Порада дня: задавайте дитині кожен день ці питання 4

943

Мамі спокійно, коли вона знає, що її малюк почуває себе добре. Але якщо інтуїція підказує, що дитину щось турбує, а він мовчить, це треба з’ясувати. Але делікатно!

Задавати питання «в лоб» не можна. Адже, швидше за все, дитина не відповість. Батьки не раз зізнавалися, коли вони запитують, приміром, «як справи?», у відповідь чують «нормально» або «все добре». Тому завдання люблячих мам і тат — навчитися задавати такі питання, щоб діти могли розповісти про свої почуття, оцінити свої вчинки та оточуючих їх людей.

Читайте також:Порада дня: не руйнуйте відносини з дитиною словами про те, що ви на нього образилися

Психолог Анастасія Гавриленко навела приклад подібних питань, надихнувшись ними, у свою чергу, у письменниці і мами дочки-підлітка Джеймі Харрінгтон. Це чотири питання, які потрібно задавати своїй дитині щодня.

Задавайте вашому малюкові відкриті запитання, на які він не зможе просто відповісти «так» або «ні», — радить психолог і перераховує:

  • Як пройшов твій день?
  • Як справи у твоїх друзів?
  • Що хорошого сталося з тобою за день?
  • Тобі потрібна моя допомога?

Матусі в Мережі надихнулися темою питань, здатних «розговорити» дітей, та навели приклади, як вони це роблять:

У мене який першокласник. Питаю: «Як справи? Що нового сьогодні дізнався?». Якщо він розповідає, як грав на вулиці з хлопцями, то питаю, як звуть хлопців. Ще питаю:«Ти знаєш, як я тебе люблю? «.( Сильно-сильно, при цьому міцно обіймаю).А знаєш, коли я тебе люблю? (Завжди. Навіть коли я злюся, я тебе сильно люблю. Навіть коли ти злишся, я тебе сильно люблю. Коли 5-ку приносиш, я тебе люблю і коли 2-ку — я тебе сильно люблю).

Питаю, але дитина все одно односкладово відповідає: добре, нормально, я не знаю.. 7 років зараз, але я йому ще з саду такі питання ставила.

Питання ці питання за вечерею обговорюємо. Мені зручніше саме ввечері, кожен по черзі розповість, часу предостатньо.

Моя дочка не відповідає на такі питання. Навіть більше, вони її дратують. Я розповідаю, як пройшов мій день і що я робила, а ближче до вечора і вона може розповісти про свій день.

Так і запитую. Найприємніше —базікати ввечері, в темряві, коли ні на що дитина не відволікається, а може все розповісти.

Читайте також:Порада дня: «розряджайте» дитини після напруженого дня

Підводячи підсумок темі довірчого спілкування з дитиною, психолог Анастасія Гавриленко зазначила:

Не забувайте розмовляти зі своїми дітьми.

Адже, на жаль, мами деколи «пірнають» у соціальні мережі, розмовляючи з дітьми виключно по темі «поїсти, помитися, погуляти, переодягнутися, лягти спати».

А які чарівні питання ви ставите дитині?

Всі фото: Depositphotos