не почали вставати в позу і дорікати дитини в порушенні десятої заповіді, — пояснює психолог.

Читайте також:Чому дитина бреше

Людмила Петрановська акцентує увагу на тому, що перша дитяча брехня — не брехня у чистому вигляді. На думку психолога, дитина говорить про тій ситуації, яку він би хотів насправді бачити. Наприклад, малюк щось розбив чи зламав. Логічно, що батьки або інші дорослі запитають: «Хто це зробив?». І, швидше за все, дитина відповість, що це був не він. Чому?

Він насправді хоче, щоб це був не він. Включається дитяче магічне мислення: якщо він словами опише ситуацію, як він хоче її бачити, вона такою і стане, — пояснює Людмила Петрановська.

Приклади дитячої брехні привели і користувачі Мережі:

Дитині 4 роки і його перша брехня була щодо миття рук.

Мій онук(2роки), щось накоїть , каже — це краб. У Греції був, з тих пір краб завжди з ним.

Здається 3. Хворіє. Його всі рідні запитують «був сьогодні в садку?». А він абсолютно щиро «був!». З ким грав? «З Кирилом, з Варварою». А що їли? «Пельмені!»

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: допоможіть дитині пристосуватися до життя самостійно

Як реагувати на дитячу брехню? Психолог радить не фіксувати увагу на ній. Наприклад: «Я бачу, що руки ти не помив, іди і вимий».

Ми просто даємо йому зрозуміти: слова — це слова, а реальність — це реальність. Наше завдання — м’яко показати дитині, що так прямо магічне мислення не працює. Від того, що ти сказав, так не буде, — пояснює Людмила Петрановська.

Підводячи підсумок теми дитячої брехні у малюків, психолог закликає мам і тат зрозуміти:

…в цьому віці брехня — чистий експеримент з новою соціальною технологією. Магічне мислення має розвинутися, це необхідний етап. І не варто в ранньому дитячому брехня шукати серйозні проблеми у взаєминах.

А як ви реагуєте, якщо дитина обманює?

Всі фото: Depositphotos